Μάγεψε και έκλεψε τις εντυπώσεις η φαντασμαγορική τελετή έναρξης του Πάφος2017

Μάγεψε και έκλεψε τις εντυπώσεις η φαντασμαγορική τελετή έναρξης του Πάφος2017

Η καρδιά του πολιτισμού της Ευρώπης κτυπά σήμερα στην Πάφο. Ιστορικές στιγμές ζουν όλοι σήμερα με την επίσημη ανακήρυξη της Πάφου ως ΠΠΕ για το 2017. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης ξεκίνησε στις 19:00, τοπική ώρα. Νέοι, παιδιά και εθελοντές από όλη την Κύπρο ενώθηκαν με επαγγελματίες από ολόκληρο το νησί.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μουσικοί και τραγουδιστές ένωσαν τις φωνές τους με χορωδία και την ορχήστρα τζαζ από το Aarhus, την αδελφή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η καλλιτεχνική ομάδα πανέτοιμη έδωσε το παρών.

Στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία της πόλης και παρά το τσουχτερό κρύο, δεκάδες εκατοντάδες πολίτες της Πάφου αλλά και από όλη την Κύπρο, νέοι, γέροι και μικρά παιδιά έγιναν ένα και απόλαυσαν μια μοναδική στο είδος της εκδήλωση.

Στην τελετή έναρξης και 40 αντιπρόσωποι από άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, μεγάλος αριθμός από ξένες ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Κύπρο, όπως επίσης και 100 δημοσιογράφοι 100 ξένων ΜΜΕ από την Ευρώπη και την Ασία προσκεκλημένοι του ΚΟΤ.

Πέραν από τους επίσημους προσκεκλημένους στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ και αρχηγοί κομμάτων.

Το υπέροχο σκηνικό που στήθηκε και οι εξαιρετικοί συντελεστές, που έβγαλαν στη σκηνή τον καλύτερό τους εαυτό, «μάγεψαν» τους πάντες και «έκλεψαν» τις εντυπώσεις σε μια καθόλα όμορφη γιορταστική ατμόσφαιρα, αντάξια της ιστορίας της πόλης του Κινύρα, η οποία έχει πλέον στραμμένα πάνω της όλα τα «πολιτιστικά βλέμματα» της Ευρώπης.

«Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί όλα αυτά δημιουργήθηκαν σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες», ανέφερε συγκινημένος ο πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης.

Αποκορύφωμα όλων ήταν όμως το πέσιμο της… αυλαίας της τελετής έναρξης με τη μοναδική και ανεπανάληπτη μουσική συνάντηση της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και του Δώρου Δημοσθένους με μια πλειάδα αξιόλογων ερμηνευτών, που «ταξίδευσαν» με τις μοναδικές τους εκτελέσεις, το φιλόμουσο κοινό της Κύπρου, αφού στην Πάφο βρέθηκε κόσμος από κάθε γωνιά της Κύπρου, γιορτάζοντας όλοι μαζί και με πλατιά χαμόγελα αισιοδοξίας, την έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού του Πάφος 2017 αναφέρει πως πλέον η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού έχει μπει σε μια νέα εποχή ευημερίας και ανάπτυξης, με … «ούριους ανέμους» να φυσούν, έχοντας φάρο και καθοδηγητή τον Πολιτισμό και την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας που κουβαλά ένας τόπος ευλογημένος, με απίστευτη πολιτιστική κληρονομιά.

Μιλώντας πρώτος στην εκδήλωση, φανερά συγκινημένος και περήφανος ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε πως νοιώθει βαθύτατη τιμή και χαρά αλλά και συγκίνηση ως Πρόεδρος του Οργανισμού Πάφος2017 που η πόλη του, η πόλη μας, η επαρχία της Πάφου αλλά και ολόκληρη η Κύπρος υποδέχεται απόψε και επίσημα τον ιστορικό τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που μοιράζεται με την πόλη του Aarhus της Δανίας.

Υποδεχόμαστε, συνέχισε, “απόψε στη Πάφο, την Ευρώπη και τους λαούς της, τον κοινό πολιτισμό και τις κοινές αξίες που η δική μας η πόλη, η δική μας χώρα, όχι μόνο αποτελούν μέρος τους αλλά και συνδιαμόρφωσαν στο πέρασμα των αιώνων”.

O κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως όλα αυτά για τα οποία δούλεψε σκληρά, το όραμα για το οποίο δούλεψε η Πάφος, οι κάτοικοι της, γίνονται πραγματικότητα και πως τώρα αρχίζει ένα ταξίδι που θα κρατήσει, όχι μόνο ένα ολόκληρο χρόνο, όπως εκτίμησε, αλλά και για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Η έναρξη του σημαντικότερου πολιτιστικού θεσμού στην ιστορία της Ευρώπης είναι για τη μικρή μας Πάφο, τιμή και ευθύνη αλλά ταυτόχρονα και μια προοπτική και ένα άνοιγμα, είπε ο κ. Πατσαλίδης, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα της ΠΠΕ «Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού» αποτελεί “μοναδική ευκαιρία όχι μόνο να δημιουργήσουμε σε ανοικτούς χώρους, σε χώρους ιδιαίτερους και ιστορικά φορτισμένους, αλλά και ν΄ ανοίξουμε τα μάτια και τις αισθήσεις μας, ν΄ανοίξουμε και να γεφυρώσουμε πολιτισμούς, να σμικρύνουμε διαφορές ανάμεσα στις κοινότητες μας και βεβαίως να συνομιλήσουμε και να συνδημιουργήσουμε με τους υπόλοιπους λαούς και πολιτισμούς της Ευρώπης”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του Πάφος 2017 η Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι η ευκαιρία για την Πάφο μας να γίνει μια σύγχρονη δυναμική πόλη, που παράγει και στηρίζει πολιτισμό αλλά προσκαλεί και εμπλέκει ενεργά όλους τους κάτοικους και επισκέπτες της, να ταξιδέψουν μαζί με το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος2017 και να ανακαλύψουν δράσεις, γεγονότα, εκδηλώσεις ανακαλύπτοντας μέσα από αυτά τους ίδιους τους εαυτούς τους, την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και να θέσουν στέρεες βάσεις για το κοινό μας μέλλον.

Το χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, που απουσιάζει στο εξωτερικό, ανέγνωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής σημειώνοντας πως η εναρκτήρια αυτή τελετή, η οποία εμπνέεται από τους ιδρυτικούς μύθους της γέννησης της πόλης, αναμφίβολα αποτελεί μια ιστορική στιγμή, όχι μόνο για την Πάφο αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο.

Με το σύνθημα «Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς», η Πάφος ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, στέλνει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τα δικά της ηχηρά μηνύματα πολιτισμού και ειρήνης. Σε μια χρονική περίοδο, όπως είπε, που η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μάστιγα της τρομοκρατίας, γειτονικές μας περιοχές πλήττονται από ένοπλες συρράξεις, μετανάστες παλεύουν καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, το θεματικό πρόγραμμα των δράσεών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017, στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα προάγοντας την ειρήνη διαμέσου της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Την ειρήνη και την επανένωση την οποία επιδιώκουμε και για την Πατρίδα μας, μέσα από την διαδικασία των εντατικών διαπραγματεύσεων και του διαλόγου που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως σημείωσε.

“Eυελπιστούμε στην ευόδωση των προσπαθειών μας, προκειμένου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι αυτού του τόπου, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, να μπορούν να συνυπάρχουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Δεν θα πάψουμε ποτέ να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και για αυτό δεν παύουμε ποτέ να ελπίζουμε,” πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση, είπε, από την αρχή στήριξε έμπρακτα την υλοποίηση των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ενισχύοντας ποικιλότροπα τις ενέργειες των ανθρώπων του Οργανισμού Πάφος 2017.

Θεωρείται άξιο επαίνου, συνέχισε, το γεγονός ότι “η Πάφος, η μικρότερη πληθυσμιακά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που αναλαμβάνει τέτοια διοργάνωση κατόρθωσε να διαμορφώσει το απαιτητικό πρόγραμμα, που προϋποθέτει ένας τέτοιος θεσμός με ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό, συγκριτικά με άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις στην Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να υστερεί σε ποιότητα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως παρά το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, “φθάσαμε με επιτυχία στη σημερινή μέρα χάρη στη συλλογική προσπάθεια, τη συστηματική δουλειά και τη συνεργασία του Οργανισμού Πάφος 2017, με οργανωμένους κοινωνικούς φορείς και ιδιαιτέρως με καλλιτέχνες και δημιουργούς της Κύπρου και του εξωτερικού, με σχολεία, με εθελοντές, χορηγούς και άλλους, καθώς και με τη στήριξη της Πολιτείας”.

Πρόσθεσε πως η επιτυχία μέσω της συνένωσης δυνάμεων και της συνεργασίας για το κοινό καλό στέλνει σε όλους μας ευρύτερα μηνύματα.

Ειδικότερα το πολιτιστικό πρόγραμμα του Πάφος 2017, έλαβε μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού- όπως ανέφερε ο ΠτΔ, συνολική χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων, ενώ με τη συνδρομή της Πολιτείας δημιουργήθηκαν ή αναβαθμίστηκαν μια σειρά από πολιτιστικές υποδομές της περιοχής της Πάφου.

Αξιοσημείωτες υπήρξαν και οι συνέργειες μεταξύ της Παιδείας και του Πολιτισμού, οι οποίες αποτέλεσαν σημαντική παράμετρο του όλου προγράμματος, ανέφερε.

“Με αφορμή το Πολιτιστικό αυτό γεγονός, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έθεσε ως στόχο για τη φετινή χρονιά την ενδυνάμωση της σχέσης ανάμεσα στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, ενθαρρύνοντας τα σχολεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες.”

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, εκατοντάδες πολιτιστικές δράσεις από σχολεία ολόκληρης της Κύπρου έχουν ήδη διοργανωθεί ή προγραμματίζονται μέσα στην επόμενη περίοδο, προσθέτοντας πως στην Πάφο ως Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, γίνεται μια τεράστια υπαίθρια σκηνή, πάνω στην οποία η ιστορική παράδοση συνυπάρχει και συνομιλεί με σύγχρονους τρόπους σκέψης και δημιουργίας.

Η τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Πάφος 2017, αποτελεί, αναφέρει στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μια γιορτή που διευρύνει τους πνευματικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες της πόλης μέσα από την αμφίδρομη σχέση του χθες και του σήμερα.

Μια γιορτή, όπως είπε, που αγκαλιάζει απλόχερα τη διαπολιτισμική επικοινωνία ανάμεσα σε πολίτες και καλλιτεχνικούς δημιουργούς της Κύπρου της Ευρώπης και του κόσμου.

Ακολούθως συνεχάρη θερμά τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Οργανισμού Πάφος 2017, για την πολύτιμη και καταλυτική συμβολή τους σε αυτή τη μεγάλη και σπουδαία διοργάνωση. Τα συγχαρητήρια του εξέφρασε στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που με τις υπηρεσίες τους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, καθώς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους εθελοντές για την πολύπλευρη στήριξη τους, τους χορηγούς για την ενίσχυση της διοργάνωσης και τους καλλιτέχνες – δημιουργούς, που με τη συμμετοχή τους συνδέουν ηπείρους και γεφυρώνουν πολιτισμούς.

“Με τη βεβαιότητα ότι οι προγραμματισμένες δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον κάθε Ευρωπαίου πολίτη, εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία για τη συνέχεια”, κατέληξε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Δήμαρχος της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, στο δικό του χαιρετισμό, σημείωσε πως η Πάφος ήταν πάντοτε περήφανη για την ιστορία και τον πολιτισμό της, όμως απόψε ως οικοδέσποινα της πιο μεγάλης ευρωπαϊκής γιορτής του πολιτισμού, μαζί με το Αάρχους της Δανίας, δικαιολογημένα νοιώθει μεγαλύτερη υπερηφάνεια.

“Έχοντας επίγνωση ότι η εθνική ταυτότητα και ευρωπαϊκή συνείδηση μπορούν να συνυπάρχουν, προσβλέπουμε μέσα από το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού και υποσχόμαστε να δώσουμε μια μεγάλη συνέχεια σε αυτό που συμβολικά αρχίζει απόψε”, ανέφερε ο κ. Φαίδωνος.

“Για να γίνει το όνειρο του Πάφος 2017 πραγματικότητα, εργάστηκε σκληρά και αφοσιωμένα μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων εντός και εκτός της Πάφου, τους οποίους ευχαρίστησε με θέρμη”, είπε ο κ. Φαίδωνος, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Πρόεδρο και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού του Πάφος 2017 και στους λειτουργούς του, καθώς επίσης στους εκατοντάδες εθελοντές της διοργάνωσης.

Από την δική του πλευρά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, αφού εξέφρασε τη χαρά του που ως Ευρωπαίος Επίτροπος αλλά και ως Κύπριος Πολίτης βρίσκεται, σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση, σημείωσε πως «Το Πάφος 2017 στέλνει ένα καθαρό μήνυμα διαφάνειας και ανοίγματος των πεποιθήσεων και των οριζόντων. Της αποδοχής των άλλων πολιτισμών και της διαφορετικότητας και αναδεικνύει τη σημασία της ανοιχτής κοινωνίας Η Πάφος έχει βιώσει τις αξίες της πολιτιστικής ανταλλαγής”.

O κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την υπερηφάνειά του που βλέπει την πατρίδα του να φιλοξενεί για πρώτη φορά μια από τις πιο πολυτιμότερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Το Πάφος 2017 θα ανάψει, χωρίς αμφιβολία, ένα πολύ λαμπρό φως σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου είπε , “παρουσιάζοντας την πλούσια παράδοσή της, τους μύθους και θρύλους της, φέρνοντας στο προσκήνιο τις αξίες της ανοχής, της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας».

Η τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 ανέδειξε με τον πλέον παραστατικό τρόπο την ιστορία, την πολυπολιτισμικότητα και το σύγχρονο πολιτισμό της Πάφου, ως αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σημειώνεται πως η επίσημη πρεμιέρα ήταν εμπνευσμένη από τους μύθους της Πάφου με αφετηρία τον ιδρυτικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, υπενθυμίζοντας ότι η Πάφος είναι η ίδια ένα έργο τέχνης.

Στο πλαίσιο της τελετής η δραματουργική παρουσίαση, πέραν από την αναφορά στη γέννηση της Πάφου, παρουσίασε τις κεντρικές έννοιες του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, όπως το «άνοιγμα» της Πάφου στο σταυροδρόμι ανάμεσα σε πολιτισμούς και ηπείρους.

Δεκάδες ήταν οι πρωταγωνιστές, αποτελούμενοι από επαγγελματίες χορευτές, νέους, 315 παιδιά από τη Δημοτική Εκπαίδευση, που κρατούσαν υπέροχα φαναράκια και διηγήθηκαν την ιστορία της γέννησης της Πάφου, καθώς και εθελοντές από όλο το νησί.

Στη σκηνή έσμιξαν αρμονικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μουσικοί και τραγουδιστές, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους με τη χορωδία και την ορχήστρα τζαζ από το Άαρχους, την αδελφή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μοναδικές συνθέσεις και πρωτότυπες διασκευές μουσικών έργων, χορογραφίες, κινούμενες εικόνες σηματοδότησαν την πιο ιστορική πολιτιστική μέρα της Κύπρου.