Αρχίζουν οι εργασίες της Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στη Μπερ Σέβα

Αρχίζουν οι εργασίες της Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στη Μπερ Σέβα

Αρχίζουν σήμερα στη Μπερ Σέβα οι εργασίες της 5ης Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, με κεντρικό θέμα «Κυβερνοχώρος και Καινοτομία».

Η Σύνοδος θα επικεντρωθεί σε θέματα κυβερνοασφάλειας, ενεργειακής ασφάλειας, ψηφιακής τεχνολογίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ενώ θα συζητηθούν επίσης το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις και το Μεσανατολικό. Στην τριμερή θα εκπροσωπηθούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δια του Πρέσβη τους στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν.

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει το πρωί διμερείς κατ΄ιδίαν συναντήσεις και στη συνέχεια θα γίνει τριμερής κατ΄ιδίαν συνάντηση των ηγετών.

Οι εργασίες της Συνόδου θα γίνουν στο Κυβερνοκέντρο της Μπερ Σέβα και θα κορυφωθούν με Κοινή Διακήρυξη των τριών ηγετών, καθώς και με την υπογραφή αριθμού τριμερών και διμερών Μνημονίων Συναντίληψης. Συγκεκριμένα αναμένεται να υπογραφούν τριμερή Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς της Κυβερνοασφάλειας και της Ψηφιακής Τεχνολογίας για έξυπνες πόλεις και έξυπνα σπίτια.

Παράλληλα, θα υπογραφούν και διμερή Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σχετικά με τη Μετεωρολογία και την Κυβερνοασφάλεια, καθώς και Κοινή Δήλωση Συνεργασίας σχετικά με την εξερεύνηση και χρήση του Απώτερου Διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς.

Στο Ισραήλ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και στο περιθώριο της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν υπουργικές διμερείς και τριμερής συναντήσεις.

Επίσης, στο περιθώριο της Συνόδου διοργανώνεται σεμινάριο με τη συμμετοχή νεαρών επιχειρηματιών στο πλαίσιο της συνεργασίας που καθιερώνεται με τον Οργανισμό Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Ισραήλ.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΘΝΕ)