Site icon Non Stop Journal

Γ.Σ. ΟΗΕ: Δεν μίλησε για το Κυπριακό ο Ερντογάν, αλλά το ανέφερε η Τερέζα Μέι

Γ.Σ. ΟΗΕ: Δεν μίλησε για το Κυπριακό ο Ερντογάν, αλλά το ανέφερε η Τερέζα Μέι

Απέφυγε την όποια αναφορά στην Κύπρο, μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε στη Συρία και την απειλή από την τρομοκρατία του ΡΚΚ-PYD, “που δεν μάχεται του Ισλαμικού κράτους», όπως ισχυρίστηκε.
Μίλησε για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επιρρίπτοντας ξανά ευθύνες στον Φετουλά Γκιουλέν και στην οργάνωσή του, ενώ τόσο στη Συριακή κρίση, όσο και στο προσφυγικό, επέκρινε την Ε.Ε. ότι δεν κάνει πολλά,
Είπε ότι η Τουρκία ήγειρε πέρυσι στη ΓΣ το θέμα των Σύρων προσφύγων, ενώ με πρωτοβουλίας της συμπεριλήφθηκαν στην ατζέντα των G20 οι Σύροι πρόσφυγες και η τρομοκρατία.
«Δρούμε σε συνεργασία με την ΕΕ ενάντια στην προσφυγική κρίση. Με την προοπτική να αποτρέψουμε θανάτους στο Αιγαίο Πέλαγος, επιτύχαμε στην μείωση της αντικανονικής μετανάστευσης στους 50, ενώ ήταν 7.000 την ημέρα τον Οκτώβριο του 2015», είπε.
Πρόσθεσε ότι αυτή η εικόνα δείχνει ότι η Τουρκία επιτυχώς εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της εντός του πλαισίου της συμφωνίας της με την ΕΕ.
«Παρόλα αυτά, λυπούμαστε που οι υποσχέσεις που έγιναν από την ΕΕ με τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου σχεδόν ξεχάστηκαν και εγείρονται συνεχώς τεχνητές δικαιολογίες».
 
Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναφορά στο κυπριακό για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στη Γενική Συνέλευση, από τη Βρετανία. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της για να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, ότι η Βρετανία θα τηρήσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις και τον ρόλο της στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΟΗΕ.

«Ως νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, η υπόσχεσή μου στα Ηνωμένα Εθνη είναι απλή: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ένας σίγουρος, ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος διεθνώς, σύμφωνα με τις οικουμενικές αξίες που μοιραζόμαστε μαζί».

Τόνισε ότι η χώρα της θα συνεχίσει να ενδυναμώνει τους υπάρχοντες συνεταιρισμούς, από τα Ηνωμένα Εθνη στην Κοινοπολιτεία και το ΝΑΤΟ, «επιδιώκοντας την επίλυση συγκρούσεων σε χώρες παντού στον κόσμο, από την Κολομβία και την Κύπρο, μέχρι τη Σομαλία και την Υεμένη».
 
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΑΧΡ)

Exit mobile version