Με διαπολιτισμική διάσταση η έναρξη του Πάφος2017, δηλώνει ο σκηνοθέτης Ν. Νεοκλέους

Με διαπολιτισμική διάσταση η έναρξη του Πάφος2017, δηλώνει ο σκηνοθέτης Ν. Νεοκλέους

Η διαπολιτισμική διάσταση της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, που γίνεται ανάμεσα στα νεοκλασικά κτήρια, όπως το Δημαρχείο και η Βιβλιοθήκη στην κεντρική πλατεία, έχει απώτερο σκοπό να συνδέσει ηπείρους και να γεφυρώσει πολιτισμούς, να συνδέσει Ανατολή και Δύση, δηλώνει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Νεοκλής Νεοκλέους, που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του δρώμενου, που θα παρουσιαστεί κατά την τελετή.

Επίσης, στοχεύει το δρώμενο, “να ανοίξει επιτέλους το πολυπόθητο εργοστάσιο πολιτισμού, που η ιδέα του βασίζεται στο μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, προσκαλώντας όλο τον κόσμο της Πάφου και της Κύπρου ολόκληρης να συνευρεθεί, να συνυπάρξει δημιουργικά, καλλιτεχνικά και πάνω από όλα ειρηνικά”.

Ένα εργοστάσιο, είπε ο κ. Νεοκλέους, που παράγει πολιτισμό, που ανοίγει νέους ορίζοντες και αποκαθιστά τον άνθρωπο, πολίτη στο ύψος της βαθύτερης ουσίας του να είναι δημιουργός συντελεστής και πυρήνας νοήματος.

Ο κ. Νεοκλέους, περιέγραψε τους ρυθμούς της προετοιμασίας πολύ παραστατικά: “Πρόβες, ένας δημιουργικός πυρετός, γεμάτος καλλιτεχνικές διεγέρσεις και εντάσεις”. Το αποτέλεσμα αυτού, σημείωσε, είναι ότι η μουσική, ο χορός, ο λόγος, η δράση, η εικόνα, ο ήχος και το φως, όλα, θα αποτελέσουν ένα παζλ αρμονίας.

“Χρειάζεται αλήθεια απίστευτη δουλειά, ψυχική δύναμη και πνευματική καθαρότητα γιατί η τέχνη δεν παίρνει από ανακρίβεια”, ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Νεοκλέους, που υπηρετεί πιστά το θέατρο για 23 χρόνια και έχει κάνει πάνω από δέκα εμφανίσεις στην Επίδαυρο, αλλά και πολλές άλλες τηλεοπτικές επιτυχίες, ανέφερε πως αισθάνεται τεράστια ευθύνη απέναντι στους πολίτες που θα παρευρίσκονται και σε όλους αυτούς που θα παρακολουθούν μέσω τηλεοράσεως την τελετή έναρξης, όπως επίσης και σε αυτούς που τον επέλεξαν για να φέρει εις πέρας αυτό το υπέροχο καλλιτεχνικό έργο.

“Όμως, μόνος μου”, είπε, “δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα χωρίς τους εξαιρετικούς συνεργάτες και συντελεστές, που με πολύ κόπο δουλεύουν ασταμάτητα για την πραγμάτωση του οράματος του Ανοιχτού Εργοστασίου Πολιτισμού”.

Εξέφρασε περαιτέρω την ευχή και επιθυμία να είναι όλοι εκεί, έτοιμοι για αυτό το ταξίδι πολιτισμού, που είναι μόνο η αρχή.

Ευχήθηκε επίσης όπως αυτή η αρχή να γίνει μια αλυσίδα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που ενώνει και βοηθά στην ανάπτυξη και εξέλιξη της κοινωνίας και της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ευχήθηκε, τέλος, “Καλό μας ταξίδι”, λέγοντας πως θα περιμένει όλη την Κύπρο στις 28 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ στην Πάφο.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)