Δεν απέκλεισε αναστολή του κοινοβουλίου για να υλοποιηθεί το ‘no deal’ ο Μπόρις Τζόνσον

Δεν απέκλεισε αναστολή του κοινοβουλίου για να υλοποιηθεί το ‘no deal’ ο Μπόρις Τζόνσον

Οι Συντηρητικοί πρέπει να υλοποιήσουν το Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου, διότι αν το αναβάλουν ξανά τότε θα είναι πολιτικά νεκροί, είπε ο επικρατέστερος νέος ηγέτης του κόμματος και νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε προεκλογική εκδήλωση στο Μπόρνμουθ το βράδυ της Πέμπτης.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι δεν αποκλείει την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου ώστε να υλοποιήσει χωρίς αντίσταση ένα ‘no deal’.

Πιο αναλυτικά, ο τέως υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να δοθούν εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά τόνισε ότι κατά τα λοιπά χρειάζεται μια νέα συμφωνία αποχώρησης με τους Ευρωπαίους.

Είπε ότι πρέπει να τηρηθεί μία «δημιουργική αμφισημία» αναφορικά με το αν θα καταβληθεί από τη Βρετανία το συμφωνημένο κόστος των 39 δισεκατομμυρίων λιρών του «διαζυγίου».

Πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα, όπως τα ιρλανδικά σύνορα και μια μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ θα πρέπει να διευθετηθούν σε μια μεταβατική περίοδο μετά από την 31η Οκτωβρίου.

Υπογράμμισε δε ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, σχολιάζοντας ότι είναι «ανοησίες» τα όσα λέγονται περί καταστροφικής κατάληξης. «Τα αεροπλάνα θα πετούν», είπε.

Παρόλα αυτά, επέμεινε στη θέση ότι οι πιθανότητες να γίνει ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι «μία στο εκατομμύριο». Όπως εξήγησε, είναι βέβαιος ότι τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί βουλευτές θα εγκρίνουν μια νέα συμφωνία του Brexit γνωρίζοντας πως νέα δυστοκία θα έχει εκλογικές συνέπειες για τα δύο μεγάλα κόμματα.

Είπε δε ότι όπως δεν μπορεί να αποκλείει το σενάριο του no deal, το οποίο δεν επιθυμεί, έτσι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου με σκοπό να μην εμποδίσουν οι βουλευτές μια ενδεχόμενη απόφαση για ένα no deal. «Όλα είναι στο τραπέζι. Είναι μεγάλο τραπέζι», σχολίασε ο κ. Τζόνσον. Αλλά σημείωσε ότι θα προτιμούσε να μην καταφύγει σε τέτοιες «παρωχημένες» μεθόδους που δεν τον ελκύουν.

Από τις αναφορές του σε υπόλοιπα θέματα ξεχώρισε η υποστήριξή του σε ένα μελλοντικό μεταναστευτικό σύστημα στη βάση πόντων που θα συγκεντρώνουν οι επίδοξοι μετανάστες ανάλογα με την ειδίκευσή τους και τις ανάγκες κάθε τομέα της οικονομίας, στα πρότυπα του αυστραλιανού συστήματος. Σημείωσε ότι οι φοιτητές θα εξαιρούνται από αυτό το σύστημα.

Τον κ. Τζόνσον στη σκηνή της εκδήλωσης με ακροατήριο τοπικά μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ακολούθησε ο αντίπαλός του για την πρωθυπουργία Τζέρεμι Χαντ.

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών είπε ότι προτιμά να πετύχει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ για τους όρους του Brexit και δήλωσε ότι αισθάνεται σίγουρος πως μπορεί να το κάνει «σύντομα». Αλλά επανέλαβε ότι αν δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας τον Οκτώβριο, τότε, ακόμα και με «βαριά καρδιά», θα αποχωρούσε από τις διαπραγματεύσεις και θα έβγαζε τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Η απόφαση του Brexit πρέπει να τιμηθεί. Αν ο κόσμος πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακυρώσει το Brexit για να αποφύγει το no deal, κάνει λάθος», ξεκαθάρισε ο κ. Χαντ.

Συμπλήρωσε ότι η έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «δε θα ήταν εύκολη» και «θα είχε αναταράξεις», αλλά η Βρετανία «έχει περάσει και χειρότερα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν αποτύγχανε να υλοποιήσει το Brexit εφόσον αναδειχθεί πρωθυπουργός, τότε θα παραιτείτο.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που θα επεδίωκε με την ΕΕ, ο Τζέρεμι Χαντ μίλησε για «τεχνολογικές λύσεις» που θα αντικαθιστούσαν το λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)