Σήμερα η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στην Ελούντα

Σήμερα η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στην Ελούντα

Πραγματοποιείται σήμερα στην Ελούντα της Κρήτης η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, με τους ηγέτες των τριών χωρών να συζητούν θέματα ενεργειακής ασφάλειας και τρομοκρατίας, το Κυπριακό και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ενώ θα προβούν και σε ανασκόπηση της τριμερούς συνεργασίας. Κατά τη Σύνοδο αναμένεται να υπογραφεί και σειρά συμφωνιών, ενώ στο περιθώριο θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο.

Οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να ξεκινήσουν σε διμερές επίπεδο, σε παραθαλάσσιο θέρετρο της περιοχής, ενώ θα ακολουθήσει η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, αρχικά με κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και ακολούθως με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των τριών χωρών. Οι κύριοι Αναστασιάδης, Τσίπρας και Σίσι θα προβούν ακολούθως σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, Υπουργοί των τριών Κυβερνήσεων θα πραγματοποιήσουν τριμερείς κατ´ ιδίαν συναντήσεις. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μεταβαίνει στην Κρήτη από τη Βαρκελώνη όπου συμμετείχε στο 3ο Περιφερειακό Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, καθώς και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε μήνυμά του στο twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε την Τρίτη ότι η Σύνοδος στην Ελούντα αποτελεί «γόνιμη συνέχεια των προηγούμενων Συνόδων» ενώ «σηματοδοτεί μια νέα προοπτική για περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων σχέσεων και ισχυρών δεσμών φιλίας» μεταξύ των τριών χωρών.

Όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου περιλαμβάνονται η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, η Μετανάστευση, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, θέματα ομογενών και διασποράς, θέματα που αφορούν την Τουρκία, τη Συρία και τη Λιβύη.

Την Τριμερή θα απασχολήσει επίσης μια ανασκόπηση των υπό εξέλιξη έργων και των τριμερών τομέων συνεργασίας στην οικονομία, την τεχνολογία, στις πληροφορίες και επικοινωνίες, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην εκπαίδευση.

Επιπρόσθετα στην ημερήσια διάταξη θα είναι και το ζήτημα της δημιουργίας μιας Γραμματείας για την ενίσχυση του μηχανισμού συντονισμού και υλοποίησης των εργασιών της τριμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ακόμη ότι ενδεχομένως να υπογραφούν μνημόνια και συμφωνίες, όπως για την καταπολέμηση της κλοπής, λαθραίας εκσκαφής, παράνομης εισαγωγής – εξαγωγής ή μεταφοράς αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεργασίας για την εκπαίδευση προσωπικού τελωνείων και άλλων διοικητικών θεμάτων, συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Πειραιώς – Λεμεσού – Πορτ Σάιντ, για εκπαίδευση σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας, μνημόνιο μεταξύ αρμοδίων φορέων για προώθηση επενδύσεων και μνημόνιο μεταξύ μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Ακμπάρ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στην Κρήτη, οι ηγέτες θα αξιολογήσουν τις εξελίξεις στους διαφορετικούς τομείς συνεργασίας που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων Συνόδων και θα αξιολογήσουν τα τριμερή έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Βλέπουμε τη Σύνοδο ως μια ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε την πολιτική μας προσήλωση στην παραγωγή ουσιαστικών αποτελεσμάτων στους διαφορετικούς τομείς συνεργασίας μας», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στον κοινό στόχο της Τριμερούς από την αρχή να συμβάλει στις προσπάθειες για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία «να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για περιφερειακά ζητήματα και ιδιαίτερα για τις προκλήσεις και το μέλλον της περιοχής μας».

Η πορεία των Τριμερών Συνόδων από το 2014
————————————-
Η πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, στις 8 Νοεμβρίου 2014, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η συνάντηση σφραγίστηκε με την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Καΐρου, στην οποία οι τρεις ηγέτες εξέφραζαν την πεποίθησή τους ότι η Σύνοδος θα χαράξει τον δρόμο προς μια νέα εποχή τριμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και μόνιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος, ενώ υπογράμμιζαν τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ.

Στη Διακήρυξη γινόταν επίσης αναφορά στον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) και καταγραφόταν η απόφαση των τριών ηγετών «να προχωρήσουμε το ταχύτερο στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει ακόμα γίνει».

Ακολούθησε η 2η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, στις 29 Απριλίου του 2015, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποδέχεται στη Λευκωσία τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τον Πρόεδρο Σίσι. Στη Διακήρυξη της Λευκωσίας που εκδόθηκε αμέσως μετά αναφερόταν ότι η Σύνοδος ενισχύει περαιτέρω την καλά εδραιωμένη τριμερή συνεργασία, προωθώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η 3η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα, όπου ανακοινώθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεννόησης και συνεργασίας, που θα συντονίζεται από τα Υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των τριών χωρών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Στις 11 Οκτωβρίου 2016 συνήλθε στο Κάιρο η 4η Τριμερής Σύνοδος Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου κατά την οποία Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Πρόεδρος Σίσι αποφάσισαν να εργαστούν για την υλοποίηση έργων στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, του τουρισμού και των θαλάσσιων μεταφορών.

Στην Κοινή Δήλωσή τους, οι τρεις ηγέτες εξέφραζαν την επιθυμία τους να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους μέσω μίας σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και μεταφορά του φυσικού αερίου, ενώ επαναλάμβαναν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τις οριοθετήσεις θαλάσσιων ζωνών, όπου ενδείκνυται.

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017, στη Λευκωσία. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει πως η αξιοποίησης των αποδήμων της Διασποράς θα αποτελέσει έναν νέο τομέα συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, ώστε να προβάλλονται από κοινού τα δίκαια αιτήματα των χωρών.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΘΝΕ)