Αρχίζει σήμερα η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Αρχίζει σήμερα η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 10:30 θα βρεθεί στο περίπτερο των ΗΠΑ, ενώ στις 19:00 θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η φετινή ΔΕΘ είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας  καθώς συνολικά θα καλύπτει 32.075 τετραγωνικά, ενώ οι εκθέτες -ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρίες, έχουν ξεπεράσει τους 1.500, έναντι 1.398 πέρυσι και 556 το 2012. Την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν περισσότεροι από 250 χιλιάδες ενώ θα είναι η πιο διεθνοποιημένη των τελευταίων ετών.

Η 83η ΔΕΘ θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενήσει περισσότερους από εξήντα εκθέτες από τις ΗΠΑ, ανάμεσά τους εταιρείες κολοσσούς όπως η Facebook, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft, Lockheed Martin και Cisco. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν επισήμως είκοσι χώρες, ανάμεσά τους για πρώτη φορά η Πορτογαλία, το Ουζμπεκιστάν και το Μπαγκλαντές.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η Θεσσαλονίκη, πάντως, βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό καθώς η Ελληνική Αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τις ημέρες που θα διαρκέσει η Έκθεση. Επιπλέον χαρακτηριστικό των φετινών συλλαλητηρίων αποτελούν οι διαμαρτυρίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών τις οποίες καλούν οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις.

Οι ελληνικές Αρχές εκφράζουν ανησυχία για συμμετοχή στα συλλαλητήρια ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες θα επιχειρήσουν να δυναμιτίσουν το κλίμα και για αυτό έχουν προβεί σε προληπτικά μέτρα και κατάρτιση σχεδίου που περιλαμβάνει επιτήρηση ακόμα και σε συγκεκριμένους χώρους.

Τα συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα για το απόγευμα του Σαββάτου ενώ θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις από τις 18:00 έως τις 19:00.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΒΑ)