Ανακοινώθηκε η απόφαση της Διάσκεψης για την Κύπρο για δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων

Ανακοινώθηκε η απόφαση της Διάσκεψης για την Κύπρο για δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων

Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για την Κύπρο αποφάσισαν τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων, που θα καταγράψουν συγκεκριμένα ερωτήματα και εργαλεία που χρειάζονται για αντιμετώπισή τους, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Οπως αναφέρεται, η ομάδα θα ξεκινήσει την εργασία της στις 18 Ιανουαρίου και η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά για ανασκόπηση του αποτελέσματος των συζητήσεων της ομάδας εργασίας. Παράλληλα οι συνομιλίες επί εκκρεμούντων θεμάτων σε άλλα κεφάλαια θα συνεχιστούν μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο, προστίθεται.

Ακόμη, σημειώνεται πως οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη αναγνώρισαν πως αυτή είναι η ώρα για να φθάσουν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή κατάληξη και πως αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

«Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη αναγνώρισαν ότι αυτή είναι η ώρα να οδηγηθούν οι συνομιλίες σε μια πετυχημένη κατάληξη», σημειώνεται στη δήλωση και προστίθεται ότι «αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί». Συνεπώς, προστίθεται, «οι συμμετέχοντες  δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο», αναφέρεται περαιτέρω.

Σύμφωνα με τη δήλωση, «η Διάσκεψη για την Κύπρο συνήλθε σήμερα, 12 Ιανουαρίου 2017, στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί και της Αυτού Εξοχότητας κ. Νίκου Αναστασιάδη, των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυητριών δυνάμεων και στην παρουσία της Ευρωπαϊκής `Ενωσης ως παρατηρητή».

Προστίθεται στη δήλωση ότι «η Διάσκεψη επαίνεσε τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί για την αξιοσημείωτη πρόοδο στις συνομιλίες για τον Κυπριακό κατά τη διάρκεια των περασμένων 20 μηνών. Είναι χάρη στην αφοσιωμένη εργασία τους που κατέστη δυνατή η σύνοδος της Διάσκεψης σήμερα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί για να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων», επισημαίνεται.

`Οπως αναφέρεται στη συνέχεια «οι συζητήσεις σήμερα υπογράμμισαν την πρόθεση των συμμετεχόντων για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που να απαντούν στις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων». Η δήλωση συνεχίζει αναφέροντας ότι οι συμμετέχοντες «αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας της άλλης. Επίσης, αναγνώρισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ την ίδια στιγμή αναπτύσσοντας ένα όραμα ασφάλειας για μια μελλοντική ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο».

Επιπρόσθετα, η δήλωση αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη αναγνώρισαν ότι αυτή είναι η ώρα να φθάσουν οι συνομιλίες σε μια επιτυχημένη κατάληξη. «Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Οι συμμετέχοντες συνεπώς, δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική λύση στην Κύπρο. Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται πιο πάνω θα απαιτήσουν συγχρονισμένες προσπάθειες από όλους κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών», προστίθεται.

Επομένως, προς αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, σύμφωνα με το υπάρχον προηγούμενο, σημειώνεται και παρατίθενται τα ακόλουθα βήματα:

–        Εγκαθίδρυση ομάδας εργασίας στο επίπεδο αντιπροσώπων. Αυτή η ομάδα θα αρχίσει εργασίες στις 18 Ιανουαρίου. Το καθήκον της θα είναι ο προσδιορισμός συγκεκριμένων ερωτήσεων και των εργαλείων που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν.

–        Παράλληλα, οι συνομιλίες για εκκρεμούντα θέματα στα άλλα κεφάλαια θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

–       Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά για να ανασκοπήσει τα αποτελέσματα των συζητήσεων της ομάδας εργασίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι «η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης».

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)