Αντιδράσεις Σουηδίας για αναφορά του Τραμπ περί τρομοκρατίας που… είδε στην τηλεόραση

Αντιδράσεις Σουηδίας για αναφορά του Τραμπ περί τρομοκρατίας που… είδε στην τηλεόραση

Μία ημέρα αφότου ισχυρίστηκε ψευδώς ότι υπήρξε κάποιο επεισόδιο στη Σουηδία όπου απειλήθηκε η ασφάλεια της χώρας από μετανάστες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες ότι η δήλωσή του βασίστηκε σε μια αναφορά που είδε στην τηλεόραση. Ο Τραμπ, ο οποίος τις πρώτες εβδομάδες ως πρόεδρος έχει προσπαθήσει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα αμερικανικά σύνορα για λόγους εθνικής ασφάλειας, είπε σε συγκέντρωση το Σάββατο ότι η Σουηδία είχε σοβαρά προβλήματα με τους μετανάστες.

“Κοιτάξτε τι συνέβη χθες τη νύχτα στη Σουηδία”, είπε. “Στη Σουηδία! Ποιος μπορεί να το πιστέψει, στη Σουηδία! Δέχθηκαν μεγάλο αριθμό μεταναστών. Εχουν προβλήματα που δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν”, τόνισε.

Δεν είχε συμβεί κανένα επεισόδιο στη Σουηδία, και η απορούσα σουηδική κυβέρνηση ζήτησε διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών. “Η δήλωσή μου ως προς το τι συμβαίνει στη Σουηδία έχει να κάνει με ένα επεισόδιο που μεταδόθηκε στο (κανάλι) Fox News και αφορούσε μετανάστες και Σουηδία”, είπε σε ανάρτησή του στο Twitter χθες.

Το Fox News, στο οποίο ο Τραμπ γενικά αναφέρεται με θετικά λόγια, μετέδωσε μια εκπομπή την Παρασκευή περί εγκλημάτων στη χώρα που σύμφωνα με το κανάλι φέρεται ότι είχαν σχέση με μετανάστες. Ενας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι ο Τραμπ αναφερόταν γενικά στην αύξηση εγκληματικότητας, όχι σε συγκεκριμένο επεισόδιο στη σκανδιναβική χώρα. Η εγκληματικότητα στη Σουηδία έχει μειωθεί από το 2005, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, παρότι η χώρα έχει υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από εμπόλεμες χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ.

Η δήλωση του Τραμπ άφησε τη Σουηδία άναυδη. “Προσπαθούμε να πάρουμε διευκρινίσεις”, είπε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Καταρίνα Αξελσον. Η σουηδική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβε το tweet του Τραμπ για την αναφορά που είδε στο κανάλι Φοξ, και πρόσθεσε “προσβλέπουμε στο να ενημερώσουμε την αμερικανική κυβέρνηση περί της πολιτικής της Σουηδίας για τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση”.

Ο Τραμπ έχει δεχθεί ευρέως κριτική για δηλώσεις στις οποίες εμφανίζει “αλήθειες” χωρίς τεκμηρίωση, ή με ελλειπή στοιχεία. Εχει πει ότι πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα ψήφισαν παράνομα στις αμερικανικές εκλογές, το οποίο αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ψέμα, και έχει δηλώσει ψευδώς ότι κέρδισε με τη μεγαλύτερη διαφορά ψήφων εδώ και δεκαετίες.

Η Σουηδή Υπουργός Εξωτερικών Μαργκό Βάλστρομ φάνηκε να απαντά στους ισχυρισμούς του Τραμπ το Σάββατο όταν ανάρτησε στο Twitter απόσπασμα ομιλίας της στο οποίο αναφέρει ότι η δημοκρατία και η διπλωματία “απαιτούν από εμάς να σεβόμαστε την επιστήμη, τα τεκμήρια και τα μέσα ενημέρωσης”.

Ο προκάτοχός της δεν μάσησε τα λόγια του, ωστόσο: “Σουηδία; Τρομοκρατική επίθεση; Τι καπνίζει; Οι ερωτήσεις πληθαίνουν”, είπε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ σε tweet στο λογαριασμό του. Αλλοι Σουηδοί ειρωνεύτηκαν τον Τραμπ αναρτώντας φωτογραφίες από τάρανδους, κεφτεδάκια και άτομα που συναρμολογούν έπιπλα της σουηδικής εταιρείας IKEA με αναφορά στη διεύθυνση “#χθεςβράδυστηΣουηδία”.

H πρεσβεία της Σουηδίας στην Ουάσιγκτον ζήτησε από τον Τραμπ να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε, όταν αναφέρθηκε σε ένα σοβαρό γεγονός κατά το οποίο απειλήθηκε η δημόσια ασφάλεια και το οποίο εκτυλίχθηκε πρόσφατα στην χώρα αυτή, μετέδωσαν σήμερα σουηδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΒΑ)