Site icon Non Stop Journal

Παυλόπουλος σε Σταϊνμάγερ: Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι γερμανικές αποζημιώσεις

Παυλόπουλος σε Σταϊνμάγερ: Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι γερμανικές αποζημιώσεις

Το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων σε διεθνή δικαστήρια έθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης του προς τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της Πέμπτης.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα εντάσσει τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις στο πλαίσιο αντίστασης εναντίον εκείνων που θέλουν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω σε ένα εφιαλτικό παρελθόν.
«Τις απαιτήσεις αυτές θεωρούμε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως. Όλως αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού. Με βάση λοιπόν τους κανόνες αυτού του Πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του», σημείωσε ο Έλληνας Πρόεδρος.
Είχε προηγηθεί η αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού στο θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Στάινμάγερ με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει να κρύψουν τις διαφορές τους «κάτω από το χαλί» για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε».
Από την πλευρά του πάντως, ο Γερμανός Πρόεδρος δεν σχολίασε τις αναφορές των Προκόπη Παυλόπουλου και Αλέξη Τσίπρα και αρκέστηκε, κατά τη δική του αντιφώνηση, να τονίσει τον ρόλο της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση και να υπογραμμίσει ότι η Γερμανία στήριζε πάντα τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.
Αναφέρθηκε επίσης στον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας ως χώρα των Βαλκανίων και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα θαρραλέο και σημαντικό βήμα για την προσέγγιση με την πΓΔΜ. «Αυτό αποδεικνύει ότι η βούληση και το όραμα, το θάρρος και η πίστη, μπορούν να υπερβούν την μακροχρόνια δυσπιστία και να δημιουργήσουν συνθήκες κατανόησης», κατέληξε.
(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΧΡ)

Exit mobile version