Βομβιστής-καμικάζι έχασε τη ζωή του σε επέμβαση της αστυνομίας

Βομβιστής-καμικάζι έχασε τη ζωή του σε επέμβαση της αστυνομίας

Ένας 23χρονος τον οποίο καταζητούσε η αστυνομία, καθώς τον βάρυναν υποψίες ότι συνδεόταν με δύο πρόσφατες επιθέσεις στην Τύνιδα, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας.

Ο ύποπτος ενεργοποίησε τη βόμβα που είχε προσαρμόσει σε γιλέκο όταν αστυνομικοί τον περικύκλωσαν κοντά σε στάση του τραμ, σύμφωνα με τυνησιακά ΜΜΕ.

Σκοτώθηκε ακαριαία. Δεν υπήρξαν άλλα θύματα, τόνισε το Υπουργείο. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον του άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές ήταν ένας καταζητούμενος ισλαμιστής που κατονομάστηκε ως Αϊμάν Σμίρι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ύποπτος ήταν μεταμφιεσμένος, φορούσε γυναικεία ρούχα.

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναφέρει ότι βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά του όταν περικυκλώθηκε από αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο έπειτα από μια πρώτη ισχυρή έκρηξη. Δύο αλλεπάλληλες επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι διαπράχθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο κέντρο της Τύνιδας, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να χάσει τη ζωή του και άλλοι οκτώ άνθρωποι να τραυματιστούν.

Οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στην τυνησιακή πρωτεύουσα μετά τις επιθέσεις. Τα τελευταία χρόνια η Τυνησία έχει υποστεί σειρά επιθέσεων, την ευθύνη για τις περισσότερες από τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Αυτό συνέβη και μετά τις επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης.

Οι νέες τρομοκρατικές ενέργειες καταγράφονται παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που παραμένει σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2015, μετά τις πολυαίμακτες επιθέσεις στο μουσείο Μπάρντο και στην παραθαλάσσια πόλη Σους, την οποία ακολούθησε μια τρίτη επίθεση με στόχο στελέχη της προεδρικής φρουράς στην πρωτεύουσα.

Οι τυνησιακές αρχές προσπαθούν να καταστείλουν τη δράση τζιχαντιστών, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, από το 2011, μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον αυταρχικό πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπιν Αλί. Η Τυνησία χαρακτηρίζεται από αναλυτές το μόνο παράδειγμα επιτυχούς εκδημοκρατισμού μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής κνοιξης (2010-2011), όμως, πέραν της απειλής που εγείρει η δράση τζιχαντιστών, η οικονομική κρίση και η υψηλή ανεργία συνεχίζουν να προκαλούν κοινωνικές εντάσεις.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa/ΕΛΑ/ΘΚΕ)