Ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τις δυτικές ΗΠΑ με βροχή, χιόνι και παγετό

Ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τις δυτικές ΗΠΑ με βροχή, χιόνι και παγετό

Σφοδρή καταιγίδα σαρώνει την Καλιφόρνια και άλλες περιοχές των δυτικών ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να προκληθούν χθες πλημμύρες και να σημάνει συναγερμός στις αρχές για το ενδεχόμενο καταστροφικών κατολισθήσεων στην πολιτεία που εδώ και χρόνια είναι αντιμέτωπη με την ξηρασία.

Από χθες το πρωί σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις με το ύψος του νερού ανά ώρα να φθάνει τα 1,9 εκατοστά σε τμήματα της Καλιφόρνιας, ενώ η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κένι Τζέιμς του Κέντρου Μετεωρολογικών Προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Μέριλαντ.

Ο Αμερικανός μετεωρολόγος επισήμανε ότι στις περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο στην οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια το ύψος του χιονιού προβλέπεται να φθάσει έως τα 2,1 μέτρα σήμερα.

Την ίδια ώρα στη βόρεια Καλιφόρνια, έγινε γνωστό από τις αρχές ότι σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στην κυκλοφορία των οχημάτων εξαιτίας των ποταμών που υπερχείλισαν.

Επιπλέον εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τον “εξαιρετικά” υψηλό κίνδυνο δημιουργίας χιονοστιβάδων στην οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα.

Στο μεταξύ, οι ανατολικές ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με χαμηλές θερμοκρασίες και τσουχτερό κρύο.

Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν εκατοντάδες τροχαία και χιλιάδες νοικοκυριά να βυθιστούν στο σκοτάδι.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΔΝ/ΓΒΑ)