Από το κοινοβούλιο πρέπει να περάσει η ενεργοποίηση του Άρθρου 50, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο

Από το κοινοβούλιο πρέπει να περάσει η ενεργοποίηση του Άρθρου 50, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε την έφεση της κυβέρνησης κατά προηγούμενης δικαστικής απόφασης που όριζε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που εκκινεί επισήμως τη διαπραγμάτευση για το Brexit, χωρίς πρότερη κοινοβουλευτική συγκατάθεση.
 
Οι 11 δικαστές του Ανωτάτου έφτασαν στην ετυμηγορία τους μετά από ενάμιση μήνα διαβουλεύσεων μεταξύ τους, με πλειοψηφία 8-3.
 
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα άρει την ισχύ δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που έχουν κατοχυρωθεί από τη βρετανική νομοθεσία, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο το κοινοβούλιο.
 
Το Δικαστήριο καθόρισε επίσης τη διαδικασία μέσα από την οποία θα πρέπει η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 να τεθεί προς κοινοβουλευτική έγκριση. Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο.
 
Οι δικαστές, εξάλλου, έκριναν ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν χρειάζεται την πρότερη συγκατάθεση των αποκεντρωμένων κυβερνήσεων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας για να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΚ)