Προχωρά η προετοιμασία σύμβασης με κυρώσεις για καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς
Εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων και ακαδημαϊκοί εμπειρογνώμονες συναντώνται την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, στο Στρασβούργο, για μια ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενόψει και της σχετικής Σύμβασης που προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και η οποία θα προβλέπει κυρώσεις.
Τη συνάντηση διοργανώνουν από κοινού η Κυπριακή Προεδρία του ΣτΕ και ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ Θόρμπγιον Ζάγκλαντ και αντικείμενο της συζήτησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση ή τις καταστροφές που προκαλούν, μεταξύ άλλων, τρομοκρατικές ομάδες και το οργανωμένο έγκλημα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, έμφαση θα δοθεί στην παράνομη ανασκαφή, πώληση και απόκτηση πολιτιστικών αγαθών, που έχει καταστεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα διαδικασία στα χέρια τρομοκρατών και του διασυνοριακού εγκλήματος.
Ιδιαίτερα στο Ιράκ και στη Συρία, το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» έχει επιδοθεί στη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, καταστρέφοντας σκόπιμα σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως την Παλμύρα, με στόχο την αποκόμιση προσόδων από την πώληση πολύτιμων κλεμμένων έργων τέχνης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, θα παραστεί ο Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα είναι εκ των βασικών ομιλητών. Άλλοι ομιλητές θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, η Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ Ιρίνα Μπόκοβα, ο Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας Μαμούν Αμπντουλκαρίμ και η Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα.
Η συζήτηση αναμένεται να συμβάλει στην προπαρασκευαστική εργασία για μια νέα σύμβαση του ΣτΕ σε σχέση με τα αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά. Η σύμβαση αυτή θα καταστεί η μόνη διεθνής συνθήκη, προβλέποντας ποινικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα αυτό.
(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)