Τα αγκάθια ενόψει των διαπραγματεύσεων του Brexit αναλύει ο βρετανικός Τύπος

Τα αγκάθια ενόψει των διαπραγματεύσεων του Brexit αναλύει ο βρετανικός Τύπος

Πλήγμα στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για παράλληλη διαπραγμάτευση των όρων του Brexit και των όρων της νέας σχέσης Λονδίνου-Βρυξελλών αποτελούν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για τη διαπραγματευτική τακτική των Ευρωπαίων.
 
Σε ανταπόκρισή τους οι Financial Times αναφέρουν ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ δεν σκοπεύει να μιλήσει για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών πριν οριστικοποιηθούν τα εκκρεμή θέματα που άπτονται του διαζυγίου.
 
Επικαλούμενη αξιωματούχους της ευρωζώνης η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Μπαρνιέ σκοπεύει να συζητήσει μέχρι περίπου τα τέλη του έτους με τους Βρετανούς μόνο τους όρους του Brexit, με κορυφαία ζητήματα το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει στις Βρυξέλλες η Βρετανία έναντι υποχρεώσεων που έχει αναλάβει και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Μόνο μετά από αυτά ο κ. Μπαρνιέ θα ήθελε να συζητήσει τα περί νέας εμπορικής σχέσης και τις λεπτομέρειες μίας μεταβατικής περιόδου εφαρμογής των όρων του Brexit ή της νέας συμφωνίας.
 
Σημειώνεται ότι ορισμένες χώρες-μέλη, όπως η Ισπανία, έχουν ταχθεί υπέρ των παράλληλων συζητήσεων.
 
Από την άλλη πλευρά, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian Ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποιούν το Λονδίνο ότι εάν επιχειρήσει «να εκβιάσει και να διαιρέσει» τις χώρες-μέλη, τότε οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε «ανώμαλη προσγείωση» της Βρετανίας εκτός ΕΕ.
 
Οι προειδοποιήσεις Ευρωπαίων πολιτικών, όπως ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών και ευρωβουλευτές, έρχονται ως αντίδραση σε προσεγγίσεις που έχει κάνει ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις προς χώρες όπως η Σουηδία η Φιλανδία, η Δανία, η Λετονία και  Εσθονία, προτείνοντας αμοιβαία επωφελείς μελλοντικές συνεργασίες με σκοπό τη θετική στάση τους στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
 
Μεταξύ των σεναρίων που φέρεται να συζητά η βρετανική κυβέρνηση π.χ. είναι η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο μέλλον στις χώρες της Βαλτικής.
 
Εν τω μεταξύ, ανησυχίες διατυπώνονται για το πόσο εύκολο θα είναι να εξασφαλιστεί η παραμονή των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ, με τον Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής διαπραγματευτή του Brexit εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να κάνει λόγο στους Financial Time για «τρομερό νομικό έλος».
 
Σε ανάλογο μήκος κύματος η εφημερίδα Observer μετέφερε ανησυχίες της ΕΕ ότι οι Ευρωπαίοι υπήκοοι που ζουν στη Βρετανία θα βρεθούν μετέωροι μετά από το Brexit λόγω των αδυναμιών του βρετανικού συστήματος.
 
Η εφημερίδα επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σημειώνει ότι η Βρετανία δε διαθέτει μητρώα καταγραφής μεταναστών και ότι «στην πράξη θα ήταν δύσκολο να καθοριστεί ποιοι πολίτες των 27 χωρών-μελών διέμεναν νομίμως στη Βρετανία πριν από το Brexit». Σημειώνεται επίσης ότι αν το σύνολο των 3,3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων κατοίκων της χώρας ξεκινούσαν διαδικασίες απόδειξης των δικαιωμάτων τους, τότε το σύστημα θα υπερφορτωνόταν.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ)