Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία λύσης του Κυπριακού εκφράζουν οι ομογενείς στη Βρετανία

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία λύσης του Κυπριακού εκφράζουν οι ομογενείς στη Βρετανία

Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου χαιρετίζει με ανακοίνωσή της την πρόοδο προς επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό που θα επανενώνει την Κύπρο μέσα από τη διαδικασία της Γενεύης, κάνοντας λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία».
 
Σημειώνοντας ότι μια σειρά κρίσιμων θεμάτων παραμένουν άλυτα, η Ομοσπονδία επισημαίνει ορισμένες «πρωτιές» κατά τις συνομιλίες στην Ελβετία.
 
Συγκεκριμένα τονίζει ότι για πρώτη φορά από το 1974 η τουρκοκυπριακή κοινότητα προτείνει χάρτη που περιλαμβάνει εδάφη προς επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. «Δυστυχώς αυτή η πρόταση δε φαίνεται να προχωρά αρκετά, αν και θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Επίσης, σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μια πολυμερής διάσκεψη για το μέλλον των ρυθμίσεων ασφαλείας της Κύπρου, με την Τουρκία να εμπλέκεται σε διάλογο μεταξύ άλλων και με την Κυπριακή Δημοκρατία, διεξήχθη για να συζητήσει το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
 
Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν μετά από την πρώτη φάση τη διάσκεψη της Γενεύης περί παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο «για πάντα», η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «απαράδεκτα» σχόλια που δεν εξυπηρετούν τις τρέχουσες συνομιλίες.
 
Όπως σημειώνεται, «η ελληνοκυπριακή θέση επ’ αυτού είναι ξεκάθαρη: μια επανενωμένη Κύπρος που είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ παρέχει την καλύτερη μορφή ασφάλειας και εγγύησης της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητάς της έναντι οποιονδήποτε έξωθεν απειλών. Επιπρόσθετα, μία σύγχρονη χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να έχει ένα σύστημα εγγυητών ή ξένα στρατεύματα στο έδαφός της».
 
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστος Καραολής δήλωσε: «Ως κυπριακή ομογένεια στη Βρετανία συνεχίζουμε να στηρίζουμε πλήρως τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που έχει επιδείξει απίστευτη πολιτική βούληση και θάρρος στις προσπάθειές του να επανενώσει την Κύπρο και το λαό της. Γίνεται σαφές σε όλους ότι το κλειδί της επανένωσης της Κύπρου βρίσκεται στην Τουρκία. Επομένως, έχει έρθει η ώρα για την Τουρκία να επιδείξει με πράξεις και όχι μόνο με λόγια ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Οι εγγυήσεις και τα τουρκικά στρατεύματα δεν έχουν θέση σε μια Κύπρο του 21ου αιώνα».

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)