Σε εξέλιξη εκστρατεία σε σχολεία για την κομποστοποίηση, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Περιβάλλοντος
Εκστρατεία ενημέρωσης μαθητών όλων των βαθμίδων για το σημαίνει κομποστοποίηση έχει αναλάβει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Δίκτυο Εθελοντών Together, όπως δηλώνει η κ. Παναγιώτου στο ΚΥΠΕ. Στο πλαίσιο της εκστρατείας ήδη, το τελευταίο τρίμηνο του 2016, έγιναν 66 παρουσιάσεις και η δράση συνεχίζεται και καθόλη τη διάρκεια του 2017.
Στο πλαίσιο σύντομης συνέντευξης που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Παναγιώτου απαντά σε ερωτήσεις για το τι ακριβώς είναι η κομποστοποίηση και εξηγεί πόσο εύκολο είναι να γίνει από κάθε νοικοκυριό, όπως επίσης και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της τόσο για το περιβάλλον γενικά όσο και για τα νοικοκυριά, αφού με αυτόν τον τρόπο προβαίνουν σε εξοικονόμηση χρημάτων.
Όπως αναφέρει, το γραφείο της «σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτου και το Δίκτυο Εθελοντών Together, που είναι και οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Εκστρατείας Lets do it στην Κύπρο, πραγματοποιούμε παρουσιάσεις και εργαστήρια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με θέμα την κομποστοποίηση».
Σε κάθε σχολείο, προσθέτει, προσφέρεται δωρεάν ένας κομποστοποιητής από την εταιρεία Lordos, η οποία επέλεξε να στηρίξει την εκστρατεία Lets do it Cyprus, προσφέροντας 100 κομποστοποιητές.
Σε ερώτηση πόσες παρουσιάσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα, απαντά πως «από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκαν 66 παρουσιάσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, δύο σε Νηπιαγωγεία, 54 σε Δημοτικά Σχολεία, έξι σε Γυμνάσια και τέσσερις σε Λύκεια».
«Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων θα συνεχιστεί και το 2017», δηλώνει η κ. Παναγιώτου.
Σε ερώτηση για το τι είναι η κομποστοποίηση, εξηγεί ότι είναι «η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα, γνωστό και ως κομπόστ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους».
Ποια είναι ωστόσο τα πλεονεκτήματα της κομποστοποίησης; Η Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει ότι πρώτα απ` όλα υπάρχει μείωση του όγκου των αποβλήτων που στέλνονται στις χωματερές. Και αυτό, σημειώνει, είναι κάτι που συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Την ίδια ώρα, προσθέτει, μέσω της κομποστοποίησης βελτιώνεται η ποιότητα του χώματος των κήπων, αλλά και εξοικονομούνται χρήματα, αφού δεν χρειάζεται να αγοραστεί λίπασμα.
Ερώτημα που απασχολεί αρκετούς που ενδιαφέρονται για την κομποστοποίηση πλην όμως δεν είναι επαρκώς ενήμεροι για το τι και πώς, είναι αν απαιτείται κάποιου είδους ειδικός εξοπλισμός και κατά συνέπεια το ύψος της δαπάνης. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος, δηλώνει η κ. Παναγιώτου, είναι ένας απλός κάδος κομποστοποίησης και ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα.
Διευκρινίζει ότι η διαδικασία κομποστοποίησης παίρνει 4 – 8 μήνες, προσθέτοντας ότι αν κάποιος επιθυμεί να επιταχύνει τη διαδικασία μπορεί να αγοράσει έτοιμους επιταχυντές.
Υποδεικνύει, επίσης, ότι ο κάδος πρέπει να τοποθετείται στη σκιά και σε χώμα.
Ως προς τα απορρίμματα που μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την κομποστοποίηση, η Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλαδέματα, ξηρά φύλλα και γρασίδι, φλούδες και υπολείμματα φρούτων και ωμά ή βρασμένα λαχανικά, υπολείμματα από σαλάτες χωρίς υγρά, στάχτη, κέλυφος αυγών, χαρτί κουζίνας, πριονίδι, οργανικά λιπάσματα, καφές και τσάι μαζί με τα φίλτρα και τα σακουλάκια τους.
Από την άλλη, προειδοποίησε ότι δεν μπορούν να κομποστοποιηθούν υπολείμματα φαγητού, κομματάκια κρέατος, κόκκαλα και εντόσθια, αλλά και φύλλα ή κλαδιά από φυτά που ασθενούν.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος για την υγεία από την κομποστοποίηση λέει ότι αυτό μπορεί να επισυμβεί μόνο όταν δεν γίνεται σωστά και δίνει το παράδειγμα των κάδων που μένουν ανοικτοί, με αποτέλεσμα να προσκαλούν δυσοσμία αλλά και να προσελκύουν μύγες.
Η κ. Παναγιώτου επισημαίνει ότι η κομποστοποίηση είναι «η πιο εύκολη, φυσική και αποδοτική λύση για τη μείωση των οικιακών αποβλήτων και την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας λιπάσματος για τους κήπους μας».
Τέλος, η κ. Παναγιώτου αναφέρει ότι για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να αποταθεί στο γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος στο 22400190 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση ipanayiotou @ec.gov.cy