Site icon Non Stop Journal

Πρόκληση για τα πανεπιστήμια μας τα ‘πανεπιστήμια’ στα κατεχόμενα, δηλώνει ο Δημοσθένους [ΒΙΝΤΕΟ]

15 02 2019 Συνέντευξη Γιώργου Δημοσθένους Πρύτανη Παν FREDERICK

Πρόκληση για τα πανεπιστήμια μας τα ‘πανεπιστήμια’ στα κατεχόμενα, δηλώνει ο Δημοσθένους [ΒΙΝΤΕΟ]

Αντιμέτωπα με προκλήσεις και σε σχέση με τα παράνομα πανεπιστήμια στα κατεχόμενα, αλλά και σε σχέση με τη δική τους πορεία, είναι τα κυπριακά πανεπιστήμια, δηλώνει ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Κύπρου και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Γιώργος Δημοσθένους.

Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Δημοσθένους σημειώνει, ακόμα, ότι στα θέματα παιδείας θα πρέπει να υπάρξει μία «Χάρτα Αρχών», μία άτυπη συνεννόηση σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων ότι ανεξάρτητα με την όποια Κυβέρνηση και με τον όποιο Υπουργό Παιδείας, οι όποιες καινοτομίες και οι όποιες προσθήκες για ενίσχυση της εκπαιδευτικής πολιτικής δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση αναστάτωσης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημοσθένους, αναφέρεται στη διαχρονική θέση «τεσσάρων κυβερνήσεων να καταστεί η Κύπρος Κέντρο Αριστείας και Διεθνές και Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» και δηλώνει ότι δεν πρέπει να παραμένει απλώς μια ευχή κατατεθειμένος στόχος σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως εξηγεί, λειτουργεί απευθείας δίαυλος επικοινωνίας με τα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών και εκφράζει την άποψη ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα πλέον βήματα προς αυτή την κατεύθυνση διεθνοποίησης των πανεπιστημίων μας.

Πανεπιστήμια σε εισαγωγικά
———-

Τα πανεπιστήμια που λειτουργούν στα κατεχόμενα είναι «μη αναγνωρισμένα και δεν έχουν αξιολογηθεί από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ εάν υπάρχουν Κύπριοι πολίτες και δη Ελληνοκύπριοι οι οποίοι συμμετέχουν στην όποια διαδικασία αυτών των ‘πανεπιστημίων’ το θεωρώ παράνομο, ανήθικο και μεμπτό», δηλώνει ο κ. Δημοσθένους ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, κατά πόσον το ζήτημα αυτό απασχολεί τη Σύνοδο.

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημοσθένους -μέχρι τον Ιούνιο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Κύπρου- για τη δραστηριότητα των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, είπε ότι από τα στοιχεία που κατέχει από τις 100 και πλέον χιλιάδες των φοιτητών, οι περίπου 30 χιλιάδες «είναι εκτός Τουρκίας και όχι Τουρκοκύπριοι».

Για τα εκπαιδευτήρια που λειτουργούν στα κατεχόμενα ο κ. Δημοσθένους είπε : «Είμαι απόλυτος και κάθετος. Μιλούμε για μη αναγνωρισμένα πανεπιστήμια, για πανεπιστήμια τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί και δεν έχουν πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρα μιλούμε για πανεπιστήμια σε εισαγωγικά και τέλος».

Κληθείς να σχολιάσει αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με τις οποίες ακαδημαϊκοί από τις ελεύθερες περιοχές συμμετέχουν σε δραστηριότητες  «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, ο Πρύτανης σημείωσε ότι «εάν υπάρχουν Κύπριοι πολίτες, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και δη Ελληνοκύπριοι οι οποίοι συμμετέχουν στην όποια διαδικασία εντός αυτών των σε εισαγωγικά πανεπιστημίων, το θεωρώ παράνομο, ανήθικο και μεμπτό».

Πρόσθεσε ότι εάν περιέλθει εις γνώσιν ή στην αντίληψή του ότι εξόφθαλμα συμβαίνει κάτι τέτοιο θα θέσει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων και εκεί σε προσωπικό επίπεδο «θα είμαι απόλυτος και κάθετος και νομίζω από εκεί και πέρα το θέμα θα πρέπει να το χειριστεί η πολιτεία μέσα από τα θεσμικά όργανα, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εξωτερικών και όποιος άλλος φορέας πρέπει να παρέμβει σε αυτή την περίπτωση».

Σύνοδος Πρυτάνεων
———–
Ο κ. Δημοσθένους θα προεδρεύσει δύο ακόμα Συνόδων των Πρυτάνεων των οκτώ πανεπιστημίων, προτού παραδώσει τη σκυτάλη τον Οκτώβρη του 2019.

Ερωτηθείς για την ατζέντα των δύο συνόδων, είπε ότι ήδη έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, οι οποίοι θα είναι εκ των επίσημων προσκεκλημένων και ομιλητών στις συνόδους, τις οποίες θα απασχολήσουν δύο σημαντικά θέματα.

Όπως είπε ο κ. Δημοσθένους, με τον Πρόεδρο της Βουλής, «θα συζητήσουμε τους τρόπους αξιοποίησης των τεσσάρων πρώτων τόμων του Φακέλου της Κύπρου, από τα πανεπιστήμια, τους ερευνητές και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, ενώ με τον Υπουργό Εξωτερικών θα συζητήσουμε για την επιθετική εκπαιδευτική διπλωματία που έχει ήδη αρχίσει και μάλιστα θρέφει και καρπούς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων, όπως αναφέρει ο κ. Δημοσθένους, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ομάν είχε πολύ καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του σουλτανάτου με την Κύπρο σε θέματα εκπαίδευσης.

Επίσης, ο κ. Δημοσθένους, μετά και την επίσκεψη στην Κύπρο του Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εκπαίδευσης της Ιορδανίας, στις 8 Φεβρουαρίου 2019, «όλα τα πανεπιστήμια έχουν τύχει της αναγνώρισης όλων των συμβατικών προγραμμάτων τους και στους τρεις κύκλους σπουδών από τις  Αρχές της Ιορδανίας».

Πρόσθεσε «ότι πάρα πολλοί Ιορδανοί, φοιτούν ήδη στα κατεχόμενα με ό,τι αυτό που λέγω να σημαίνει, επομένως με αυτή την αναγνώριση των πανεπιστημίων της Κυπριακής Δημοκρατίας– όπως λένε και οι ποδοσφαιριστές – η μπάλα είναι στο γήπεδό μας – να δούμε πώς προχωρούμε, οργανωμένα, μεθοδικά με πρώτο και κύριο στόχο τις φίλες αραβικές χώρες».

Μνημόνιο συνεργασίας με Σύνοδο ρωσικών πανεπιστημίων και οι γενικές προκλήσεις
—————-
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη συνυπογράψει αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών με την Κίνα, ενώ όπως ο κ. Δημοσθένους δήλωσε στο ΚΥΠΕ, μεταβαίνει τέλος Μαρτίου στη Ρωσία, προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση με τη συμμετοχή ρωσικών και διεθνών πανεπιστημίων από άλλες χώρες και κατά την εκεί παραμονή του θα υπογράψει και το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Σύνοδο των ρωσικών Πανεπιστημίων.

Πριν το ταξίδι στη Ρωσία, ο κ. Δημοσθένους, είναι προσκεκλημένος στη Σύνοδο των Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Κρήτη, καθώς στην 25η Σύνοδο των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων τον Ιανουάριο του 2019 παρέστη ο ομόλογός του της Ελλάδας, Καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος μετέφερε τη βούληση για στενότερη συνεργασία με τα κυπριακά πανεπιστήμια.

«Μέσα από τη δική μου παρουσία στην Κρήτη θα προχωρήσουμε με πιο ουσιαστικές αποφάσεις και ενέργειες όσον αφορά το να έρθουν πιο κοντά τα ελληνικά με τα κυπριακά πανεπιστήμια», δήλωσε ο Γιώργος Δημοσθένους.

Για την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στην 25η Σύνοδο των Πρυτάνεων είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που προσκλήθηκε και παρέστη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σύνοδο αν και εγώ είμαι εξ αυτών που πιστεύουν ότι ο κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα έχει σε ένα μέρος της καρδιάς του ένα χώρο ιδιαίτερα ευαίσθητο σε θέματα παιδείας και πολιτισμού».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέραν από την παρουσία του, που έχει τη δική της σημειολογία,  μας μετέφερε το όραμα της δικής του κυβέρνησης κυρίως για την ανώτατη εκπαίδευση για το οποίο εμάς μας βρίσκει σύμφωνους γιατί έχει να κάνει με την διεθνοποίηση και τη στήριξη από την κυβέρνηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης όπως προσφέρεται από τα οκτώ πανεπιστήμια του τόπου».

«Εχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις και σε σχέση με τα λεγόμενα πανεπιστήμια στα κατεχόμενα αλλά και σε σχέση με τη δική μας πορεία» είπε ο κ. Δημοσθένους.

Σημείωσε ότι «η διαχρονική θέση τεσσάρων κυβερνήσεων να καταστεί η Κύπρος Κέντρο Αριστείας και Διεθνές και Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης δεν πρέπει να παραμένει απλώς μια ευχή και κατατεθειμένος στόχος σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη».

Προς αυτή την κατεύθυνση, με τη σύμφωνο γνώμη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, λειτουργεί «απευθείας δίαυλος επικοινωνίας με τα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών  για τα θέματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κάτι που εμάς ως Σύνοδος Πρυτάνεων μας αφήνει ικανοποιημένους και με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα πλέον βήματα προς αυτή την κατεύθυνση διεθνοποίησης των πανεπιστημίων μας».

Χάρτα Αρχών για την παιδεία
———-
Ο κ. Δημοσθένους ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ και για το όραμά του για την εξέλιξη της παιδείας στην Κύπρο. Διατηρεί, ήταν η απάντησή του, έντονη την πεποίθηση ότι «στα θέματα παιδείας θα πρέπει να υπάρξει μία ‘Χάρτα Αρχών’, μία άτυπη συνεννόηση σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων, ότι ανεξάρτητα με την όποια Κυβέρνηση και με τον όποιο Υπουργό Παιδείας, οι όποιες καινοτομίες και οι όποιες προσθήκες για ενίσχυση της εκπαιδευτικής πολιτικής δεν θα έχουν αποτέλεσμα την πρόκληση αναστάτωσης» σε διδάσκοντες, διδασκόμενους και Υπουργείο Παιδείας.

Σημείωσε ότι «το πλαίσιο δόθηκε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά και προηγουμένως επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη είχε μπει ένα πολύ σοβαρό πλαίσιο μέσα στα οποία θα μπορούσαν όλοι να κινηθούν διότι όλοι υποστηρίζουν και ενστερνίζονται και χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο ‘εκπαιδευτική μεταρρύθμιση’, κάνοντας αλλαγές που να μην είναι τέτοιες και τόσες που ο κάθε νέος Υπουργός και η κάθε νέα Κυβέρνηση να ακυρώνει τα προηγούμενα».

Ερωτηθείς εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι αποδίδουν την ίδια έννοια στις λέξεις «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», ο κ. Δημοσθένους απάντησε ότι «οριακά και με κάθε επιφύλαξη,  το πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είχε τεθεί και έγινε αποδεκτό από όλους, εκείνο, ωστόσο, στο οποίο μπορεί να υπάρχει κάποια διαφωνία είναι, όπως και στην περίπτωση του Κυπριακού, το θέμα της διαδικασίας».

Κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο εδώ και 45 χρόνια και θα ήταν λυπηρό να συμβεί το ίδιο και για τις αλλαγές που απαιτούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, ο κ. Δημοσθένους δήλωσε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «επειδή στον χώρο της παιδείας υπάρχουν άνθρωποι και νοήμονες και ευαίσθητοι και ικανοί, πιστεύω ότι όλα αυτά μπορεί να λυθούν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μεγάλη κρίση που πέρασε η εκπαίδευση το καλοκαίρι του 2018, ο Πρύτανης, ο οποίος διετέλεσε και Υπουργός Παιδείας, είπε ότι «τα όσα διαδραματίστηκαν στον χώρο της εκπαίδευσης το καλοκαίρι δεν ήταν τέτοια που να περιποιούν τιμή σε κανένα και κάποιοι άθελά τους και κάποιοι ηθελημένα, ενεπλάκησαν σε μια διαδικασία, η οποία δεν άφησε κανένα ικανοποιημένο».

Πρόσθεσε ότι «ακόμη και αυτοί που ήρθαν σε αντιπαράθεση και ρήξη, στο τέλος μέσα από την αυτοκριτική τους,  πιστεύω ότι αισθάνονται όλοι ότι η διαχείριση του θέματος ήταν λανθασμένη».

Δίπλα στον φοιτητή
——–
Ο Γιώργος Δημοσθένους είναι Πρύτανης του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Frederick και του απευθύναμε το ερώτημα τι είναι αυτό που κάνει ιδιαίτερο και ξεχωριστό ανάμεσα στα άλλα το πανεπιστήμιου του οποίου είναι ο ανώτερος ακαδημαϊκός αξιωματούχος.

Απαντώντας δήλωσε ότι «είναι ένα πανεπιστήμιο με ιδιαίτερες ευαισθησίες για αυτό που λέμε φοιτητής, άνθρωπος, είμαστε δίπλα τους στην καθημερινότητά τους και στα προβλήματά τους, στην προσπάθειά τους να νικήσουν τους δικούς τους καθημερινούς δαίμονες και τις δικές τους ανάγκες πολλές φορές να εργαστούν και να πληρώσουν τα δίδακτρά τους, να βγάλουμε από τον κάθε ένα το μέγιστο των δυνατοτήτων τους».

«Τον κάθε νέο άνθρωπο ανεξάρτητα από το πώς έρχεται και πώς μπαίνει, εμείς θα τον υποδεχθούμε και θα τον παραδώσουμε στην κοινωνία έναν άνθρωπο όχι εξειδικευμένο αμόρφωτο, αλλά ένα άνθρωπο με αρχές, με όραμα να μπορεί να στοχάζεται, αλλά την ίδια στιγμή να έχει και εξειδικευμένες γνώσεις», είπε, κλείνοντας τη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημοσθένους.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)

Exit mobile version