Ασυλο στην Κύπρο επιθυμούν οι 17 Σύροι πρόσφυγες που διασώθηκαν χθες

Ασυλο στην Κύπρο επιθυμούν οι 17 Σύροι πρόσφυγες που διασώθηκαν χθες

Την πρόθεση τους να υποβάλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο, εξέφρασαν οι 17 πρόσφυγες από τη Συρία που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο και διασώθηκαν από άκατο της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, υπό το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Αστυνομίας, το μικρό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν οι 17 μετανάστες εντοπίστηκε γύρω στη 1.40 χθες το μεσημέρι, 40 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο. Μετά τον εντοπισμό του, τέθηκε σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο «Ναυκράτης» και το ΚΣΕΔ έδωσε εντολή άκατος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, να πλεύσει στην περιοχή.

Γύρω στις δύο το μεσημέρι, η άκατος «Ονήσιλος» της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, απέπλευσε από το λιμάνι Λάρνακας και τρεις ώρες αργότερα το πλήρωμα εντόπισε το μικρό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 17 άνθρωποι, σε απόσταση 42 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο.

Λόγω θαλασσοταραχής, που επικρατούσε στην περιοχή, ήταν αδύνατη η ρυμούλκηση του σκάφους προς το λιμάνι Λάρνακας και έτσι οι 17 επιβαίνοντες σ’ αυτό επιβιβάστηκαν στην άκατο της Αστυνομίας και μεταφέρθηκαν στη στεριά.

Όπως διαπιστώθηκε, οι επιβαίνοντες στο μικρό σκάφος ήταν 11 άνδρες, μία γυναίκα και πέντε ανήλικα παιδιά, ηλικίας από 3 μέχρι 15 ετών. Όλοι ήταν καλά στην υγεία τους, ωστόσο ένα κοριτσάκι τριών χρόνων μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, λόγω συμπτωμάτων πυρετού και αφού έτυχε των πρώτων βοηθειών απολύθηκε.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην Αστυνομία, οι επιβάτες του σκάφους, απέπλευσαν στις 29 Οκτωβρίου, από λιμάνι του Λιβάνου, αφού πλήρωσαν χίλια ευρώ ο κάθε ένας, σε άγνωστο τους πρόσωπο, που τους παρέδωσε το σκάφος. Προορισμός τους, όπως ανέφεραν, ήταν η Κύπρος και εξέφρασαν την πρόθεση για υποβολή αίτησης παραχώρησης πολιτικού ασύλου.

Μετά το τέλος των εξετάσεων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών στην Κοκκινοτριμιθιά.

Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Λάρνακας.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ)