Άγνοια για το ΕΚ οδηγεί σε απαξίωση των πολιτών, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Ελένη Θεοχάρους

Άγνοια για το ΕΚ οδηγεί σε απαξίωση των πολιτών, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Ελένη Θεοχάρους

Η αποχή και απαξίωση των πολιτών έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται στην άγνοια για το τι είναι η ΕΕ, τι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τι ρόλο διαδραματίζουν οι Ευρωβουλευτές, τι κάνουν στις Βρυξέλλες και πώς αυτό που κάνουν μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα τους, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Σε συνέντευξη με αφορμή τις ευρωεκλογές και την προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για να πείσουν όλους τους πολίτες να ψηφίσουν και να έχουν λόγο και φωνή, η κ. Θεοχάρους δηλώνει ότι οι πολίτες και στην προκειμένη οι Κύπριοι πολίτες, δείχνουν απαξίωση και αυτό οφείλεται, κατά την άποψή της, και στην αδιαφορία που καλλιεργήθηκε μέσα σε κάθε πολίτη, για ότι δεν σχετίζεται με το προσωπικό του όφελος, και για ότι μπορεί να προνοεί κόστος προσωπικό για το γενικότερο καλό.

«Οφείλεται επίσης στην παρακμή που βιώνουμε ως λαός. Ο πολίτης δεν γνωρίζει ποιο ρόλο διαδραματίζει ο κάθε Ευρωβουλευτής και πόση συνέπεια επιδεικνύει στην επιτέλεση των καθηκόντων του. Οφείλω να σας επισημάνω ότι για δέκα τόσα χρόνια, αισθάνομαι ότι τα ΜΜΕ στην Κύπρο δεν ενδιαφέρονται παρά ελάχιστα για τους Κύπριους Ευρωβουλευτές. Οι αναφορές είναι επιλεκτικές και αποσπασματικές,» όπως υποστήριξε, ενώ έκανε λόγο και για «κομματικές και προσωπικές προτιμήσεις, με σαφή πολιτικά κριτήρια, αλλά και προσωπικές και καταστροφικές επιθέσεις εναντίον κάποιων Ευρωβουλευτών”, όπως ισχυρίστηκε.

Τα ΜΜΕ, σύμφωνα με την ίδια, «αναδεικνύουν συνεχώς το ζήτημα της μισθοδοσίας των Ευρωβουλευτών αλλά όχι άλλων αξιωματούχων της ΕΕ,  το αν ταξιδεύουν στην πρώτη θέση και όχι στην οικονομική, το ‘πόθεν έσχες’ και άλλα ζητήματα που προβάλλονται πολλές φορές με προσβλητικό τρόπο για μερικούς Ευρωβουλευτές».

Εκφράζει δε την άποψη ότι ελάχιστες εκπομπές έχουν γίνει από το χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ελάχιστες αφορούν την Ευρώπη και η πληροφόρηση είναι ιδιαίτερα ελλιπής.

«Δεν με εκπλήττει το γεγονός της απαξίωσης των Ευρωεκλογών και της απαξίωσης της ΕΕ, των πολιτικών της και της πολιτικής ειδικότερα, γιατί ελάχιστοι ασχολούνται σοβαρά με το θέμα αυτό», δηλώνει στο ΚΥΠΕ.

Σε ερώτηση για το φόβο επικράτησης ακραίων στοιχείων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι ο φόβος αυτός είναι υπαρκτός και γι’ αυτό ευθύνονται και οι πολιτικές της ΕΕ αλλά και των κρατών­-μελών.

Κατά την κ. Θεοχάρους, «υπάρχει ένας υφέρπων φασισμός ακροδεξιού, ακροαριστερού και άκρως «δημοκρατικού» τύπου, που καθιστά τον πολίτη έρμαιο λαϊκίστικων ρητορειών».

«Δεν φοβάμαι όμως τους ακραίους μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκεί συνήθως η Δημοκρατία θριαμβεύει. Φοβάμαι την κατάληψη της εξουσίας στα κράτη μέλη, τη δράση μη ελεγχόμενων ομάδων, την ασυδοσία του ανώνυμου διαδικτύου, την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των ισχυρών και των αδυνάτων κρατών­ μελών», αναφέρει η κ. Θεοχάρους.

Ρωτάμε την κ. Θεοχάρους ποια ζητήματα θα ήθελε να δει να αναδεικνύονται στις συζητήσεις εδώ στην Κύπρο σε μια προσπάθεια εμπλοκής όλο και περισσότερων πολιτών και ειδικότερα των νέων.

«Τώρα, να σας απαντήσω τι θα ήθελα να αναδειχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μείζον και υπερτελές ζήτημα, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, είναι άνευ ουσίας. Για χρόνια αγωνιζόμουν στο Κοινοβούλιο για να τεθεί το Κυπριακό στη σωστή νομική βάση. Οι Κυβερνήσεις, οι κυβερνώντες, οι κυβερνήσαντες, οι εκπρόσωποι τους στους θεσμούς, επέβαλλαν την κυρίαρχη ιδεολογία της αποδοχής των τετελεσμένων της εισβολής. Μακάρι τώρα κάτι να αλλάξει», αναφέρει.

Τι θα έλεγε όμως η κ. Θεοχάρους αν είχε απέναντί της νέους και νέες που για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες ή είναι άνεργοι ή ακόμη και υπαμείβονται, παρά τα πολλά τους προσόντα και πτυχία.

«Θα τους έλεγα ότι και εγώ υπήρξα οικονομική μετανάστις, κι εγώ υπήρξα άνεργη και εγώ έχοντας δύο ιατρικές ειδικότητες εργαζόμουν σε ξένη χώρα σε καθαριστήριο μέχρι να βρω δουλειά. Δεν είμαστε όλοι τυχεροί, δυσκολίες πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν, και όταν οι προηγούμενες γενιές κατασπαταλούσαν το οικονομικό κεφάλαιο που οφείλαμε να παραδώσουμε ως κράτος, ως πολιτεία, ως κοινωνία, ως υπεύθυνοι πολίτες στα παιδιά μας, ούτε Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρχε, ούτε προοπτικές ένταξης μας σε αυτήν», είπε.

Η κ. Θεοχάρους θεωρεί πως δεν οικοδομήσαμε σωστό κράτος σωστό, ούτε και εκμεταλλευθήκαμε σωστά τα προ-ενταξιακά κονδύλια, αλλά ούτε και τιμωρήσαμε τους κλέφτες του χρηματιστηρίου, των τραπεζών, όλων των άλλων σκανδάλων.

«Ζούσαμε ζωή κροίσων, συνεπώς  οφείλουν να αναλάβουν αυτοί ( οι νέοι) τα ηνία για να κάνουν τον τόπο μας καλύτερο. Η ΕΕ μας προσφέρει τις ευκαιρίες. Θα τους εξηγούσα ακόμη ότι αυτό το κράτος, τα κονδύλια που δόθηκαν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τους νέους, για την γεωργία , για την πρωτογενή παραγωγή, αντί να τα διαθέσει για την ανάπτυξη της οικονομίας και για την στήριξη των νέων επιστημόνων, εργαζομένων, τεχνητών, γεωργών, εμπόρων, ακαδημαϊκών, τα διέθεσε με αλχημείες στην ολιγαρχία του πλούτου και  οδήγησε τα παιδιά μας  στην δεινή θέση που βρίσκονται σήμερα και στην οποία βρεθήκαμε όλοι οι μη προνομιούχοι στο παρελθόν», αναφέρει η Ευρωβουλευτής.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΜ)