Οι χάρτες στα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, λέει ο Ακιντζί

Οι χάρτες στα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, λέει ο Ακιντζί

Οι χάρτες στους οποίους γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα στον Τύπο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είπε ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας ότι “ ο χάρτης της ε/κ πλευράς δεν είναι χάρτης που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός”.
“Δεν υπάρχει ούτε ένας Τουρκοκύπριος ο οποίος θα αποδεχόταν τον χάρτη αυτό” είπε.
Σε συνέντευξη του σε πρόγραμμα του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TRT και αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο χάρτης της τ/κ πλευράς πριν την κατάθεση του έχει γίνει αποδεκτός από όλα τα “κοινοβουλευτικά” κόμματα.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας είπε ότι η λύση επί του θέματος θα δώσει στον κάθε Τουρκοκύπριο το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας και είπε ότι η μόνη μορφή εκ περιτροπής προεδρίας που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή θα ήταν αυτή της μιας περιόδου για τους Τ/κ και των δύο περιόδων για τους Ε/κ.

Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμα ότι τα κατεχόμενα και η Τουρκία βρίσκονται πάντα σε στενή επικοινωνία και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι κατά τις συνομιλίες στην Γενεύη Τουρκία και “ΤΔΒΚ” έγιναν ένα.

Είπε ακόμα ότι οι Τ/κ πάντα επιθυμούσαν την λύση του Κυπριακού όμως με σεβασμό στα δικαιώματα τους ενώ αν η ε/κ πλευρά και η ελληνική πλευρά εγκαταλείψουν την φιλοσοφία “μηδέν στρατός, μηδέν εγγηυήσεις” τότε θα είναι εφικτή η λύση.

Σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων είπε σε περίπτωση λύσης, οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παραμονή μέρους στρατευμάτων είναι όρος και ότι κατά το 2017 θα πρέπει να συζητηθεί πως ο όρος αυτός θα γίνει πραγματικότητα.

Κατά τη συνέντευξη του ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου λέγοντας ότι, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού αυτό θα είναι προς όφελος όλων αλλά και της Τουρκίας και “σε περίπτωση λύσης οι εντάσεις στην περιοχή θα εξαλειφθούν και τη θέση τους θα πάρουν οι συνεργασίες”.

Είπε ακόμα ότι η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα έχει προσφέρει πολλά οφέλη στους “πολίτες” και ότι θα μπορούσε όλο το νησί να ωφεληθεί από αυτό. Σημείωσε ακόμα ότι πολλοί Ε/κ επιχειρηματίες έχουν αντιληφθεί ότι μια συνεργασία με την Τουρκία έχει πολλά οικονομικά οφέλη ενώ σε περίπτωση λύσης θα μπορεί να γίνεται χρήση των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΧΡ)