Η κάλυψη της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο στα ΜΜΕ των ΗΠΑ

Η κάλυψη της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο στα ΜΜΕ των ΗΠΑ

Σημαντικής κάλυψης έτυχε η Διάσκεψη της Γενεύης στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οι περισσότερες αμερικανικές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων της «Ουάσιγκτον Ποστ» και της «Νιου Γιορκ Τάιμς», φιλοξένησαν στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις ανταποκρίσεις των πρακτορείων «Ρόιτερς» και «Ασόσιετεντ Πρες» από τη Γενεύη, για την ομιλία του Γενικού Γραμματέα και την απόφαση για συναντήσεις στις 18 Ιανουαρίου.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», στην ηλεκτρονική της έκδοση με τίτλο «Οι συνομιλίες για την Κύπρο αρχίζουν στις 18 Ιανουαρίου, ελπίδες των Ηνωμένων Εθνών για τελευταία προσπάθεια», φιλοξενεί ανταπόκριση του πρακτορείου Ρόιτερς, με δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ που εκφράζει την πεποίθηση ότι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη ήταν αποφασισμένοι να καταβάλουν μία τελευταία προσπάθεια για να βρουν λύση. Στην ανταπόκριση παρατίθενται αποσπάσματα της ανακοίνωσης για την ολοκλήρωση των συναντήσεων, δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη σημερινή της έντυπη έκδοση (13/1/2017), με τίτλο «Σύμβολο Ελπίδας: Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δηλώνει ότι η συμφωνία για τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου μπορεί να είναι κοντά», η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» έχει ρεπορτάζ από τη διάσκεψη της Γενεύης, αλλά και δηλώσεις Κυπρίων πολιτών με τις προσδοκίες τους.

Το δημοσίευμα ξεκινά με το ερώτημα «αν η σύγκρουση στην Κύπρο, ένα από τα πλέον μακροχρόνια αδιέξοδα στον κόσμο φτάνει τελικά σε τέλος» και σημειώνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων συναντήθηκαν στη Γενεύη, όπου έλαβε χώρα για πρώτη φορά παρόμοιου υψηλού επιπέδου συνάντηση.

«Η συνάντηση – μία μέρα μετά που οι δύο πλευρές παρέθεσαν λεπτομερώς τα οράματά τους για το πώς θα επαναχαραχθούν τα εσωτερικά όρια, ακόμη μία πρωτιά – είχε ως αποτέλεσμα ο νέος ΓΓ Αντόνιο Γκουτιέρες να εκφραστεί για την προοπτική συμφωνίας».

Η εφημερίδα τονίζει τη δήλωση Γκουτιέρες ότι μία συμφωνία στο Κυπριακό θα καταστεί σύμβολο ελπίδας, ενώ σημειώνει ότι αυτή τη φορά οι δύο πλευρές προχωρούν με τη μεγίστη προσοχή, οικοδομώντας την υποστήριξη για μία συμφωνία την οποία θα υπερψηφίσουν οι ψηφοφόροι και στις δύο πλευρές.

Η ηλεκτρονική έκδοση της «Ουάσιγκτον Πόστ» με τίτλο «Επίσημος: Οι συνομιλίες του Κυπριακού για την ασφάλεια διακόπηκαν, ξαναρχίζουν μετά τις 18 Ιανουαρίου» παρουσιάζει τις δηλώσεις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, καθώς και την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Υπάρχει επίσης ρεπορτάζ για τους συμμετέχοντες, τα θέματα που συζήτησαν οι ηγέτες από τις 9-11 Ιανουαρίου, θέσεις που εξέφρασε στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδης, αποσπάσματα των δηλώσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες και δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Η «Φωνή της Αμερικής» φιλοξενεί ανταπόκριση από τη Γενεύη με τίτλο «Η διάσκεψη για την επανένωση της Κύπρου θεωρείται σύμβολο ελπίδας». Στην ανταπόκριση υπάρχει ρεπορτάζ για τους συμμετέχοντες και τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι ο κ. Γκουτιέρες μείωσε τις προσδοκίες για σύντομη λύση, λέγοντας «δεν μπορείς να περιμένεις θαύματα ή άμεσες λύσεις».

Η ανταπόκριση θεωρείς δύσκολο θέμα την απαίτηση της Τουρκίας να επιτραπεί η διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, κάτι που οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν απειλή, ενώ χαρακτηρίζει ως άνευ προηγουμένου ένδειξη σημαντικής προόδου την ανταλλαγή χαρτών.

Το ρεπορτάζ του Δημόσιου Εθνικού Ραδιοφώνου (NPR) ξεκινά την ανταπόκριση με τίτλο «Μπορεί να επανενωθεί το διηρημένο νησί της Κύπρου;» με τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ χρειαζόμαστε εναγωνίως ένα σύμβολο ελπίδας κι αυτό μπορεί να είναι η Κύπρος το 2017.

Η ανταπόκριση σημειώνει ότι για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι οι εγγυήτριες δυνάμεις και τα δύο μέρη, ενώ αντηλλάγησαν και χάρτες. Φιλοξενεί τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε την Τετάρτη, ενώ ως δύσκολα ζητήματα θεωρεί – χρησιμοποιώντας σχετικό ρεπορτάζ του BBC – την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων (που οι Ε/κ θεωρούν απειλή, ενώ οι Τ/κ παράγοντα ασφάλειας) και το περιουσιακό.
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΜ)