Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Προϋπολογισμός για το 2019

Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Προϋπολογισμός για το 2019

Με ψήφους 154 υπέρ και 143 κατά, εγκρίθηκε, το βράδυ της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου, από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2019. Στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας προστέθηκε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό, καταψηφίζοντας μόνο τις διατάξεις που αφορούσαν τις απόρρητες δαπάνες των υπουργείων.

Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια των ομιλιών του Πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ακολουθεί έναν ολισθηρό δρόμο με τις αναφορές του για συνδιαλλαγή στο θέμα του ονοματολογικού. «Η συναλλαγή θέλει δυο. Γιατί δεν κατονομάζετε; Με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή. Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι πρόκειται για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας. «Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής. Μετά από έναν οικονομικό όλεθρο. Μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Η ΝΔ δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15%; Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ και εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Που έχετε πάρει αγκαλιά τον κ. Σαμαρά, τον πρωθυπουργό της καταστροφής και επαίρεστε για τα κατορθώματά του;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας ότι ο ελληνικός λαός θα εκλέξει εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. «Περάσαμε από 40 κύματα και μείναμε όρθιοι. Θέλω να ευχαριστήσω καθένα και κάθε μια από σας και σας καλώ να ψηφίσετε τον πρώτο προϋπολογισμό μετά τα μνημόνια, τον πρώτο προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 ολόκληρα χρόνια λιτότητας, τον πρώτο προϋπολογισμό μιας Ελλάδας πιο ελεύθερης, ανασυγκροτημένης, αισιόδοξης και πάνω από όλα πιο δίκαιης. Θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε νέα εντολή από τον ελληνικό λαό για να πάμε την Ελλάδα ακόμη πιο μπροστά», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων, κατηγορώντας, παράλληλα, τον Πρωθυπουργό και για τη διακυβέρνηση των πρώτων μηνών του 2015, η οποία, όπως είπε, εκτόξευσε το χρέος της Ελλάδας και υπονόμευσε τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Η δικιά σας κυβέρνηση ήταν αυτή που ανατίναξε τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Είναι οξύμωρο να ασκείτε κριτική. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, όχι μόνο τις επιμέρους προβλέψεις του, αλλά συνολικά την κυβέρνησή σας. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων», ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε: «Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων και της μακράς λιτότητας. Την κυβέρνηση των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων. Την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Τους κομματικούς διορισμούς σας και την πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Δεν σας καταψηφίζουμε μόνο εμείς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Θα κλείσει στις εκλογές ο χειρότερος κύκλος της μεταπολίτευσης».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, με αφορμή την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθεί η κυβέρνηση. “Στρατηγική που βρίσκει αντίθετους τους πολίτες και εκείνους που σας ψήφισαν. Μέρος της στρατηγικής σας είναι η στοχοποίηση μέρους των ΜΜΕ”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν είναι ούτε αξιόπιστος ούτε αναπτυξιακός. «Άλλωστε σε κανέναν από τους 4 προϋπολογισμούς δεν πιάσατε τους στόχους ανάπτυξης. 4 στις 4 αποτυχίες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης  αναφέρθηκε και στο ονοματολογικό, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών σφάλμα γιατί, όπως υποστήριξε, ποτίζει τον αλυτρωτισμό, ξυπνάει εθνικισμούς και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και στις δύο χώρες.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΧΡ)