Oικουμενική είναι η αξίωση για την αποκατάσταση του Παρθενώνα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Άννα Μαραγκού [VIDEO]

Oικουμενική είναι η αξίωση για την αποκατάσταση του Παρθενώνα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Άννα Μαραγκού [VIDEO]

Ο Παρθενώνας είναι αρχαιολογικό σύμβολο οικουμενικό, όπως οικουμενική είναι και η αξίωση για την αποκατάσταση του μνημείου δήλωσε σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, η οποία και ως Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Αποκατάσταση του Παρθενώνα είπε ότι αρχίζει μια διαδικασία συζητήσεων με τις Αρχές του Βρετανικού Μουσείου για τη σύναψη διακανονισμού για επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα και την παραχώρηση σε μόνιμη βάση επί μορφής δανεισμού άλλων αρχαιοτήτων στο Λονδίνο.

Η συνέντευξη της κ. Μαραγκού έγινε μετά την ανάληψη από το ΚΥΠΕ διεθνούς εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τη σχετική διακήρυξη να έχει ήδη υπογραφεί από εκατοντάδες άτομα. Η Κύπρια αρχαιολόγος ευχαρίστησε θερμά το Πρακτορείο για τη σημαντική αυτή του πρωτοβουλία 200 χρόνια μετά τη βίαιη αρπαγή των γλυπτών, αλλά και μέρους του κτιριακού οικοδομήματος από τον Λόρδο Ελγιν.

“Ως Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Αποκατάσταση του Παρθενώνα θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς το ΚΥΠΕ για αυτή του την κίνηση, την οποία θεωρούμε πολύ σημαντική κι ας μην ξεχάσουμε ότι είμαστε κι εμείς ένα από τα μεγάλα κομμάτια του ελληνισμού και η ιστορία του Παρθενώνα είναι κάτι που μας αγγίζει ιδιαίτερα, όταν σκέπτεται κανείς την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που έχουμε και εμείς, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς που ήρθε μετά το 1974, επομένως δεν μπορούσε ποτέ η Κύπρος να είναι απούσα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία”, είπε η κ. Μαραγκού.

Για τη διάσταση που έχει από αρχαιολογικής πλευράς η αξίωση της επιστροφής των γλυπτών, η κ. Μαραγκού είπε ότι η αρχαιολογική πλευρά του ζητήματος “είναι και το αυτονόητο, διότι ο Παρθενώνας είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο και όταν πάτε εκεί θα δείτε χιλιάδες κόσμου, οι οποίες προέρχονται από όλο τον πλανήτη”.

Οπως είπε η κ. Μαραγκού, “ο Παρθενώνας είναι πια ένα σύμβολο που δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα και περί αυτού πρόκειται. Ο Παρθενώνας είναι πλέον οικουμενικός και όταν ένα οικουμενικό οικοδόμημα του λείπει το μισό του αυτό είναι και το κύριο επιχείρημα”.

Πρόσθεσε ότι “εμείς ως Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποκατάστασης του Παρθενώνα δεν ζητάμε την Καρυάτιδα, που βέβαια θέλουμε πολύ να μας την έδιναν, ζητάμε την αποκατάσταση του μνημείου ως έχει και είναι ένα μνημείο που αποτελείται από τις κολώνες του και τα κομμάτια που λείπουν είναι αναπόσπαστα κομμάτια ενός μνημείου”.

“Είναι σαν να πάρετε ένα σπίτι και να του αφαιρέσετε τους τοίχους του, τα παράθυρά του τις διακοσμήσεις του, τα πάντα”, είπε η αρχαιολόγος.

Ανέφερε πως όταν ο Λόρδος Έλγιν “πήρε αυτά τα κομμάτια του Παρθενώνα πήρε και κομμάτια από το ίδιο το κτίσιμο και όχι μόνο από τον διάκοσμο, η Ελλάδα λοιπόν ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο να της επιστραφούν ως ένα δείγμα καλής θέλησης τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο αυτά τα κομμάτια, τα οποία αποτελούν μέρος του οικοδομήματος και δεν έχουν διάκοσμο”.

Η απάντηση που μας δόθηκε ήταν “να πληρώστε εσείς, να κάνετε εκμαγεία και να σας τα στείλουμε”.

“Το λέω αυτό για να σας δείξω ότι το μνημείο αυτό έχει μια οικουμενικότητα και για αυτό η επιτροπή λέγεται επιτροπή αποκατάστασης του μνημείου, όπως δηλαδή όταν κάποιος επαναφέρει ένα κτίριο στην αρχική του θέση”, εξήγησε η κ. Μαραγκού.

Ανέφερε ότι “σαφώς οι μετόπες και τα γλυπτά δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο χώρο όπου ήταν και για αυτό κτίστηκε και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης που είναι ένα έργο τέχνης που έχει κτιστεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε όταν βρισκόμαστε στον όροφο που βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον Παρθενώνα να μπορείς να δεις τα κομμάτια του Παρθενώνα στο σύνολό τους, όλο την ζωοφόρο, τις μετόπες στην ίδια ευθεία που θα βλέπεις τον Παρθενώνα”.

Η κ. Μαραγκού είπε ότι “είναι θέμα εθνικής σημασίας και παγκόσμιας εκτίμησης η αποκατάσταση του μνημείου”, τμήματα του οποίου ο Λόρδος Έλγιν βίαια άρπαξε και πριόνισε μάλιστα τα μάρμαρα σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η Κύπρια αρχαιολόγος ανέφερε πως υπάρχει μια διεθνής απήχηση, “και στην τέχνη, στην ποίηση, στο θέατρο” για τη βίαιη αυτή αρπαγή, “ενώ θα δείτε ότι αυτό το πράγμα που έγινε, και λέει ο Λόρδος Έλγιν ότι έγινε μετά από φιρμάνι, η σύγχρονη έρευνα καταδεικνύει ότι το φιρμάνι δεν είναι όπως τα άλλα τα φιρμάνια”.

Εξήγησε ότι “η Ελλάδα δεν θέλει να πάει σε ένα δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών και μάλιστα η δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία ειδικεύεται στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και στις επιστροφές κλεμμένων αρχαιοτήτων, έθεσε μια πρόταση να πάμε σε διεκδίκηση των μαρμάρων μέσω της δικαστικής οδού”.

Όπως είπε η κ. Μαραγκού, “αυτό το πράγμα η Ελλάδα δεν το θέλει” και αυτό που επιθυμεί είναι την επιστροφή των μαρμάρων με μια διαδικασία `mediation` (διαμεσολάβησης) και είναι αυτό το οποίο τώρα έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τον νέο Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, που είναι ένας πολύ σημαντικός επιστήμονας, ο οποίος μάλιστα μιλάει και άπταιστα την ελληνική γλώσσα, Βέλγος στην καταγωγή και Σύμβουλος του Προέδρου της Ιταλίας σε θέματα επιστροφής κλεμμένων θησαυρών”.

Δηλαδή, είπε περαιτέρω, “θα πάει η ελληνική κυβέρνηση και θα ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση την επιστροφή των γλυπτών, αυτό το πράγμα η ΟΥΝΕΣΚΟ μπορεί να το κάνει μόνο διακρατικά, το ελληνικό κράτος να ζητήσει από το βρετανικό κράτος”.

Η κ. Μαραγκού είπε πως “όταν έγινε η πρόταση του διακανονισμού αυτού η Βρετανία μας έστειλε το κλασικό, ότι δεν έχει καμία σχέση με το βρετανικό μουσείο το οποίο έχει τη δική του διοικητική οργάνωση επομένως μας ζήτησε να πάμε στο βρετανικό μουσείο και να συζητήσουμε μαζί του, δεν μπορεί όμως η ΟΥΝΕΣΚΟ να πάει να συζητήσει με το βρετανικό μουσείο”.

Ανέφερε ότι το νέο συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας προτίθεται να πάει να συναντήσει τις Αρχές του βρετανικού μουσείου και να τους θέσει παραδείγματα πολλών αρχαιοτήτων άλλων χωρών που έχουν επαναπατριστεί.

“Αυτό που θέλουμε είναι μία win win situation (μια κατάσταση στην οποία κερδίζουν όλοι) δηλαδή το βρετανικό μουσείο να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα και η Ελλάδα να δεσμευτεί να παραχωρεί επί δανεισμού σημαντικά κομμάτια των δικών της συλλογών ούτως ώστε το βρετανικό μουσείο να πει ότι έναντι αυτής της απώλειας θα έχω αυτή τη διαρκή σχέση με την ελληνική κυβέρνηση για να τροφοδοτείται το βρετανικό μουσείο”, είπε η κ. Μαραγκού.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “αυτό είναι ένα όνειρο και η πραγματικότητα απέχει από αυτό το πράγματα αλλά υπάρχει κάτι το πολύ σημαντικό που είναι η κοινή γνώμη της Βρετανίας που τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και μπορεί να ασκήσει πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση”.

“Ο λαός της Βρετανίας σε δημοσκοπήσεις και συνεχείς ερωτήσεις που γίνονται είναι υπέρ της επιστροφής των γλυπτών”, είπε η κ. Μαραγκού.

Η κ. Μαραγκού ερωτήθηκε και για την απόρριψη ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του αιτήματος του ιταλικού οίκου μόδας Gucci να του παραχωρηθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης για να πραγματοποιήσει μεγάλη επίδειξη ρούχων το ερχόμενο καλοκαίρι.

Απαντώντας είπε ότι “αυτό το οικουμενικό σύμβολο πλέον που είναι το σύμβολο της δημοκρατίας, το σύμβολο της απελευθέρωσης, το σύμβολο του κόσμου και της δημιουργίας μέσα από την τέχνη ενός συμβόλου ελευθερίας, είναι κάτι που πρέπει να σεβαστούμε”.

“Νομίζω ότι στα μεγάλα μνημεία του κόσμου χρειάζεται και μια μεγάλη αξιοπρέπεια”, είπε η κ. Μαραγκού.

Ανέφερε ότι “και στη δική μας την μικρή Κύπρο με την μεγάλη ιστορία, όταν έμαθα ότι η Πύλη Αμμοχώστου δίδεται για δεξιώσεις γάμων είπα ότι αυτό είναι ντροπή να παραχωρείται το μόνο αναγεννησιακό μνημείο στον τόπο μας με ενοίκιο”.

“Υπάρχουν ορισμένα μνημεία, τα οποία τα κρατούμε ως κόρη οφθαλμού και νομίζω αυτό το πράγμα περιποιεί τιμή στο ίδιο το μνημείο αλλά και στον κόσμο του μνημείου”, είπε η αρχαιολόγος.

Κάνοντας αναδρομή στην σύσταση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Αποκατάσταση, είπε ότι η σχετική εισήγηση έγινε το 2005 και η Κύπρος προσκλήθηκε από το Βέλγιο ο πρόεδρός της επιτροπής του οποίου υπήρξε συμφοιτητής της Άννας Μαραγκού την οποία και προσέγγισε για το κατά πόσον η Κύπρος θα εντασσόταν στην Παγκόσμια Οργάνωση.

“Εγώ του απάντησα από μόνη μου `σαφώς` στο πλαίσιο ενός ενθουσιασμού ως Ελληνίδα”, είπε η κ. Μαραγκού για να προσθέσει ότι “μετά σκέφτηκα πως αυτό σημαίνει να δημιουργηθεί στην Κύπρο ένα παρακλάδι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, επομένως έπρεπε να περάσω από τη διαδικασία ίδρυσης μιας οργάνωσης”.

Είπε πως βρήκε “την αμέριστη στήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο πήγα όμως και στον παλιό μας τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος με δέχθηκε ένα πρωί, και όταν του ζήτησα ακρόαση, με ρώτησε τι είχα σκεφτεί πάλι να κάνω”.

Όπως είπε η κ. Μαραγκού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο ΙΙ “υπέγραψε ανάμεσα στα 17 άτομα τα οποία έπρεπε να υποβάλω ως κυπριακή επιτροπή αποκατάστασης του Παρθενώνα και στο τέλος μου έδωσε και μία επιταγή της τάξης των 300 λιρών Κύπρου και ό,τι του ζητήσαμε μας είχε δώσει και έτσι ξεκινήσαμε αυτή τη συνεργασία πρώτα η κυπριακή επιτροπή και μετά μέσα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία”.

Ανέφερε πως η εναρκτήρια τελετή των εργασιών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έγινε στην Ελλάδα το 2005, χρονιά από την οποία είναι η Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας.

Η κ. Μαραγκού είπε ότι έχουμε μια αγαστή συνεργασία και με το ίδρυμα “Μελίνα Μερκούρη” το οποίο στηρίζει την Παγκόσμια Ομοσπονδία και κάναμε και εκθέσεις, κινηματογραφικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές ημερίδες γιατί και η Κύπρος είχε μια Επιτροπή η οποία απαρτιζόταν από μια εκλεκτή ομάδα συνεργατών”.

Πρόσθεσε πως “δεν είναι ατομικό το θέμα, επομένως δουλέψαμε αρκετά όλοι και κάναμε μια πολύ ωραία ιστοσελίδα με τη βοήθεια και του Υπουργείου Παιδείας την είχαμε αναρτήσει αλλά μας έκοψαν το κονδύλι, οπότε κατέβηκε η ιστοσελίδα”.

Καταλήγοντας είπε ότι “ζητήσαμε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου να μας φιλοξενήσει την ιστοσελίδα, είχαμε και εκεί ορισμένες προτάσεις και τώρα αυτή η πρόταση του ΚΥΠΕ, που είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί ξεκινά τώρα με την αλλαγή του προεδρείου μια άλλη εποχή για την Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Αποκατάσταση του Παρθενώνα”.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)