Απαιτείται νηφαλιότητα για να διαφυλαχθεί η δυναμική της συμφωνίας των Πρεσπών, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Απαιτείται νηφαλιότητα για να διαφυλαχθεί η δυναμική της συμφωνίας των Πρεσπών, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ως αντιφατικό χαρακτηρίζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, καθώς μεταξύ των ψηφισάντων καταγράφηκε μεν μεγάλη επικράτηση του «Ναι», αλλά το ποσοστό αποχής υπήρξε επίσης ιδιαίτερα υψηλό.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας –συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών– είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του “Ναι”, χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ακόμα μεγαλύτερο τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με την πρέπουσα απόσταση».

Εκτιμώντας ότι «το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της Συμφωνίας», το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού […] δεν δίνουν προοπτική στην κοινωνία της γείτονος, αλλά ούτε και στην περιοχή γενικότερα».

Επιπλέον, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στην αναγκαιότητα «ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δικαίων συμβιβασμών», προσθέτοντας ότι «οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες».

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΜΚ)