Άρχισε η διαδικασία εκλογής του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Άρχισε η διαδικασία εκλογής του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Με τέσσερις διεκδικητές για το ανώτατο αξίωμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άρχισε λίγο μετά τις 10.00 (ώρα Κύπρου) στο Στρασβούργο η διαδικασία εκλογής Προέδρου του Σώματος για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, τη θέση διεκδικεί ο Ντάβιντ-Μαρία Σασόλι, μέλος του Partito Democratico της Ιταλίας εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Από την ομάδα των Πρασίνων υποψήφια είναι η Ευρωβουλευτής Σκα Κέλερ, η οποία διετέλεσε Συμπρόεδρος της ομάδας κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ ήταν μεταξύ των κορυφαίων διεκδικητών των Πρασίνων για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν.

Η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών προκρίνει την υποψηφιότητα του Τσέχου Ευρωβουλευτή της Γιαν Ζαχραντίλ, ο οποίος ήταν επίσης μεταξύ των Spitzenkandidaten για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις τελευταίες Ευρωεκλογές.

Τέλος, η ομάδα της Αριστεράς κατέρχεται με την Ισπανίδα Ευρωβουλευτή της IzquierdaUnida, Sira Rego.

Ο Επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ ανακοίνωσε χθες ότι η ομάδα του δεν θα διεκδικήσει την προεδρία για το πρώτο μισό της θητείας του Προέδρου του ΕΛΚ.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, όλοι οι υποψήφιοι και υποψήφιες Πρόεδροι θα κάνουν σύντομες δηλώσεις.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με μυστική ψήφο με κάλπη. Για την εκλογή Προέδρου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων (δηλ. 50% συν μία).

Μετά τον ή την Πρόεδρο, οι Ευρωβουλευτές θα εκλέξουν 14 Αντιπροέδρους. Η ψηφοφορία για την εκλογή των πέντε Κοσμητόρων θα ξεκινήσει την Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 9.00 (τοπική ώρα).

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)