Το διεθνές δίκαιο επιβάλλει την υπεράσπιση της ΑΟΖ της Κύπρου, είπε ο Π. Παυλόπουλος

Το διεθνές δίκαιο επιβάλλει την υπεράσπιση της ΑΟΖ της Κύπρου, είπε ο Π. Παυλόπουλος

Μηνύματα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τετάρτης, 24 Ιουλίου.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι είναι ιερό το χρέος να μην ξεχνά κανείς την μαρτυρική Κύπρο και τον αγώνα για την τελική της δικαίωση και τόνισε ότι είναι αναγκαία η επίλυση του Κυπριακού με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα σεβασμό της κυριαρχίας της κατά τρόπο που αφενός δεν συμβιβάζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων και, αφετέρου, οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Έλληνας Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ενωμένες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας τιμούν, όπως αρμόζει στην περίσταση την εμβληματική επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974. “Και μέσα από αυτή την αρραγή ενότητα διακηρύσσουμε την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να επιτελούμε, αδιαλείπτως και δίχως καμία έκπτωση, το χρέος υπεράσπισης, έναντι πάντων, της Δημοκρατίας «όκωσπερ τείχεος”, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι ειδικά φέτος υπάρχει ένας ακόμα λόγος που οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται περήφανοι καθώς μετά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις καθώς “η ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού απέδειξε, αντιθέτως μάλιστα απ’ ό,τι συνέβη σε άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πως τα μορφώματα φασισμού ή και ναζισμού δεν έχουν θέση στο Ιερό Πτολίεθρο της Δημοκρατίας μας, στην Βουλή των Ελλήνων”.

Κλείνοντας την δήλωσή του, έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι και στα εξίσου τραγικά θύματά της, σημειώνοντας ότι πέρσι, η γιορτή της Δημοκρατίας ματαιώθηκε για να τιμηθούν τα θύματα με το πένθος και υπογράμμισε ότι  «η τραγωδία στο Μάτι και τα θύματά της δεν θα λησμονηθούν ποτέ, αφού μόνον έτσι θα αποτρέψουμε στο μέλλον οιασδήποτε μορφής επανάληψή της».

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΡΠΑ)