Δεν θα επιστρέφονται σοροί Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών

Δεν θα επιστρέφονται σοροί Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της για τη μη επιστροφή στις οικογένειες τους των σορών των Παλαιστινίων, μελών της Χαμάς, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια φερόμενων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.

Η απόφαση, που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας, ήρθε μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση ενός προπαγανδιστικού βίντεο από τη Χαμάς, στο οποίο παρουσιάζεται μια διακωμώδηση πάρτι γενεθλίων ενός Ισραηλινού στρατιώτη που ο στρατός του Ισραήλ εκτιμά ότι σκοτώθηκε κατά τον πόλεμο στην Γάζα το 2014.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο λογαριασμό στο twitter του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τα μέλη του συμβουλίου, ανώτερα υπουργικά στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης, “συζήτησαν το θέμα των σορών των τρομοκρατών της Χαμάς” και “αποφάσισαν ότι δεν θα επιστραφούν, αλλά θα ταφούν”.

Στη σύσκεψη επίσης συζητήθηκαν τρόποι για να επιστραφούν οι σοροί των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Γάζας το 2014 και να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των δύο Ισραηλινών πολιτών που έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι στη Λωρίδα της Γάζας και φέρεται να κρατούνται από τη Χαμάς.

Η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ, με τον εκπρόσωπό της Φαουζί Μπαρχούμ να αποδοκιμάζει τη “βάρβαρη και εγκληματική κατοχή”, από τη μεριά του Ισραήλ. “Αυτές οι αποφάσεις δεν θα έχουν θετική έκβαση”, προειδοποίησε με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να επεκταθεί.

Το Ισραήλ στο παρελθόν έχει προχωρήσει σε ταφές σορών Παλαιστινίων μαχητών σε άγνωστες τοποθεσίες σε απομονωμένα μέρη της χώρας. Οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ -το ένοπλο σκέλος της Χαμάς – ανήρτησε χθες στο διαδίκτυο βίντεο διακωμωδώντας “τα 23α γενέθλια του 21χρονου λοχία του ισραηλινού στρατού Ορόν Σαούλ”.

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι ένας ακόμη στρατιώτης ο Χαντάρ Γκολντίν σκοτώθηκε μαζί με τον Σαούλ πριν από δύο χρόνια και πως η Χαμάς κρατά τις σορούς των δύο στρατιωτών ως ενδεχόμενο μέσο διαπραγμάτευσης.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)