Δεν ήταν έτοιμοι να απαντήσουν στις κατηγορίες οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Συνεργατισμού

Δεν ήταν έτοιμοι να απαντήσουν στις κατηγορίες οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Συνεργατισμού  

Οι κατηγορούμενοι στην 1η ποινική υπόθεση που αφορά στον Συνεργατισμό δεν ήταν σήμερα έτοιμοι να απαντήσουν στις εναντίον τους κατηγορίες με βάση το νέο κατηγορητήριο της υπόθεσης.

Η απαγγελία των κατηγοριών θα γίνει τελικά στις 16/1/2019, στις 9 το πρωί.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι πλέον 10 συνολικά πρόσωπα, 7 φυσικά και 3 νομικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Δημητράκη Σταύρου, Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη, Μαρία Χλωρακιώτου, Καρολίνα Αγγελοπούλου, Μαρία Χρυσάνθου, Κωνσταντίνο Λύρα, Γιώργο Μαυρέα, Detiero Enterprises Ltd, CHL Enterprises Ltd και Ktimatiki kotrona Ltd.

Υπενθυμίζεται ότι η Κατηγορούσα Αρχή είχε αποσύρει το παλιό κατηγορητήριο και καταχώρησε νέο με την προσθήκη νέων κατηγοριών και ενός ακόμη νομικού προσώπου ως κατηγορούμενο στην υπόθεση.

Η Κατηγορούσα Αρχή, όπως επεξηγήθηκε από την ίδια σε προηγούμενη δικάσιμο, αποφάσισε να καταχωρήσει νέα υπόθεση στο δικαστήριο μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση κύκλου ανακρίσεων που αφορούσε στη διερεύνηση τεσσάρων μεγάλων δανείων με εμπλεκόμενους τους κατηγορούμενους, Δημητράκη Σταύρου, Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη, Μαρία Χλωρακιώτη,  CHL Enterprises Ltd και Ktimatiki kotrona Ltd, η οποία αποτελεί και την νέα προσθήκη του κατηγορητηρίου.

«Με αυτό το δεδομένο και το γεγονός ότι η ακροαματική διαδικασία της παρούσας υπόθεσης δεν έχει ακόμη αρχίσει, ο Γενικός Εισαγγελέας, με γνώμονα την ταχύτερη και καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων αποφάσισε την αναστολή της δίωξης της παρούσας και την ταυτόχρονη καταχώρηση νέου κατηγορητηρίου με ενσωματωμένες τις νέες κατηγορίες και το επιπλέον κατηγορούμενο νομικό πρόσωπο έτσι ώστε να διεξαχθεί μια ενιαία δίκη με το σύνολο των υποθέσεων που έχουν διερευνηθεί», ήταν η δήλωση της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής ενώπιον του δικαστηρίου.

Το ύψος των τεσσάρων δανείων, των οποίων η πρόσφατη διερεύνηση οδήγησε στο νέο κατηγορητήριο της υπόθεσης, ανέρχεται στα δύο περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο είχε προγραμματιστεί όπως οι κατηγορούμενοι κληθούν να απαντήσουν στις εις βάρος τους κατηγορίες.
Ωστόσο, η υπεράσπιση ζήτησε όπως της δοθεί περαιτέρω χρόνος για να μελετήσει το νέο μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης προτού οι κατηγορούμενοι απαντήσουν στις κατηγορίες.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο το οποίο όρισε την 16η Ιανουαρίου 2019, στις 9 το πρωί, ως τη νέα ημερομηνία για απάντηση στις κατηγορίες.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες με την υπόθεση που ανεστάλη που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας προς καταδολίευση, της απόσπασης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, των ψευδών λογαριασμών με σκοπό την καταδολίευση, της αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η υπόθεση δικάζεται από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λευκωσία, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Χάρης Πογιατζής και μέλη η Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής Γιώτα Κυριακίδου και Επαρχιακή Δικαστής Φανή Καπετάνιου.

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας και προτού κληθούν οι κατηγορούμενοι να απαντήσουν στις κατηγορίες, η κα. Καπετάνιου ενημέρωσε τις διάδικες πλευρές ότι η σύζυγος δικηγόρου που εκπροσωπεί κατηγορούμενους στην παρούσα υπόθεση είναι ανάδοχος (νονά) του ανήλικου παιδιού της.

Η ίδια ζήτησε τις θέσεις των μερών επί αυτού του ζητήματος, παρόλο που η σχέση της, όπως είπε, με τον εν λόγω δικηγόρο δεν είναι σχέση ανάδοχου και αναδεκτού και δεν έχει με τον ίδιο πνευματική συγγένεια.

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση, σημειώνοντας ότι η θέση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι εναπόκειται στον ίδιο τον δικαστή αν νοιώθει ότι μπορεί αντικειμενικά και αμερόληπτα να επιτελέσει το λειτούργημα του. Ούτε οι άλλοι δικηγόροι των κατηγορουμένων έφεραν οποιαδήποτε ένσταση για το θέμα αυτό.

Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, η κα. Καπετάνιου είπε ότι δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος που να επιβάλλει την εξαίρεση της από την παρούσα διαδικασία.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΓΒΑ)