Είμαστε στη διάθεση των κοινοτήτων για εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ και εγώ προσωπικά είμαστε στη διάθεση των δύο κυπριακών κοινοτήτων και των εγγυητριών δυνάμεων για να υποστηρίξουμε την αναζήτηση μιας λύσης του Κυπριακού που θα είναι αποδεκτή από όλους, δήλωσε ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ σχετικά με τις συγκρούσεις στην Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Συνολικά οι εκπρόσωποι 18 κρατών – μελών και παρατηρητών αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους στο Κυπριακό.
“Ηγούμαστε ορισμένων από τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί μια συνολική και διαρκής διευθέτηση στο μακροχρόνιο ζήτημα της Κύπρου”, είπε ο κ. Γκουτέρες στην ομιλία του. Σημείωσε πως οι συγκρούσεις στην Ευρώπη δεν είναι μόνο μια τραγωδία για όσους εμπλέκονται άμεσα, αλλά αντιστρέφουν τα αναπτυξιακά οφέλη και εμποδίζουν τις κοινότητες και τις κοινωνίες να επιτύχουν τις δυνατότητές τους και από να συμβάλλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια ευημερία .
Ποτέ μην θεωρείτε την ειρήνη στην Ευρώπη ως δεδομένη ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι ομιλητές από πέραν των 44 κρατών μελών του ΟΗΕ και εκπροσώπων της ΕΕ, κατά τη συζήτηση. Οι περισσότεροι επικεντρώθηκαν στην Ουκρανία, την Κύπρο και τα αμφισβητούμενα εδάφη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Υπερδνειστερία και τη Γεωργία.
Στην συζήτηση, που διεξήχθη υπό την προεδρία της προεδρεύουσας του Συμβουλίου Ασφαλείς, Ουκρανίας, συμμετείχαν Υπουργοί Εξωτερικών, ανώτεροι αξιωματούχοι ΥΠΕΞ και Μόνιμοι Αντιπρόσωποι χωρών μελών του ΟΗΕ, οι οποίοι απέτισαν φόρο τιμής στον αποβιώσαντα τη Δευτέρα Ρώσο Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα ΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.
Η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμίντ δήλωσε ότι επιτέλους γινόμαστε μάρτυρες της ιστορίας που βρίσκεται στα σκαριά στην Κύπρο, με τις υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες μεταξύ των δύο Κυπρίων ηγετών να φτάνουν στο τέλος του παιχνιδιού.
“Ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά η διευθέτηση. Η ΕΕ έχει να παίξει ειδικό ρόλο, επειδή μια μελλοντική ενωμένη Κύπρος θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκπροσωπηθήκαμε σε ανώτατο επίπεδο στη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και την Υπάτη Εκπρόσωπο Μογκερίνι, προσωπικά εμπλεκόμενους και δεσμευμένους”, σημείωσε.
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χάλεϊ είπε ότι οι ηγέτες στην Κύπρο εργάζονται για τον τερματισμό της μακρόχρονης διαίρεσης του νησιού για να επιτευχθεί μια διευθέτηση, την οποία υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Πρέσβης Πιέτρ Ίλιτσεφ είπε ότι η θέση της Ρωσίας στην Κύπρο δεν έχει αλλάξει. «Θα θέλαμε να δούμε την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής καθώς και βιώσιμης κατάστασης στο νησί. Προς το συμφέρον όλου του λαού της Κύπρου, θα υποστηρίζαμε λύσεις κυπριακής ηγεσίας και τη συμπερίληψη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις συζητήσεις για την πολιτική λύση”, ανέφερε.
Ο κ. Ίλιτσεφ τόνισε επίσης ότι «για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφαλείας, η Ρωσία θεωρεί ότι το καλύτερο θα ήταν εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι από ξεχωριστές χώρες”.
Ο Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος Φρανσουά Ντελάτρ περιέγραψε το Κυπριακό ως “ενοχλητικό ζήτημα”, καθώς η Κύπρος είναι μια χώρα στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Παρά τα πρόσφατα εμπόδια, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στις διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι το απώτατο σημεία που τα μέρη έχουν ποτέ προχωρήσει”, ανέφερε.
Ο κ. Ντελάτρ πρόσθεσε ότι πολλά απομένουν να γίνουν για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, με «παραμέτρους που πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές της ΕΕ”.
Είπε ότι τώρα είναι επείγον να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, με τη συνέχιση της θετικής τάσης που παρατηρήθηκε κατά τους τελευταίους μήνες και να σημειωθεί πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας.
Ο Αιγύπτιος Μόνιμος Αντιπρόσωπος Amr Abdellatif Aboulatta μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια μόνιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνη με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χαρακτήρισε “ξεπερασμένες” τις παρούσες ρυθμίσεις ασφαλείας, λέγοντας πως «δεν αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες πολιτικές πραγματικότητες” και σημείωσε ότι “είναι ζωτικής σημασίας η αντιμετώπισή τους”.
Στο Κυπριακό αναφορές στις ομιλίες του έκαναν επίσης εκπρόσωποι της Σουηδίας, του Καζακστάν, της Ουρουγουάης, της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Βραζιλίας, της Αγίας Έδρας (παρατηρητής), της Νορβηγίας, της Βενεζουέλας, της Σλοβενίας, του Καναδά, της Ολλανδίας και της Βουλγαρίας.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Μαύρος, επανέλαβε τη βαθιά εκτίμησή Κύπρου προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Γραμματέα, για τις συνεχείς προσπάθειες για ειρηνική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο.
«Η συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, δήλωσε ο κ. Μαύρος. Η σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για την αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του προβλήματος, δηλαδή της ασφάλειας, η οποία περιλαμβάνει τα πιο θεμελιώδη στοιχεία μιας ενδεχόμενης διευθέτησης –συγκεκριμένα την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων — είναι μια καμπή στην όλη διαδικασία”, ανέφερε.
Ο Κύπριος εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα επιδείξουν τον απαιτούμενο βαθμό δέσμευσης και πολιτικής βούλησης, έτσι ώστε η προσπάθεια θα αποφέρει αποτελέσματα.
«Είμαστε ευγνώμονες για την προσωπική εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα και το ισχυρό μήνυμα ενότητας και στήριξης του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προσπάθεια αυτή. Δεδομένου ότι τα ζητήματα με τα οποία ασχολούμαστε εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι το σώμα με την πρωταρχική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να τονιστεί πως αυτό το σώμα έχει έναν εγγενώς ιδιαίτερο ρόλο να ασκήσει στο θέμα αυτό”, επεσήμανε.
Ο κ. Μαύρος δήλωσε ότι η επιτυχής έκβαση της εν εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας στην Κύπρο, έχει τη δυνατότητα να καθιερώσει την Κύπρο ως διεθνές πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερούσας συνεργασίας μεταξύ των πολιτών της, ανεξάρτητα από την εθνική, πολιτιστική και θρησκευτική τους καταγωγή.
“Μια τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο θα μετατρέψει την Κύπρο σε χώρα μοντέλο για σταθερότητα και προβλεψιμότητα στην περιοχή, αλλά επίσης θα αναδείξει τον καταλυτικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προώθηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας”, κατέληξε.
Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας Güven Begeç δήλωσε πως κάθε σύγκρουση έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και πως απόψεις που εκφράζονται είναι συχνά παραπλανητικές και ποτέ χρήσιμες. Σημείωσε επίσης την ενθάρρυνση που εκφράστηκε από αντιπροσωπείες στη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, τις οποίες καταγράφει, όπως είπε, με μεγάλη ευχαρίστηση.
“Περιττό να πούμε ότι, ως μητέρα -πατρίδα και εγγυήτρια, η Τουρκία έχει δεσμευθεί πλήρως στις προσπάθειες για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, που θα πρέπει να φέρει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών”, ανέφερε ο Τούρκος διπλωμάτης.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι με “τη σημερινή τελευταία ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου συνεταιρικού κράτους στο νησί” το Κυπριακό θα φτάσει σε μια κατάληξη, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. “Πιστεύουμε ακόμη ότι μια διευθέτηση στην Κύπρο θα συμβάλει επίσης στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΚ)