Site icon Non Stop Journal

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 αλλάζει την πόλη μέσα από μια «Δεύτερη Φύση»

To Άαρχους και η Πάφος Πολιτιστικές Πρωτεύουσες

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017
αλλάζει την πόλη μέσα από μια «Δεύτερη Φύση»


 
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017, στο πλαίσιο των εκατοντάδων δράσεων και εκδηλώσεών της, πρωτοπορεί με το αρχιτεκτονικό/περιβαλλοντικό έργο «Δεύτερη Φύση» στον Δημόσιο Κήπο της Πάφου.
 
Με κύριο ζητούμενο αυτό, την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του κήπου με την πόλη και γενικότερα τoν επαναπροσδιορισμό της σχέσης συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση, ο Οργανισμός Πάφος2017 προκήρυξε διαγωνισμό αναζητώντας 7 πρωτότυπες σχεδιαστικά και υλοποιήσιμες προτάσεις, με πρόθεση τη δυνατότητα αναζωογόνησης του Δημόσιου Κήπου στην Πάφο  και τη δημιουργία ενός ενδιαφέροντα ζωντανού πυρήνα στον ιστορικό ιστό της πόλης. Στην πρόσκληση  υποβλήθηκαν 57 προτάσεις από 16 χώρες. Ο αριθμός των συμμετοχών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συνδράμοντας, έτσι, στην επιτυχία της πρόσκλησης. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν κατέγραψαν έναν πλούσιο προβληματισμό και έδωσαν μία μεγάλη ποικιλία από απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν τεθεί.
 
Οι προτάσεις που επιλέγηκαν για συμμετοχή προέρχονται από τις ακόλουθες ομάδες αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών από την Κύπρο, Δανία και Κίνα:
1. The Green Cube (Ευδοκία Παπουή/Χριστάκης Παρασκευάς)
2. The Second Life-Fallen Leave (XianLiang, Liang/Wym Poon)
3. Garden Bubbles (Robert B. Trempe)
4. PolyCatOikia (Εμίλιος Κουτσοφτίδης/Gabor Stark)
5. Bloom (Χάρης Σολωμού/Οδυσσέας Γεωργίου/Κυριάκος Κυριακίδης/Μιχάλης Γεωργίου)
6. The Green Shower (Ελεονώρα Αντωνιάδου/Ελένη Φλουρή/ Ανδρέας Τσιακλής/Παντελής Παπαδόπουλος)
7. Plantmon GO (He Yiwen/Yang Zhou)
 
Το έργο αυτό γεννήθηκε μέσα από ένα γενικότερο ενδιαφέρον αστικού σχεδιασμού, που αφορά ζητήματα των ανοικτών πόλεων, τους χώρους πρασίνου και γενικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τα ζεύγη ‘πόλη-φύση’, ‘φύση-άνθρωπος’. Σχετίζεται, δηλαδή, με τη διαπίστωση πως σήμερα τα ιστορικά και παραδοσιακά κέντρα των πόλεων εμφανίζουν μια υποβαθμισμένη γενικά εικόνα.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας περιοχής, είναι ο Δημόσιος Κήπος που βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της πόλης της Πάφου. Με εμφανή την έλλειψη συντήρησής του, αποτελεί έναν εγκαταλελειμμένο χώρο, με αποτέλεσμα να παραμένει ένας μη ελκυστικός χώρος πράσινου στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, με ελάχιστα ενδιαφέροντα, προτάσεις για χρήσεις και δραστηριότητες για τους επισκέπτες.
 
Σήμερα, μέσα από αυτή την εικόνα της εγκατάλειψης και τις αδυναμίες του Δημόσιου Κήπου και γενικότερα του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης και αξιοποίησής του, καθώς και επαναπροσδιορισμού του ρόλου του για ολόκληρη την πόλη.
 
Οι κατασκευές θα πραγματοποιούνται επί τόπου  από τις 10  Φεβρουαρίου 2017 και η δημόσια παρουσίαση τους θα γίνει στις 19 Φεβρουαρίου 2017 σε μια εκδήλωση με τη συμμετοχή του προγράμματος «Σχολεία εν Δράσει».
 
Ταυτόχρονα, θα εγκατασταθούν στον Δημόσιο Κήπο οι εγκαταστάσεις-παγκάκια που κατασκευάστηκαν από τον καλλιτέχνη Μιχάλη Παπαμιχαήλ στο πλαίσιο του έργου «Rebench».
 
 

Exit mobile version