Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης του Λονδίνου

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης του Λονδίνου

Στους πέντε νεκρούς και περίπου 40 τραυματίες ανέβηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης στη γέφυρα του Γουέστμινστερ και στο βρετανικό κοινοβούλιο στην καρδιά του Λονδίνου.
 
Στη νεότερη ενημέρωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης ο αναπληρωτής διοικητής της Σκότλαντ Γιαρντ και επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι ανακοίνωσε ότι ο αστυνομικός που έπεσε νεκρός από την επίθεση με μαχαίρι του δράστη ονομαζόταν Κιθ Πάλμερ.
 
Πρόκειται για μέλος της διπλωματικής αστυνομίας, με 15ετή υπηρεσία, που ήταν πατέρας τουλάχιστον ενός παιδιού.
 
Σε ό,τι αφορά το δράστη, που είναι μεταξύ των νεκρών, ο αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είπε ότι πιστεύεται πως ενήργησε «εμπνευσμένος από τη διεθνή τρομοκρατία». Οι αρχές πιστεύουν ότι γνωρίζουν το όνομά του και ερευνούν τις διασυνδέσεις του.
 
Νωρίτερα η αστυνομία είχε πει ότι πιστεύεται πως ο δράστης ενεργούσε μόνος, παρά πρότερες μαρτυρίες για δεύτερο επιβάτη στο αυτοκίνητο που σκόρπισε το θάνατο.
 
Τρεις πολίτες που χτυπήθηκαν από το όχημα πέθαναν, ενώ από του περίπου 40 τραυματίες υπάρχουν αναφορές ότι περίπου 12 νοσηλεύονται με πολύ σοβαρά τραύματα. Μεταξύ των τραυματιών έχουν αναφερθεί υπήκοοι της Γαλλίας, της Ρουμανίας και της Νότιας Κορέας.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σε συνεχή επαφή από την πρώτη στιγμή με τη διπλωματική αστυνομία και τη Σκότλαντ Γιαρντ από τις οποίες δεν υπάρχει αναφορά για Κύπριους μεταξύ των τραυματιών.
 
Οι αρχές έχουν λάβει εκατοντάδες μαρτυρικές καταθέσεις, εξετάζουν κάμερες κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και μελετούν όποια άλλα αποδεικτικά στοιχεία έχουν συλλέξει για να καθορίσουν με ακρίβεια την αλληλουχία του συμβάντος και να εξακριβώσουν την ταυτότητα του δράστη.
 
Το επίπεδο του συναγερμού ασφαλείας στη Βρετανία παραμένει στο «σοβαρό», την τέταρτη υψηλότερη από τις πέντε βαθμίδες, κάτι που σημαίνει ότι μία επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά δε θεωρείται επικείμενη.
 
Πάνω από 6.500 ένοπλοι αστυνομικοί και συνολικά πάνω από 48.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα, με την παρουσία τους να είναι πιο ορατή από την Πέμπτη σε σταθμούς τρένων και άλλα καίρια σημεία, ενώ οι πολίτες καλούνται να είναι σε επιφυλακή, αλλά να μην ανησυχούν υπέρ το δέον.
 
Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προήδρευσε την επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστή ως Cobra και στη συνέχεια με διάγγελμά της καταδίκασε την «αρρωστημένη και διεστραμμένη επίθεση», εξήρε τη γενναιότητα των αστυνομικών και τόνισε ότι οι τρομοκράτες είναι «καταδικασμένοι» να αποτύχουν στην επιδίωξή τους να κατανικήσουν τις αξίες του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Οι σημαίες στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε άλλα δημόσια κτίρια κυματίζουν μεσίστιες από το βράδυ της Τετάρτης σε ένδειξη πένθους.
 
Οι εργασίες στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν κανονικά σύμφωνα με το πρόγραμμα, αν και αναμένεται έκτακτη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων από την κα Μέι.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)