Η Φινλανδική Προεδρία στηρίζει στάση έναντι Τουρκίας σύμφωνα με συμπεράσματα ΕΣ, λέει στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης Χέινο

Η Φινλανδική Προεδρία στηρίζει στάση έναντι Τουρκίας σύμφωνα με συμπεράσματα ΕΣ, λέει στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης Χέινο

Η Φινλανδική Προεδρία της ΕΕ στηρίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διαδικασία που ακολουθείται με βάση αυτά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Φινλανδίας στην Κύπρο, Τίμο Χέινο, προσθέτοντας πως «η μπάλα βρίσκεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, και αυτοί οι θεσμοί θα προωθήσουν αυτό το θέμα».

Ο κ. Χέινο επεσήμανε πως όταν οι θεσμοί αυτοί υποβάλουν επιλογές για μέτρα, όπως έχουν κληθεί να πράξουν, «θα τις εξετάσουμε. Ο ρόλος μας ως Προεδρία είναι να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για άνοιγμα οποιωνδήποτε νέων κεφαλαίων με τη χώρα αυτή, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Γνωρίζουμε την κατάσταση πολύ καλά έτσι δεν υπάρχουν αλλαγές στον ορίζοντα σε αυτό το θέμα, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας», υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Χέινο είπε πως η Ένωση εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας λύσης, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και πως αυτή η πολιτική βρίσκεται ακόμη σε ισχύ. «Ασφαλώς θα θέλαμε να δούμε πρόοδο στη διαδικασία επίλυσης αυτού του θέματος», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας, σημείωσε πως η αειφορία αποτελεί ένα διατομεακό-οριζόντιο θέμα στο πρόγραμμα της Προεδρίας. «Βιώσιμη Ευρώπη – Βιώσιμο Μέλλον είναι η κύρια προτεραιότητά μας και αυτό ασφαλώς έχει να κάνει κυρίως με την κλιματική αλλαγή. Η αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι ο κοινός παρονομαστής όλων των πολιτικών της ΕΕ, των κοινών αλλά και των εθνικών πολιτικών επίσης. Διαφορετικά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως υπάρχουν τέσσερις κύριες προτεραιότητες της Προεδρίας που είναι η ενίσχυση των κοινών αξιών και του κράτους δικαίου, να καταστεί η ΕΕ πιο ανταγωνιστική και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, να ενισχυθεί η θέση της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη στη δράση για το κλίμα, και η ολοκληρωμένη προστασία της ασφάλειας των πολιτών.

Πρόσθεσε πως οι νέες προκλήσεις περιγράφονται στην στρατηγική ατζέντα της ΕΕ, που εγκρίθηκε πρόσφατα, και πως η Φινλανδική Προεδρία είναι η πρώτη που θα εφαρμόσει αυτή την ατζέντα.

Επίσης έχουμε μια ατζέντα την οποία έχουμε κληρονομήσει. Σε αυτά τα θέματα δεν ξεκινάς από το μηδέν. Είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Brexit, η μετανάστευση και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα του Brexit, ο Φινλανδός Πρέσβης επεσήμανε πως αναμένουν τώρα τον νέο Πρωθυπουργό της Βρετανίας, ώστε να δουν τις θέσεις του για το πώς θα προχωρήσουν.

Ανέφερε πως η Προεδρία ελπίζει ότι το Brexit δεν θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της ΕΕ. «Έχουμε τη Συμφωνία Αποχώρησης και αυτό θα είναι ένας καλός δρόμος για να προχωρήσουμε εάν οι Βρετανοί το υποστηρίξουν αυτό. Ασφαλώς δεν θα θέλαμε το Brexit να κυριαρχήσει στην ατζέντα, γιατί έχουμε τόσες άλλες προκλήσεις που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη μετανάστευση, επεσήμανε πως αυτό το θέμα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Φινλανδικής Προεδρίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις εσωτερικές και τις εξωτερικές διαστάσεις του θέματος. Θεωρούμε ότι ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου ως πακέτο θα ήταν το πιο αποτελεσματικό μέτρο, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έχει επιτευχθεί. Ένας τρόπος θα ήταν να προχωρήσουμε βήμα με βήμα και να δούμε τις προτάσεις μια – μια και εάν μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία, πετυχαίνοντας απτά αποτελέσματα, σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως «χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα σύστημα επανεγκατάστασης στην ΕΕ και να επιδείξουμε αλληλεγγύη με τις χώρες που δέχονται πολλούς μετανάστες. Χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε αυτό από κοινού, κανένας δεν μπορεί να το κάνει μόνος του», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, ο Φινλανδός Πρέσβης είπε πως «θέλουμε να ενισχύσουμε την Εξωτερική Δράση της ΕΕ ώστε να ενδυναμωθεί η ΕΕ ως διεθνής παίκτης».

«Χρειάζονται ενότητα, συνοχή και αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα η πιθανότητα εφαρμογής της ειδικής πλειοψηφίας σε ορισμένους τομείς της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισαβόνας, πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «ένας τομέας που αναπτύχθηκε κατά ένα πολλά υποσχόμενο τρόπο τα τελευταία χρόνια εντός της ΕΕ είναι η διάσταση της άμυνας. Και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με αυτό. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα, και θέλουμε να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί σε αυτό τον τομέα».

Επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και οι υβριδικές απειλές που πρέπει να αντιμετωπιστούν, σημειώνοντας πως στη χώρα του λειτουργεί Κέντρο Αριστείας για  Αντιμετώπιση των Υβριδικών Απειλών.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως άλλα θέματα στην ατζέντα είναι, μεταξύ άλλων,  η συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ, η στρατιωτική κινητικότητα, η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για την Ασφάλεια και την Άμυνα.

Γνωρίζουμε ότι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία αναπτύσσονται πολύ γοργά στην ψηφιακή επανάσταση και δεν έχουμε επιλογή. Χρειάζεται να είμαστε ένας από τους κύριους παίκτες σε αυτούς τους τομείς. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, την καινοτομία και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε ο Φινλανδός Πρέσβης.

Σε σχέση με τη διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Χέινο ανέφερε πως είναι σημαντικό οι προοπτικές διεύρυνσης σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια να διατηρηθούν ζωντανές.

«Το πρόγραμμα της Προεδρίας μας αναφέρεται ξεκάθαρα στα κριτήρια ένταξης, ότι οι κοινές αξίες της ΕΕ και το κράτος δικαίου πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού από τα υφιστάμενα κράτη μέλη καθώς και από τα υποψήφια για ένταξη κράτη, που κρίνονται με βάση το πώς εκπληρώνουν τα κριτήρια», ανέφερε, και πρόσθεσε πως το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της Φινλανδικής Προεδρίας.

Επιπρόσθετα, ο Φινλανδός Πρέσβης εξέφρασε την ευχή ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει τις αποφάσεις που λήφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με τους νέους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, σημειώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα θεσμικά όργανα θα αλλάξουν μεσούσης της Προεδρίας μας, και έτσι θα ήταν πολύ υποβοηθητικό για μας εάν αυτές οι επιλογές προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί».

Ο κ. Χέινο είπε ακόμη πως σε πολλές χώρες της ΕΕ παραδοσιακά κόμματα έχουν χάσει έδαφος «και στις Ευρωεκλογές έχουμε δει έναν κατακερματισμό του πολιτικού κομματικού συστήματος, και αυτό δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ. Αυτή είναι μια νέα πρόκληση και είναι για αυτό που χρειάζεται να ενισχύσουμε την ΕΕ, να επιστρέψουμε στις κοινές αξίες και αρχές, και να τις σεβαστούμε», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Φινλανδίας, ο κ. Χέινο είπε πως η χώρα του είναι σε μεγάλο βαθμό δεσμευμένη στην επίλυση του Κυπριακού από τη δεκαετία του 60, καθώς ο πρώτος Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΕ για την Κύπρο, το 1964, ήταν ο Φινλανδός Σακάρι Τουομιόγια.

«Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο υποστηρικτικοί μπορούμε, και είχαμε χιλιάδες ειρηνευτές εδώ. Τώρα δεν έχουμε, αλλά κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών εφαρμόζουμε ένα ειδικό πρόγραμμα με την ονομασία Startups 4 Peace, που φέρνει μαζί νεαρούς επιχειρηματίες από τις δυο κοινότητες», πρόσθεσε.

«Τους κάνουμε σεμινάρια και εργαστήρια και φέρνουμε Φινλανδούς ειδικούς για να τους βοηθήσουν, να τους εκπαιδεύσουν. Φέτος έχουμε οκτώ ομάδες.  Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών είχαμε πέραν των πενήντα ομάδων, και υπάρχει και ένα δίκτυο όσων έχουν συμμετάσχει από τις δυο πλευρές», είπε ο Φινλανδός Πρέσβης.

Επεσήμανε πως το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συμβολή της Φινλανδίας προς την κοινωνία των πολιτών και τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Ακόμη σημείωσε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Κύπρο για το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας. «Θέλουμε πολύ να μοιραστούμε την εμπειρία και τις καλές πρακτικές μας», ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως ένας ειδικός από το φινλανδικό Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη επισκεφθεί την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, είπε πως σχεδόν 30 χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο από τη Φινλανδία. «Η Κύπρος είναι ένας πολύ γνωστός τουριστικός προορισμός στη Φινλανδία από τη δεκαετία του 60 και έχουμε πολλούς τουριστικούς πράκτορες που φέρνουν εδώ τουρίστες κάθε καλοκαίρι», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα, αλλά υπάρχουν κάποιες φινλανδικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στην Κύπρο. «Εργαζόμαστε με στόχο να εμβαθύνουμε τη διμερή συνεργασία», υπογράμμισε ο Φινλανδός Πρέσβης.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)