Δεν ισχύουν οι κατηγορίες για το καταφύγιο σκύλων, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γερίου

Δεν ισχύουν οι κατηγορίες για το καταφύγιο σκύλων, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γερίου

Δεν ισχύουν οι κατηγορίες του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, περί απαράδεκτων συνθηκών κράτησης εγκαταλελειμμένων σκύλων, δηλώνει ο Δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου και ότι ο ίδιος διαπίστωσε ότι ούτε άθλιες ούτε ιδανικές είναι οι συνθήκες στο αδειοδοτημένο από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καταφύγιο. Ο κ. Παπαλαζάρου κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ανακοίνωση, που εξέδωσε το κόμμα, με την οποία ζητά να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου πρέπει.

Το Κόμμα για Ζώα Κύπρου αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως του έχουν σταλεί φωτογραφίες από πολίτη, στις οποίες απεικονίζονται «σκυλάκια εξαθλιωμένα, υποσιτισμένα και αφυδατωμένα, κάτω από θερμοκρασίες καύσωνα και σε απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς νερό και την κατάλληλη φροντίδα».

Σε δηλώσεις του  στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαλαζάρου είπε πως το Κόμμα για τα Ζώα όφειλε να έχει το ίδιο προσωπική άποψη και να επισκεπτόταν το καταφύγιο, ώστε να δει από κοντά αν είναι ή δεν είναι άθλιες οι συνθήκες, για να σημειώσει ότι μετά από επίσκεψή που πραγματοποίησε στο καταφύγιο το περασμένο Σάββατο οι συνθήκες «δεν ήταν άθλιες, αλλά ούτε και ιδανικές».

Πρόσθεσε ότι το Κόμμα για τα Ζώα έπρεπε να έχει προσωπική άποψη και όχι να βασίζεται σε άλλες μαρτυρίες, ενώ σημείωσε ότι «για λόγους δεοντολογίας όφειλαν να ρωτούσαν και τον Δήμαρχο πριν να καταγγείλουν ότι παρανομεί και ότι αδιαφορεί».

Σημείωσε ότι είναι ο πρώτος Δήμαρχος που εξήγγειλε τη δημιουργία πάρκου για σκύλους, ενώ συμπλήρωσε ότι ήταν το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο που τοποθέτησε γύρω στους 20 με 25 κάδους απορριμμάτων σκύλων.

Σε σχέση με το καταφύγιο σκύλων, είπε ότι «ως Δήμος αγοράζουμε υπηρεσίες από δύο συμπεριφοριολόγους σκύλων», για να προσθέσει ότι «όταν μας τηλεφωνεί κάποιος δημότης ότι έχει κάποιο εγκαταλελειμμένο σκυλί δεν πάει εργάτης το Δήμου να το μαζέψει, αλλά τηλεφωνούμε σε ένα από τους δύο συμπεριφοριολόγους σκύλων, που είναι εκπαιδευμένοι, και το μαζεύουν, ενώ κάθε σύλληψη σκύλου κοστίζει 40 ευρώ στο Δήμο».

Είπε ακόμα ότι «οδηγούνται πρώτα στον κτηνίατρο, για να δει την κατάσταση τους και να εντοπίσει αν έχουν microchip και αν έχουν, τότε ειδοποιούμε τον ιδιοκτήτη να το παραλάβει».

«Από την ώρα, που δεν βρίσκουμε microchip τα φωτογραφίζουμε και τα βάζουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου και τα παίρνουμε στο καταφύγιο σκύλων στο Γέρι. Αυτό το καταφύγιο είναι αδειοδοτημένο από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Παπαλαζάρου.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ γιατί το Κόμμα των Ζώων καταγγέλλει ότι το συγκεκριμένο καταφύγιο δεν πληροί τις προδιαγραφές, ο Δήμαρχος Γερίου είπε ότι θα πρέπει να ρωτηθούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες είναι αρμόδιες για την αδειοδότηση τέτοιων καταφυγίων.

Επίσης, αναφέρθηκε σε σύσκεψη που είχε τη Δευτέρα με τους δυο συμπεριφοριολόγους, την υγειονομική λειτουργό, τη δημοτική γραμματέα και τον ιδιοκτήτη του υποστατικού, στον οποίο όπως είπε  καταλογίσθηκαν ευθύνες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι με βάση τη νομοθεσία, τα σκυλιά μετά από 15 ημέρες πρέπει να πηγαίνουν για ευθανασία, ωστόσο, σημείωσε ότι οι πεποιθήσεις του δεν του το επιτρέπουν.

«Αν ένα σκυλάκι είναι άρρωστο ναι, αλλά ένα που είναι υγείες προς Θεού», είπε.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ έχει οριστεί σύσκεψη σήμερα στη 13:00, κατά την οποία κλήθηκαν και φιλοζωικές οργανώσεις, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το τι θα κάνει ο Δήμος μετά τις 15 ημέρες, που δεν ζητά κάποιος να υιοθετήσει ένα σκυλάκι.

«Το πρόβλημα είναι τι γίνεται με τα σκυλιά μετά από 15 μέρες, που θα είναι στο καταφύγιο.  Έχουμε αποταθεί και στις φιλοζωικές οργανώσεις για να μας πουν τι να κάνουμε. Ο κόσμος δεν έρχεται να πάρει σκύλο από το καταφύγιο», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Παπαλαζάρου τόνισε ότι ο Δήμος δεν κωλυσιεργεί, ούτε αδιαφορεί, τονίζοντας ότι «η προσπάθειά μας είναι συνεχής τόσο για τη βελτίωση των συνθηκών των ζώων, όσο και για την υιοθεσία των σκύλων που ζουν στο καταφύγιο.

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)