Μνημόνιο Συνεργασίας παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης καινοτόμων ΜμΕ, υπέγραψαν ΥΠΟΙΚ και Πανεπιστήμιο Κύπρου

Μνημόνιο Συνεργασίας παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης καινοτόμων ΜμΕ, υπέγραψαν ΥΠΟΙΚ και Πανεπιστήμιο Κύπρου

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Πανεπιστήμιου Κύπρου για την παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης νεοσύστατων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) ως καινοτόμων, υπέγραψαν το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε σημαντικό το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και το οποίο θα επιτρέψει στο ΥΠΟΙΚ, όπως υπογράμμισε, βασιζόμενο στις υπηρεσίες και στην εργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου “να αξιολογούμε τις αιτήσεις από καινούργιες επιχειρήσεις που θα θεωρούνται ως καινοτόμες και θα διεκδικούν αυτό το πολύ σημαντικό φορολογικό κίνητρο” που μπορεί να φθάνει μέχρι και το 50% του εισοδήματος.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ευχαρίστησε την πολιτεία και ιδιαίτερα το ΥΠΟΙΚ για τη στήριξη του προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά κυρίως για αυτή τη νέα πολιτική, όπως είπε, σχετικά με τη μετατροπή της οικονομίας μας σε μια οικονομία γνώσης, καινοτομίας και που έχει σχέση με το καινούργιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι “η προώθηση, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κυρίως της καινοτομίας αποτελεί βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής”, προσθέτοντας ότι “έτσι είναι που θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός νέου πιο βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για τον τόπο μας”.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, έχει πρόσφατα προωθηθεί και εγκριθεί και από την 1η Ιανουαρίου του 2017 τεθεί σε ισχύ ένα πολύ ελκυστικό πλαίσιο φορολογικών κινήτρων για πρόσωπα που επενδύουν σε τέτοιες καινοτόμες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις start ups είτε απευθείας είτε μέσω επενδυτικών ταμείων.

Αναφέροντας ότι η φορολογική έκπτωση μπορεί να φθάνει μέχρι και το 50% του εισοδήματος, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως “πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό και στοχευμένο φορολογικό κίνητρο το οποίο έχουμε θεσπίσει και ήδη έχουμε πολύ θετική εικόνα ότι θα τύχει αξιοποίησης”, υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο έχουμε υπογράψει σήμερα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου ένα σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας που θα μας επιτρέψει ως ΥΠΟΙΚ βασιζόμενοι στις υπηρεσίες και στην εργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου να αξιολογούμε τις αιτήσεις από καινούργιες επιχειρήσεις που θα θεωρούνται ως καινοτόμες και θα διεκδικούν αυτό το πολύ σημαντικό φορολογικό κίνητρο”.

Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι η τεχνοκρατική και επιστημονική αξιολόγηση των προτάσεων και των επιχειρηματικών σχεδίων που είναι απαραίτητη για την έγκριση και απόδοση αυτού του φορολογικού κινήτρου θα γίνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στα πλαίσια αυτού του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε υπογράψει ώστε το ΥΠΟΙΚ να λαμβάνει από το πανεπιστήμιο για την κάθε περίπτωση την τεκμηριωμένη σύσταση.

“Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα συνεργασίας και σύμπραξης του κράτους και της Κυβέρνησης με το μεγάλο πανεπιστήμιο του τόπου μας για την πρακτική υλοποίηση και εφαρμογή ενός πολύ στοχευμένου και σημαντικού σχεδίου φορολογικών κινήτρων που θα ενθαρρύνει και θα ενισχύσει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στον τόπο μας”, πρόσθεσε.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ότι το Πανεπιστήμιο είναι δίπλα στην πολιτεία σε κάθε προσπάθεια που έχει σχέση με αυτή την κατεύθυνση γιατί το Πανεπιστήμιο Κύπρου σκέφτεται πάρα πολύ και τους αυριανούς του απόφοιτους.

“Σκεφτόμαστε όλα αυτά τα νέα παιδιά που θέλουν να δημιουργήσουν το καινούργιο, θέλουν να κάνουν τη δική τους εταιρεία, τη δική τους εταιρεία υψηλής τεχνολογίας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “μέσα από το υπογραμμένο σήμερα μνημόνιο θα βρούμε τους τρόπους για να μπορούν αυτά τα παιδιά να έχουν εκείνη την στήριξη”.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το Πανεπιστήμιο προσμένει την ώρα που τα νέα παιδιά αυτού του τόπου θα μπορούν να φτιάχνουν τις δικές τους επιχειρήσεις και αυτά με τη σειρά τους να εργοδοτούν νέους απόφοιτους.

“Στην ουσία προτείνουμε στην κοινωνία ένα καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης, ένα καινούργιο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης”, σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι με αυτό το καινούργιο σχέδιο μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή όπου ο τόπος μας θα έχει να κερδίσει πολλά στο μέλλον, προσθέτοντας ότι “είναι σημαντικό ότι όλο και περισσότερα νέα παιδιά αρχίζουν να προχωρούν προς αυτές τις κατευθύνσεις και αυτό είναι ένα μεγάλο νέο για τον τόπο, την Κύπρο και την κοινωνία ευρύτερα”.

Τέλος, ο κ. Χριστοφίδης ευχαρίστησε τον ΥΠΟΙΚ γιατί είναι δίπλα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη μεγάλη του ανάπτυξη και εξέφρασε βεβαιότητα ότι “η νέα γενιά θα το ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο”.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)