Ανησυχίες ΝΑΤΟ για επανίδρυση του ‘χαλιφάτου’ του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν

Ανησυχίες ΝΑΤΟ για επανίδρυση του ‘χαλιφάτου’ του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τετάρτη ότι τον ανησυχεί έντονα ο υψηλός αριθμός των απωλειών στις τάξεις των σωμάτων ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν, προσθέτοντας πως φοβάται πως η ασιατική χώρα θα μετατραπεί εκ νέου σε βάση “τρομοκρατικών οργανώσεων”.

“Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι Ταλιμπάν να επιστρέψουν (στην εξουσία) και να επιτρέψουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να εγκατασταθούν” στην αφγανική επικράτεια, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 29 χωρών μελών του NATO στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

“Πρέπει να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών μας αποφεύγοντας το ενδεχόμενο το Αφγανιστάν να μετατραπεί σε πλατφόρμα για τους τρομοκράτες που ηττήθηκαν στο Ιράκ και στη Συρία”, συνέχισε και τόνισε πως είναι ανάγκη το “χαλιφάτο που απώλεσε το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά) στο Ιράκ και στη Συρία να μην επανιδρυθεί στο Αφγανιστάν”.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της παρουσίας του NATO στη χώρα, μολονότι αυτό συνεπάγεται “υψηλό οικονομικό και ανθρώπινο κόστος”, όπως αναγνώρισε, εκφράζοντας εξάλλου τη λύπη του για τις απώλειες που υπέστη η Συμμαχία τις τελευταίες εβδομάδες.

Το NATO διατηρεί 16.910 στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν, εντός των ορίων της αποστολής Resolute Support, με εντολή να εκπαιδεύουν, να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις αφγανικές δυνάμεις. Τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στα τέλη Νοεμβρίου όταν πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός κοντά στην πόλη Γάζνι, στο κεντρικό τμήμα του Αφγανιστάν.

Ο νέος επικεφαλής της USCENTCOM, του μεικτού διοικητηρίου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιβλέπει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, δήλωσε ότι τον ανησυχεί η ανικανότητα των αφγανικών δυνάμεων να προβάλλουν αποτελεσματική αντίσταση στους Ταλιμπάν, που υπολογίζεται ότι διαθέτουν περίπου 60.000 μαχητές στη χώρα αυτή.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι περίπου 30.000 στελέχη των αφγανικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί αφότου ανέλαβαν το 2015 να εγγυώνται την ασφάλεια στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα. Ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει επίσης πολύ βαρύ τίμημα. Πρόσφατη έκθεση της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (MANUA) έκανε λόγο για 2.798 νεκρούς και 5.252 τραυματίες μεταξύ των αμάχων μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, “επίπεδο που προκαλεί συναγερμό”, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν παραμένει σε αδιέξοδο, 17 χρόνια έπειτα από την επιχείρηση των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 με την οποία εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν από την εξουσία.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-AFP/ΓΣΑ/ΘΚΕ)