Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ότι μεταβαίνει στη Γενεύη ο Ακιντζί

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ότι μεταβαίνει στη Γενεύη ο Ακιντζί

Χωρίς απαισιοδοξία, αλλά ούτε και υπερβολικές προσδοκίες, μεταβαίνει στη Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία που προσδίδει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και της αποτελεσματικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Για την συμμετοχή ή όχι του Ταγίπ Ερντογάν στη Γενεύη ανέφερε ότι είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει ν` αποφασίσει η Τουρκία.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά μεταβαίνει στην Γενεύη για να κάνει το παν με στάση ευθύνης, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για ένα θετικό αποτέλεσμα. Σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα, είπε ότι οι Κύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι πρέπει να έχουν αλληλοκατανόηση και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο αλλά ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσουν τους Κύπριους και ότι ήρθε η ώρα για να έχουν την συμβολή τους.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη υπερβολής του τύπου `όλα θα γίνουν`».

«Μας περιμένει μια δύσκολη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι αν όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων επιδείξουν την ίδια αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά, θα καταστεί εφικτό να αρχίσει μια νέα περίοδος στην Κύπρο όπου και οι δύο κοινότητες θα μπορούν να ζήσουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, ευκολία και ευτυχία.

Αναφέρθηκε εκ νέου στη σημασία που προσδίδουν οι Τουρκοκύπριοι στην ισότητα και είπε ότι αυτό πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί στη Γενεύη και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι σαφής αναφορικά με τα κύρια στοιχεία της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκύπριων πολιτών, πρέπει να δείξουν ότι έχουν αποδεχτεί την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς, περιλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας και της αποτελεσματικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αισθήματα των κοινοτήτων σε σχέση με την ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά και πρόσθεσε ότι και οι δύο κοινότητες έχουν τις δικές τους ανησυχίες. Οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν και φοβούνται τους Ελληνοκύπριους και οι Ελληνοκύπριοι την Τουρκία, είπε, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει μια διευθέτηση στο πλαίσιο της οποίας και οι δύο πλευρές να νοιώθουν ασφάλεια.

Ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε το στενό διάλογο και συνεργασία που έχει με την Τουρκία και είπε ότι αυτό θα συνεχιστεί και στη Γενεύη «όπως κάνει η Αθήνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Υπενθυμίζοντας ότι υπήρχε ένα ερώτημα για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC, είπε ότι η στάση του σ` αυτό το ζήτημα είναι ξεκάθαρη και δήλωσε ότι «δεν ακολουθούμε μια πολιτική προσκόλλησης στη νότια Κύπρο – όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία – ούτε και επαρχίας της Τουρκίας».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν τα λάθη της ελληνοκυπριακής πλευράς επικρατήσουν τότε δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που επιθυμούμε στη Γενεύη και το ψευδοκράτος θα έρθει αντιμέτωπο με την επιλογή του να συνεχίσει ως μια δημοκρατική, κοσμική, ελεύθερη κοινωνία.

Φυσικά, είπε, «η πρώτη μας επιλογή είναι η δημιουργία μιας ομόσπονδης δομής με πολιτική ισότητα, ελευθερία, ασφάλεια και την ύπαρξη δύο πολιτικά ίσων συνιστωσών πολιτειών».

Παρά τις προσπάθειες τους, ανέφερε, αν η δίοδος της λύσης δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω της ελληνοκυπριακής πλευράς ή των λαθών της Ελλάδας, όπως είπε, η ζωή δεν θα σταματήσει και πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να το αξιολογήσει αυτό. Συμπλήρωσε ότι δεν το λέει αυτό ως απειλή αλλά υπογράμμισε ότι η πάροδος του χρόνου ποτέ δεν είναι υποβοηθητική προς τη λύση.

Είπε ακόμη ότι επιθυμία τους είναι η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό και να καταστεί η Κύπρος μια ειρηνική και ήρεμη νήσος της Ανατολικής Μεσογείου και να αρχίσει μια νέα περίοδος διαμοιρασμού της ευημερίας αντί των εντάσεων.

Ευχήθηκε να μπορέσει να αρχίσει αυτή νέα περίοδος την οποία «η νήσος περιμένει εδώ και πολλά χρόνια».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δύο διαφορετικά στάδια στη Γενεύη ανέφερε ότι και τα δυο στάδια είναι σημαντικά. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη μια εικόνα που μπορεί κανείς να πει ότι «υπάρχει συναίνεση». Είπε ότι είναι αποφασισμένοι και θα συνεχίσουν να εργάζονται για να υπάρξει συμφιλίωση όλων ή των περισσότερων από τα ζητήματα για να ανοίξει ο δρόμος για λύση.

Σε άλλη ερώτηση για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα βρίσκεται στη Γενεύη ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά στέλνει τέτοια μηνύματα στο κοινό της αλλά το θέμα είναι σαφές και το σημαντικό είναι η προσέγγιση του ΟΗΕ.

Είπε ότι ο ΟΗΕ τους έχει πει ότι θα συνεχίσουν τη διαδικασία στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε ότι θα είναι εκεί ως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ότι μετά την εναρκτήρια τελετή, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα μπορούν να έχουν συναντήσεις μεταξύ τους, οι δύο κοινότητες θα μπορούν να έχουν συναντήσεις μεταξύ τους, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα μπορούν να έχουν διμερείς συναντήσεις κάτι που θυμίζει τις διαπραγματεύσεις τύπου Μπούργκενστοκ κάτι που όλες οι πλευρές, ο ίδιος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν δεχθεί.

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή ή όχι του Ερντογάν ανέφερε ότι ότι αν γίνει γνωστό ότι θα συμμετάσχει ο Ερντογάν τότε η πιθανότητα συμμετοχής των Μέι και Τσίπρα είναι μεγάλη. Αν ο κ. Γιλντιρίμ έρθει από την Τουρκία τότε θα ήταν φυσικό να συμμετάσχουν οι δύο Πρωθυπουργοί, αλλά πρόσθεσε ότι ότι δεν μπορεί να πει σίγουρα. Υπενθυμίζοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε μακρά τηλεφωνική συζήτηση με τον Ερντογάν, είπε ότι η Τουρκία θα αποφασίσει πάνω σ` αυτό το ζήτημα.

Είπε επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι επιθυμεί το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και της αποτελεσματικής συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων να ξεκαθαρίσει.

(ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΗΦ/ΑΑΡ)