Δεν μπορεί να ακυρωθεί η συμφωνία για τους S-400 είπε ο Τσαβούσογλου

Δεν μπορεί να ακυρωθεί η συμφωνία για τους S-400 είπε ο Τσαβούσογλου

Η αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία είναι μια συμφωνία που έχει συναφθεί και δεν μπορεί να ακυρωθεί, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον την Τρίτη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πάντως πρόσθεσε ότι η Αγκυρα χρειάζεται κι άλλους εξοπλισμούς, τους οποίους θα μπορούσε κάλλιστα να αγοράσει από τις ΗΠΑ.

Η αγορά αυτού του ρωσικού συστήματος πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του NATO, έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και αυτές άλλων χωρών-μελών της συμμαχίας, που ήδη εκφράζουν ανησυχίες για την επιρροή και την παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.

“Η τρέχουσα συμφωνία είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορώ να την ακυρώσω”, είπε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. “Όμως χρειάζομαι περισσότερους (σ.σ. εξοπλισμούς) (…) και προτιμώ να αγοράζω από τους συμμάχους μου”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ΚΔ/ΓΧΡ)