Αντικατοχική εκδήλωση για επιστροφή της Αχνας διοργάνωσαν οι Αχνιώτες

Αντικατοχική εκδήλωση για επιστροφή της Αχνας διοργάνωσαν οι Αχνιώτες

Τον πόθο τους για επιστροφή στην κατεχόμενη Αχνα διατράνωσαν Αχνιώτες, που το πρωί διοργάνωσαν  αντικατοχική εκδήλωση με τίτλο “Η Άχνα Εάλω”.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Κέντρο Νεότητας Δάσους Άχνας Άχνας, με αφορμή την συμπλήρωση 44 χρόνων από την ημέρα εισβολής στην κοινότητα στις 28 Αυγούστου του 1974. Η πορεία ξεκίνησε μετά τον εκκλησιασμό από το τέρμα του δρόμου του κοιμητηρίου Δάσους Άχνας απέναντι από το κατεχόμενο χωριό, στη συμβολή του δρόμου με τον παλιό δρόμο Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Σε δηλώσεις του ο Κοινοτάρχης Δάσους Άχνας Νίκος Βάσιλας ζήτησε την επιστροφή της Άχνας στους νόμιμους κατοίκους της, χωρίς διαπραγματεύσεις, όπως ανέφερε.

«Συγκεντρωθήκαμε έξω από το κατεχόμενο χωριό μας για να διατρανώσουμε τον πόθο μας για επιστροφή. Όπως βλέπετε είναι ένα χωριό το οποίο ερημώθηκε, είναι ακατοίκητο, και γι αυτό το λόγο εμείς ζητούμε άμεσα, την παράδοση (του) στους νόμιμους κατοίκους, χωρίς καν διαπραγματεύσεις γιατί όπως είπα, είναι ένα έρημο χωριό».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο επιδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη. Αντιπροσωπεία της Κοινότητας, μετέβη στην Πύλα για να επιδώσει το ψήφισμα, καθώς όπως εξήγησε ο Κοινοτάρχης Νίκος Βάσιλας, η περιοχή Δασάκι Αχνας ανήκει στην κυριαρχία των  Βρετανικών Βάσεων.
(ΚΥΠΕ/ΑΖΟ/ΑΧΡ)