Με Τζόνσον και Ντάνκαν στη Γενεύη η Βρετανία και σε ετοιμότητα η Μέι
Από την πολιτική ηγεσία του Foreign Office θα εκπροσωπηθεί η Βρετανία στη διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο.
Μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, παρών στις συνομιλίες θα είναι και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και στην Αθήνα.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ταξιδέψει και η ίδια ως την ελβετική πόλη, κάτι που θα γίνει όμως μόνο αν μια συμφωνία είναι κοντά ή αν κριθεί ότι η παρουσία της θα βοηθήσει στο να κλείσουν κάποιες εκκρεμότητες.
Η εικόνα που υπάρχει στο Λονδίνο είναι ότι την ίδια στάση τηρούν ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Πρόεδρος Ερντογάν και ότι η εκπροσώπηση Ελλάδας και Τουρκίας για την ώρα προγραμματίζεται να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο.
Η κα Μέι ενημερώνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα για τις εξελίξεις και τα σενάρια για το Κυπριακό, ζητώντας από διπλωμάτες και συνεργάτες λεπτομερή υπομνήματα.
Ο κ. Τζόνσον ταξίδεψε χθες στη Νέα Υόρκη για επαφές με συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα συναντάται στην Ουάσιγκτον με κορυφαίους γερουσιαστές, την Τρίτη θα απαντήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ερωτήσεις περί εξωτερικής πολιτικής και πιθανότατα την Τετάρτη θα αναχωρήσει για τη Γενεύη.
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η βρετανική αποστολή θα είναι διευρυμένη, υπό την έννοια ότι θα συμμετέχουν διπλωμάτες που δεν υπηρετούν κατ’ ανάγκη στο Λονδίνο αλλά έχουν βαθιά γνώση του κυπριακού ζητήματος.
Ως προς την ουσία των συνομιλιών, ο Guardian αναφέρει ότι Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί στη Γενεύη είναι μία «συμφωνία πλαισίου» για την επανένωση της Κύπρου.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπάρχει η πιθανότητα να επανέλθουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών στη Γενεύη σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, η Βρετανία, η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη θα πιέσουν έστω για μία κατάληξη αυτή την εβδομάδα επί της συμφωνίας πλαισίου, καθώς τα χρονικά περιθώρια για το δημοψήφισμα θεωρούνται στενά. Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ακόμα και τον Απρίλιο θεωρείται εφικτή.
Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να δηλώνουν αισιόδοξοι, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα της διάσκεψης είναι απρόβλεπτο.
(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ)