Εισβολή στρατιωτών και σύλληψη δημοσιογράφων στην Daily Trust

Εισβολή στρατιωτών και σύλληψη δημοσιογράφων στην Daily Trust

Νιγηριανοί στρατιώτες εισέβαλαν στα γραφεία της Daily Trust και συνέλαβαν δύο δημοσιογράφους έπειτα από τη δημοσίευση άρθρου στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας περί μιας σχεδιαζόμενης επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφεραν η ίδια η εφημερίδα και άλλα νιγηριανά ΜΜΕ χθες.

Η Ντέιλι Τραστ μεταφόρτωσε στον ιστότοπό της φωτογραφίες και βίντεο που εικονίζουν τους στρατιώτες καθώς εισέβαλαν στα γραφεία της στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, την Αμπούζα. Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο στρατός έκλεισε επίσης το γραφείο της στην πόλη Μαϊντουγκούρι, συνέλαβε τον τοπικό αρχισυντάκτη της κι έναν ρεπόρτερ της. Η αναζωπύρωση των επιθέσεων των τζιχαντιστών τους τελευταίους μήνες έχει μετατρέψει την ασφάλεια σε ένα από τα ζητήματα-κλειδιά της εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών της 16ης Φεβρουαρίου, στις οποίες διεκδικεί την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία ο Μουχαμαντού Μπουχάρι.

Ο στρατός της Νιγηρίας τόνισε σε ανακοίνωσή του που διένειμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η Ντέιλι Τραστ στο κυριακάτικο φύλλο της “αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες” και κατά συνέπεια “υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια”. Κατά την ίδια πηγή, οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν διότι παρέβησαν τον νόμο περί κρατικών μυστικών και για να συνειδητοποιήσουν τη σημασία που έχει η εθνική ασφάλεια. Κατά την ανακοίνωση, το επιτελείο δεν έχει πρόθεση “να φιμώσει τον Τύπο”.

Λίγες ώρες νωρίτερα, εκπρόσωπος της προεδρίας της Νιγηρίας ανέφερε μέσω Twitter σχετικά με τις εφόδους του στρατού ότι δόθηκε εντολή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο επιτελείο να απομακρύνει τους στρατιώτες από τα γραφεία της Ντέιλι Τραστ και “η διαταγή εκτελέστηκε”, ενώ διαβεβαίωσε ότι “τα ζητήματα ανάμεσα στον στρατό και την εφημερίδα που αφορούν την κάλυψη του πολέμου στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας θα επιλυθούν μέσω διαλόγου”.

Επίσης μέσω Twitter, ο βασικός αντίπαλος του Μπουχάρι, ο Ατίκου Αμπουμπακάρ, τόνισε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι ένα από τα θεμέλια της δημοκρατίας στη Νιγηρία και πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν πρέπει επ` ουδενί να τη θέτουν υπό αμφισβήτηση.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 30.000 ανθρώπων κι έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων από το 2009. Οι τζιχαντιστές έχουν στόχο να εγκαθιδρύσουν ένα “χαλιφάτο” στη βορειοανατολική Νιγηρία.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ΘΚΕ/ΚΔ)