Αναγκαιότητα να προστατεύσουμε το μοντέλο λύσης του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Αναγκαιότητα να προστατεύσουμε το μοντέλο λύσης του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι το κέντρο βάρους και η συνισταμένη να βρούμε μια λειτουργική και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, που να είναι αποδεχτή και από τους Ε/κ και τους Τ/κ, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας την αναγκαιότητα να προστατεύσουμε το μοντέλο λύσης.

Ο κ.Νεοφύτου καθώς και ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ήταν οι ομιλητές σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε ο ΔΗΣΥ, στη Λεμεσό,  με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κατάφερε να φέρει για πρώτη φορά στο επίκεντρο του Κυπριακού τα θέματα ασφάλειας, με τη βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι “σε όλες τις προηγούμενες φάσεις του κυπριακού προβλήματος, θεωρείτο πως δεν έπρεπε να αγγίξουμε την ασφάλεια και τις ξένες εγγυήσεις”.

“Μέσα από τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τόσο προς τη λειτουργικότητα αλλά και όσο αφορά τα θέματα ασφαλείας, έχουμε το πιο επίσημο βήμα, την γραμματεία του ΟΗΕ, να τοποθετείται ότι είναι ανάγκη, με την επανένωση της Κύπρου, να δημιουργηθεί ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα”, συμπλήρωσε.

Εξίσου σημαντικό, συνέχισε, είναι η λύση, να μπορέσει να φέρει κοντά τις δυο κοινότητες σε ένα κράτος που εντός της ΕΕ, θα δημιουργεί καλύτερες μέρες για το σύνολο του λαού μας, ενώ επανέλαβε τη στήριξη του στην πρόταση του ΠτΔ για αποκέντρωση εξουσιών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως “όσες περισσότερες αρμοδιότητες δώσουμε στις συνιστώσες πολιτείες, χωρίς να επηρεάζεται η μια κυριαρχία, η μια διεθνής προσωπικότητα, η μια ιθαγένεια, η μια οικονομία, το ένα νόμισμα, η μια ΑΟΖ και το ένα FIR, τόσο πιο λειτουργικό θα είναι το κράτος, γιατί θα μειωθούν οι περιπτώσεις που πιθανόν να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα στη λήψη αποφάσεων”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι “η ΔΔΟ είναι το κέντρο βάρους και η συνισταμένη να βρούμε μια λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος, για να είναι αποδεχτή και από τους Ε/κ και τους Τ/κ”, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να μην είναι το τέλειο σύστημα, αλλά “ούτε υπάρχει στον κόσμο το τέλειο σύστημα”.

Διαμήνυσε, παράλληλα, πως δεν θα πετύχουμε ποτέ την επανένωση του τόπου μας, εάν επικρατούν λανθασμένες αντιλήψεις στην Ε/κ και στην Τ/κ πλευρά, όσον αφορά το μοντέλο λύσης του Κυπριακού και σημείωσε την αναγκαιότητα διασφάλισης του αλλά και το ότι, για τη λύση “χρειάζονται δυο ναι”.

Σύμφωνα με τον κ.Νεοφύτου, από τη μια θα πρέπει να υπάρχει ωριμότητα από την Τ/κ πλευρά και πολιτική βούληση από την Τουρκία, ώστε να αποδεχθούν ότι για να υπάρχει πολιτική ισότητα θα πρέπει να εξασφαλίσουν οι Ε/κ το θέμα της ασφάλειας, της απαλλαγής από τις εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα και από την άλλη, “αν εμείς θέλουμε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που ενώνει τα κατεχόμενα με την Τουρκία και να απαλλαγούμε από τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την πολιτική ισότητα, την οποίαν πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δημιουργεί αδιέξοδα”.

Από την πλευρά του, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη πως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και αυτοί που διαπραγματεύονται το Κυπριακό πρέπει να νιώθουν άνετα ότι ο Κυπριακός λαός θέλει τη λύση του Κυπριακού προβλήματος “και αν την θέλει, τότε είναι πιο εύκολο να ξέρει πως να διαπραγματευθεί”.

” Πρέπει να διαπραγματευθούμε με γνώση μας για τις προσδοκίες και επιθυμίες του λαού μας, που είναι στη βάση του τι φοβάται ο λαός”, είπε και πρόσθεσε πως “μας φοβίζει το άγνωστο, αν θα είμαστε καλύτερα από ό,τι σήμερα”.

Ο κ.Κασουλίδης κάλεσε όλους να αντιληφθούν πως 44 χρόνια είναι πολλά και ότι “για 44 τόσα χρόνια, οι μέρες που ανέτειλαν δεν ήταν καλύτερες, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ενταχθήκαμε στην ΕΕ” ενώ διαμήνυσε πως δεν θα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να έχουν την ίδια τύχη, δηλαδή να ζουν με την κατοχή και χωρίς να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους.

“Γι αυτό με τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μετατόπισε το κέντρο βάρους στην ασφάλεια,  με το οποίο εννοούμε ένα σύστημα που να κάνει και τις δυο κοινότητες να νιώθουν εξίσου ασφαλείς”, είπε και υπογράμμισε ότι “εμείς δεν μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς, ούτε  με τη συνθήκη εγγυήσεων, ούτε με το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης και ούτε με την παρουσία του τουρκικού στρατού”.

Το στοίχημα, κατά τον Ιωάννη Κασουλίδη, δεν τελειώνει με το να εξευρεθεί η λύση του Κυπριακού “μάλλον τότε ξεκινά” και αυτό αφορά στο πως θα απαλλαγεί από την επιρροή της Τουρκίας η Τ/κ κοινότητα και πότε θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της Τ/κ κοινότητας και πότε θα κερδίσουν εκείνοι τη δική μας.

“Αν δούμε ο ένας τον άλλον σαν αντίπαλο και σαν ανταγωνιστή, θα χάσουμε αυτό το στοίχημα. Αν δούμε αυτήν την ανάγκη, να επιστρέψει η Κύπρος σε ολόκληρο το λαό της, Ε/κ και Τ/κ και να απογαλακτιστούν οι Τ/κ από την επιρροή της Τουρκίας, τότε θα κερδίσουμε το στοίχημα”, συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, τιμήθηκε από την Επαρχιακή Γραμματεία ΔΗΣΥ Λεμεσού, η οποία σε πρόσφατη συνεδρία της τον ανακήρυξε σε επίτιμο μέλος της,  “προς ένδειξη τιμής, ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για την ανιδιοτελή και διαρκή προσφορά του στο στόχο της πατρίδας και της παράταξης”.

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΧΡ)