Site icon Non Stop Journal

Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων στο παραμύθι παιδιών του ΙΑ’ Δημοτικού Λεμεσού

Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων στο παραμύθι παιδιών του ΙΑ’ Δημοτικού Λεμεσού

Τα Χριστούγεννα δεν είναι τα ακριβά δώρα και τα παιχνίδια, δεν είναι η διακόσμηση, τα πλούσια τραπέζια, οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, τα πάρτι και τα ταξίδια. Χριστούγεννα είναι οι άνθρωποι που έχουν ζεστές και ειλικρινές στιγμές, είναι η αλληλοβοήθεια, η αληθινή φιλία, η αγάπη και η οικογένεια μας, είναι ο κύκλος της αγάπης και η ευτυχία, ακόμη και στη μεγαλύτερη δυσκολία.

Κάπως έτσι οι 23 μαθητές της Στ`2 τάξης του ΙΑ` (Τσιρείου) Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού φτάνουν στον επίλογο του παραμυθιού που έγραψαν, εικονογράφησαν και κατάφεραν να εκδώσουν υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους, Μαρίας – Ιζαμπέλλας Αχιλλέως, βοηθώντας παράλληλα τους μικρούς μαχητές της ζωής, αφού όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις “Ένα Όνειρο Μια Ευχή”.

Το ομότιτλο με τον Σύνδεσμο παραμύθι, “Ένα όνειρο…μια ευχή”,  παρουσιάστηκε χθες βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, με τους μικρούς παραμυθάδες να στέλνουν, μέσω της ηρωίδας τους, το δικό τους μήνυμα αγάπης προς όλο τον κόσμο, προσδοκώντας από τον αναγνώστη να αντιληφθεί το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Όπως πολλοί άλλοι έτσι και η Σάντρα, η ηρωίδα του παραμυθιού, πίστευε πως την περίοδο των Χριστουγέννων τίποτα κακό δεν μπορεί να γίνει. Κι όμως, όπως υποδεικνύει στην παρουσίαση του βιβλίου η φιλόλογος Κούλα Στυλιανού, ” έξω από τον κόσμο των παραμυθιών, στον κόσμο μιας άλλης πραγματικότητας, το κακό μπορεί να γίνει, η χρυσόσκονη να τελειώσει”.

Η Σάντρα αρρώστησε, “ξεβάφτηκαν τα χρώματα στις ζωγραφιές των μαθητών κι ενώ τα άλλα σπίτια φόρεσαν στολίδια και δεντράκια, το σπίτι της Σάντρας έμεινε αντιθετικά γυμνό”, και  “οι μαθητές παραμυθάδες και εικονογράφοι, συννέφιασαν τον ουρανό στις ζωγραφιές, τα πινέλα τους έκαναν το σπίτι της Σάντρας να δακρύζει”.

Το σκηνικό ξεστήνεται και μεταφέρεται από τον γνώριμο χώρο του σαλονιού με το στολισμένο δέντρο, στο νοσοκομείο, εκεί όπου οι μαθητές ακολουθούν την άρρωστη πια ηρωίδα τους , “κι έτσι το παραμύθι τους πλάθεται με ανάλογο λεξιλόγιο και από το χαρτί ξεπηδούν λέξεις που φωνάζουν πόνο και από τον καμβά τους ξεπηδούν εικόνες λευκών τοίχων, κρεβατιών πόνου, ανθρώπινων φιγούρων με στολές νοσηλευτών”.

Εκεί είναι που η Σάντρα ανακαλύπτει και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, αναπτύσσοντας φιλία με τη Σοφία, που βρίσκεται στο διπλανό κρεβάτι, “από εκείνες τις δυνατές φιλίες που τις πλάθουν οι δύσκολες στιγμές και τα χρόνια της αθωότητας”.

“Με τη Σοφία μοιράζονται το δωμάτιο του πόνου, τα προβλήματα, διάφορα παιχνίδια της φαντασίας για να ξεφύγουν νοητά από το θλιβερό χώρο, μα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα δώρα που έφεραν οι γονείς της Σάντρας για να της φτιάξουν τη διάθεση”, προσθέτει.

Στον επίλογο τους, σημειώνει, οι μαθητές δεν βάζουν τελεία αλλά ερωτηματικό και συνεχίζει, “οι μαθητές δεν μας καλούν να το παίξουμε γιατροί ή να βρούμε θεραπείες και φάρμακα, αλλά θέλουν το ιατρικό πρόβλημα της Σάντρας να μας προβληματίσει”, θέτοντας το ερώτημα αν καταλάβαμε το νόημα των Χριστουγέννων.

Μέσα από το παραμύθι τους, τα παιδιά δίνουν ακόμη μια φορά ένα μάθημα σε εμάς τους μεγάλους “που πολλές φορές ξεχνιόμαστε ή προσπερνούμε τις δικές μας ευθύνες ή ταλαιπωρούμαστε οι ίδιοι με τα διάφορα ταμπού που κουβαλούμε, ακόμα και για τη λέξη καρκίνος”, ανέφερε, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ο Α` Λειτουργός Εκπαίδευσης, Μάριος Στυλιανίδης.

Ο κ.Στυλιανίδης συνεχάρη τα παιδιά και τη δασκάλα τους για την πρωτοβουλία “ν` αντλήσουν από δραστηριότητες του αναλυτικού προγράμματος και να κτίσουν αυτό το παραμύθι, μέσα από ένα ταξίδι που είχαν σαν ομάδα, για καλό σκοπό”.

Ήταν ένα ταξίδι προς έναν άγνωστο προορισμό που τελικά αποδείχθηκε όμορφος, αισιόδοξος, γεμάτος προσφορά και αγάπη, είπε από την πλευρά της η Διευθύντρια του σχολείου, Μάρω Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ότι “τα παιδιά και η δασκάλα τους, έδωσαν νόημα και υπόσταση σε αξίες, όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη, η προσφορά, η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη”.

Μέσα από το μικρό τους παραμύθι, που υλοποιήθηκε με την επιμέλεια και στήριξη της Orb Communications, “έδωσαν με το δικό τους τρόπο το μήνυμα των Χριστουγέννων και άπλωσαν με τη γραφή και τις ζωγραφιές τους ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, για ένα καλύτερο αύριο”, συμπλήρωσε.

Ένα μεγάλο εύγε προς τα παιδιά και τη δασκάλα τους, για το “θεάρεστο έργο τους”, είπε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις “Ένα Όνειρο Μια Ευχή”, Γιώργος Πενηνταέξ, σημειώνοντας πως αυτό το παραμύθι αποτελεί για κάποιες οικογένειες, μια πραγματικότητα.

“Πρέπει όλοι να στεκόμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειες τους, να απλώνουμε ένα χέρι αγάπης και βοήθειας” ανέφερε και πρόσθεσε ότι με τα χρήματα από τα έσοδα των πωλήσεων του βιβλίου, θα εκπληρωθούν ευχές παιδιών, στο πλαίσιο του προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης, με στόχο “να φέρουμε ένα χαμόγελο σε κάποια πονεμένα χειλάκια που καμιά φορά δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει χαμόγελο”.

Ο κ.Πενηνταέξ σημείωσε ότι “ζούμε όλοι σε ένα εύθραυστο και άγνωστο αύριο, όπου κανείς δεν ξέρει πιο πρόβλημα θα κτυπήσει την πόρτα μας” και κάλεσε τον κόσμο να σκεφτεί, έστω για λίγο, τα παιδιά που δίνουν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο, “όχι για να στεναχωρηθούμε, αλλά για να αναγνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε την υγεία μας κι όλα αυτά που έχουμε “.

Τα 23 παιδιά της Στ`2 τάξης του ΙΑ` Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού ευχήθηκαν όπως το παραμύθι τους, το οποίο ανέγνωσε στους παρευρισκόμενους η ηθοποιός Έλενα Καλλινίκου,  φτάσει στα χέρια των παιδιών της παιδογκολογικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου,  ευχή που ανέλαβε να κάνει πραγματικότητα ο Σύνδεσμος Γονέων του Σχολείου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Πάρης Σαββίδης, παρέδωσε στον πρόεδρο της τάξης, επιταγή για την αγορά 98 παραμυθιών, τα οποία θα παραλάβουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, οι 56 βουλευτές, ο Δήμαρχος και οι 26 δημοτικοί σύμβουλοι Λεμεσού, με την παράκληση όπως ο καθένας τους, το παραδώσει σε ένα παιδί του παιδογκολογικού.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Στ`2 τάξης, Φειδίας Λεμονιάτης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση και έκδοση του παραμυθιού, σημειώνοντας πως “το έργο είναι αποτέλεσμα ομαδικής και συστηματικής δουλειάς και παρ`όλες τις δυσκολίες, καταφέραμε να το πραγματοποιήσουμε”.

Υπέδειξε δε ότι “απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά, οι οποίοι διαβάζοντας το βιβλίο, θα συνειδητοποιήσουν ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο να παίρνεις, αλλά και να δίνεις”, ενώ εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα, “όσοι διαβάσουν το παραμύθι, να καταλάβουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και να μοιράσουν απλόχερα χαρά, αγάπη, χαμόγελα και καλοσύνη”.

Την πιο αισιόδοξη νότα έστειλε η 16χρονη Ελένη, που βγήκε νικήτρια στη μάχη της με τη λευχαιμία, πριν από μερικά χρόνια.

Απευθυνόμενη στα παιδιά και τους γονείς τους είπε πως, “με πίστη όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν” και κάλεσε όλους να θυμηθούν ότι ” μετά από την καταιγίδα, όσο μεγάλη και να είναι, πάντα βγαίνει το ουράνιο τόξο”.

Κάπου εδώ οι μαθητές και μαθήτριες της Στ` 2 τάξης του ΙΑ` Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού θα μας ρωτούσαν και πάλι “εσύ το κατάλαβες;”

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΒΑ)

Exit mobile version