Η ε/κ πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει σενάριο φαντασίας, είπε ο Ακιντζί

Η ε/κ πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει σενάριο φαντασίας, είπε ο Ακιντζί

Η ε/κ πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σενάριο φαντασίας δίνοντας την εντύπωση ότι η τ/κ πλευρά αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

Είπε, επίσης, ότι η ε/κ πλευρά δυσκολεύεται ακόμη να δεχτεί την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς, προσθέτοντας πως πρέπει να προετοιμάσει τη δική της κοινότητα για τις πραγματικότητες.

Στη συνέντευξή του, ο Τ/κ ηγέτης  επανέλαβε ότι για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει ο Ε/κ ηγέτης να κάνει δύο πράγματα. Πρώτον, να στείλει καθαρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο και τους Τ/κ ότι δεν υιοθετεί την απόφαση της Βουλής και δεύτερο να ακυρώσει την απόφαση αυτή. “Ενόσω δεν υπάρχει αυτή η δήλωση θέλησης δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να διασφαλίσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Εάν αυτό το βήμα γίνει κι εμείς θα αξιολογήσουμε αυτή τη νέα κατάσταση ξανά”, ανέφερε.

“Η ιδέα της ένωσης είναι η αρχή όλων των κακών στο νησί μας. Εξαιτίας της σε αυτά τα χώματα έκλεισαν πολλά σπίτια, χύθηκε πολύ αίμα. Αυτή η ιδέα της ένωσης ήταν αιτία για πολύ πόνο. Ως απάντηση στον εμβολιασμό με αυτό της νέας γενιάς των Ε/κ, στα νέα μυαλά μετά από 67 χρόνια  δεν μπορούσε να είναι τίποτε άλλο ασφαλώς από την αντίδραση. Εμείς αυτό κάναμε. Εκφράσαμε αυτή την αντίδρασή μας, εκφράσαμε ότι αυτό είναι λάθος”, ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τ/κ πλευρά μόχθησε για να οικοδομήσει την κουλτούρα ειρήνης και δεν πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες που να οδηγούν σε χειρότερη κατάσταση την εμπιστοσύνη που δεν υπάρχει ανάμεσα στις δύο κοινότητες. “Επομένως αυτή η απόφαση (της Βουλής) είναι σοβαρή. Το ΕΛΑΜ είναι ένα ρατσιστικό κόμμα που κάνει επιθέσεις σε Τ/κ που περνούν στο νότιο μέρος της Κύπρου”, ανέφερε.

Επεσήμανε τη σημασία μιας λύσης η οποία να διασφαλίζει την ασφάλεια και τις εγγυήσεις των Τ/κ. Με την απόφαση της Βουλής φάνηκε πόσο ορθές είναι οι θέσεις στο θέμα της ασφάλειας από την Τουρκία, είπε.

“Η Τ/κ πλευρά ήταν πάντα η πλευρά που ήθελε λύση. Εμείς αξιολογούμε ότι η λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας βασισμένης στην πολιτική ισότητα είναι η καλύτερη δυνατή σε αυτές τις συνθήκες. Βλέπουμε ότι αυτό το στηρίζει και η διεθνής κοινότητα, και τα ΗΕ και η ΕΕ”, είπε.

Υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σενάριο φαντασίας δίνοντας την εντύπωση ότι η τ/κ πλευρά αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Όλοι έχουν δει καθαρά πόση πολιτική βούληση έχουμε προς την κατεύθυνση της λύσης. Τουλάχιστον τις τελευταίες 20 μέρες το είδε. Επομένως εκτιμώ ότι είναι μια μάταιη προσπάθεια. Αυτό θα πω μόνο. Ναι εμείς σε εκείνη τη συνάντηση φτάσαμε σε ένα σημείο να αποχωρήσουμε. Αλλά σε εκείνο το σημείο μας έφερε ο ίδιος ο Ε/κ ηγέτης. Σε κάθε συνάντηση υπάρχει ένα επίπεδο σεβασμού. Εκείνη η συνάντηση ξεπέρασε τα όρια σεβασμού”, ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “σε ένα περιβάλλον που λέγαμε τις απόψεις μας ο ένας απέναντι στον άλλο, σε ένα σημείο που ο Έιντε ξεκίνησε να λέει τις δικές του απόψεις, ο Ε/κ ηγέτης με μεγάλο θυμό διέκοψε τον Έιντε λέγοντας ‘Δεν έχω τίποτα άλλο να πω’, χτύπησε την πόρτα και εμείς αναγκαστήκαμε να φύγουμε. Επειδή ο Ε/κ ηγέτης εγκατέλειψε τη συνάντηση. Σε καμιά συνάντηση εμείς δεν κάναμε τέτοια διακοπή. Τα διαλείμματα γίνονται με ήρεμο τρόπο και μετά ξεκινά ξανά η συνάντηση. Δυστυχώς ακόμη και μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο που τελειώνει με αυτό τον τρόπο το παρουσιάζουν με τον δικό τους τρόπο μακριά από την πραγματικότητα”.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “ακόμα δυσκολεύονται να φτάσουν στο σημείο να αποδεχτούν με συγκεκριμένες ενδείξεις την πολιτική ισότητα των Τ/κ. Εάν συνεχίσουν να δυσκολεύονται με αυτό τον τρόπο άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι πιο καθησυχαστική. Πρέπει να εξηγήσει σε όλο τον κόσμο και στη δική της κοινότητα. Και η ίδια να προετοιμάσει τη δική της κοινότητα για τις πραγματικότητες. Όλο το ζήτημα περνάει μέσα από την επανάσταση της νοοτροπίας. Και για να γίνει αυτό αυτή είναι η ώρα”, ανέφερε.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΒΑ)