Στην Κύπρο για αξιολόγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η Ελεγκτική Υπηρεσία Ηνωμένου Βασιλείου
Για πρώτη φορά αποστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αξιολόγηση και περαιτέρω βελτίωση του έργου της, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Ο κ.Μιχαηλίδης, ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ στη Λεμεσό, με θέμα τη διαπλοκή και τη διαφθορά στο δημόσιο βίο, ανέφερε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι τέλεια αλλά έχει πάρα πολλές αδυναμίες και μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε διαδικασία αυτο-αξιολόγησης, για πρώτη φορά από το 1960, κατά την οποίαν “αναδείχθηκαν πάρα πολλές αδυναμίες τις οποίες αρχίσαμε να διορθώνουμε” .
Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι αυτές οι αδυναμίες δεν προέκυψαν τώρα αλλά “ήταν κρυμμένες κάτω από το χαλί”, ενώ διαμήνυσε πως, μετά από δεκαετίες, εκσυγχρονίζονται οι ελεγκτικές οδηγίες που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία και πως, για πρώτη φορά από το 1960, έχει κληθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για να αξιολογήσει την ίδια την Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, συνέχισε, η αποστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται από τη Δευτέρα στα γραφεία της Υπηρεσίας, όπου πραγματοποιεί τους απαιτούμενους ελέγχους “για να μας μεταφέρουν βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στη δική τους Υπηρεσία”.
Μιλώντας εξάλλου για το θέμα της εκδήλωσης, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στα νομοθετικά μέτρα που η πολιτεία οφείλει να προωθεί ως αντίδοτο στη διαπλοκή, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτά δεν αρκούν καθώς πέραν από νόμιμοι πρέπει να είμαστε και ηθικοί, καθότι το νόμιμο δεν είναι κατ` ανάγκη και ηθικό.
Η ηθική δεοντολογία, είπε, επιτυγχάνεται πρώτιστα με την εκπαίδευση της κοινωνίας, ακόμη και με την εισαγωγή σχετικών μαθημάτων στα σχολεία, ώστε οι πολίτες να προσδίδουν στους παράγοντες της ηθικής τη δέουσα σημασία και στην ανήθικη συμπεριφορά την προσήκουσα κοινωνική απαξία.
Σημαντική, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι και η σύνταξη και εφαρμογή, όπου το δυνατό, κανόνων ηθικής δεοντολογίας, αφενός γιατί διευκολύνουν την εμπέδωσή τους και αφετέρου, γιατί η ύπαρξη γραπτού κώδικα ηθικής δεοντολογίας είναι αναγκαίο υπόβαθρο ώστε να μπορεί να διωχθεί ποινικά ή πειθαρχικά ή να κατακριθεί πολιτικά ο παραβιάζων τον κώδικα.
Διευκρινίζοντας πως το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία δεν συνοδεύονται τις περισσότερες φορές με χρηματισμό, ανέφερε πως “αν κάναμε μια έρευνα στην κοινωνία, θα διαπιστώναμε πως ρουσφέτι μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή τους να έκαναν όλοι και είναι και αυτό μια ένδειξη της ανάγκης για ενίσχυση της ηθικής δεοντολογίας”.
Αν όμως το ρουσφέτι, υπέδειξε, συνοδεύεται από αντάλλαγμα, τότε είναι διαφθορά, η οποία έχει τρεις συνιστώσες, την οικονομική πίεση ή κίνητρο, την αιτιολόγηση (της πράξης στον εαυτό μας) και την ευκαιρία.
Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, το αντίδοτο στη διαφθορά πρέπει να στοχεύει σε μια ή περισσότερες από τις τρεις συνιστώσες, όπου στη συνιστώσα “κίνητρο ή οικονομική πίεση”, το μόνο που υπάρχει είναι η παραχώρηση αξιοπρεπούς ανταμοιβής σε αυτούς που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, “το οποίο δεν μπορεί φυσικά να καλύψει την απληστία”, ενώ η συνιστώσα “αιτιολόγηση” σχετίζεται με τα θέματα της ηθικής δεοντολογίας.
Ειδικότερα για τη συνιστώσα “ευκαιρία”, τα μέτρα είναι προφανή, δήλωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και αφορούν τα σαφή όρια διακριτικής εξουσίας η οποία να μην είναι υπερβολικά ευρεία, τις σαφείς αρμοδιότητες και πεδίο ευθύνης του κάθε λειτουργού, την άρση της γραφειοκρατίας, την εισαγωγή μηχανισμών και μονάδων ελέγχου, τη βελτίωση διαδικασιών ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία, την ενίσχυση των μηχανισμών για ποινικές διερευνήσεις, τη βελτίωση των διαδικασιών του πειθαρχικού ελέγχου και των μηχανισμών απονομής δικαιοσύνης σε ποινικές υποθέσεις, την αύξηση των ποινών και την ενίσχυση της διαφάνειας, “η έλλειψη της οποίας αποτελεί πολύ βασικό σύμμαχο της διαφθοράς”.
Καταλήγοντας, με τη ρήση του Αριστοτέλη “Το αληθινό και το δίκαιο έχουν, εκ φύσεως, μεγαλύτερη δύναμη απ` το ψέμα και το άδικο”, ο Γενικός Ελεγκτής έστειλε το μήνυμα πως θα μπορέσουμε τελικά να “πολεμήσουμε αυτό το τέρας που λέγεται διαφθορά και διαπλοκή” και επανέλαβε τη θέση του πως “η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι τα μάτια των πολιτών”.
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΜΜ)