Να μην χρεωθούν οι εμπορευόμενοι τις καθυστερήσεις στο λιμάνι Λεμεσού ζητά από τον Υπουργό το ΚΕΒΕ

Να μην χρεωθούν οι εμπορευόμενοι τις καθυστερήσεις στο λιμάνι Λεμεσού ζητά από τον Υπουργό το ΚΕΒΕ

Επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη και στους διαχειριστές του λιμανιού Λεμεσού, αποστέλλει εντός της ημέρας ο ΓΓ του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) στην οποία θα ξεκαθαρίζει πως το Επιμελητήριο δεν θα δεχθεί οποιεσδήποτε χρεώσεις για καθυστερήσεις και ότι το κόστος και την ευθύνη θα πρέπει να αναλάβει ο διαχειριστής του λιμανιού.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τσιακκής είπε ότι λόγω κάποιων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο λιμάνι Λεμεσού με τα τεχνικά τους μέσα όπως τις γερανογέφυρες, και σε συνδυασμό με κάποιες αλλαγές όσον αφορά τα διαδικαστικά εκτελώνισης και διεκπεραίωσης των εκτελωνίσεων, έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκφόρτωση πλοίων και ταυτόχρονα να επηρεάζονται και οι εξαγωγές.

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ τόνισε “η καθυστέρηση και οποιοδήποτε κόστος προκύπτει πρέπει να το αναλάβουν οι διαχειριστές γιατί η εξέλιξη αυτή είναι εξ υπαιτιότητας της μη ικανότητας του λιμανιού να διεκπεραιώσει τα φορτία μέσα στα χρονικά όρια που έπρεπε”.

“Δεν θα δεχθούμε οποιεσδήποτε χρεώσεις πάνω στο εμπόριο διότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν είναι ευθύνη των εμπορευόμενων και θα πρέπει να αναλάβει αυτό το κόστος και την ευθύνη ο διαχειριστής του λιμανιού”, υπογράμμισε.

Επί του προκειμένου, ανέφερε ότι σε περίπτωση που επιβληθεί επιπλέον κόστος στους εμπορευόμενους αυτό το κόστος θα έχει ως αποτέλεσμα να μετακυλιστεί στις τιμές των προϊόντων.

“Δεν είναι σωστό και δίκαιο να πληρώσουν οι εμπορευόμενοι και κατ΄ επέκταση ο κόσμος γιατί το λιμάνι δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσει ομαλά για να διεκπεραιώσει σωστά και μέσα στα χρονικά όρια που αναμένεται στο εμπόριο”, επισήμανε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσιακκής έκανε έκκληση στους διαχειριστές του λιμανιού “να πάρουν όλα τα μέτρα και να εργαστούν νυχθημερόν, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσουν αυτό το μποτιλιάρισμα και να διευκολυνθεί η διεκπεραίωση του εμπορίου, να ξεφορτωθούν τα εισαγόμενα κοντέινερ και να φορτωθούν και αυτά που είναι προς εξαγωγή για να μην δημιουργηθούν προβλήματα είτε με την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς είτε και με συμβόλαια που αφορούν τις εξαγωγές”.

Ερωτηθείς κατά πόσον αυτή η καθυστέρηση θα έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις, ο κ. Τσιακκής είπε ότι σίγουρα θα υπάρξει ένα επιπλέον κόστος.

Κληθείς να πει κατά πόσον έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις προϊόντων στην εγχώρια αγορά, ο κ. Τσιακκής είπε στο ΚΥΠΕ ότι το ΚΕΒΕ δεν έχει μέχρι στιγμής λάβει καταγγελίες ότι παρουσιάζονται ελλείψεις στην αγορά λόγω αυτής της εξέλιξης, “αλλά σίγουρα έχουμε παράπονα από μέλη μας και πολλά τηλεφωνήματα ότι δεν παραλαμβάνουν τα εμπορεύματα τους”.

Ανέφερε επίσης ότι κάποια πλοία που έρχονταν στην Κύπρο για να ξεφορτώσουν εμπορεύματα λόγω του ότι το λιμάνι Λεμεσού είναι γεμάτο και δεν μπορεί να δεχθεί άλλα πλοία, αλλάζουν τα δρομολόγια τους και πηγαίνουν σε άλλα λιμάνια για να ξεφορτώσουν, εν αναμονή να τους πληροφορήσουν πότε θα προσεγγίσουν το λιμάνια της Λεμεσού για να ξεφορτώσουν τα κοντέινερ που αφορούν την Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΒΑ)