Η έκθεση ‘Πλάνητες’ στο εναρκτήριο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πάφος 2017

Η έκθεση ‘Πλάνητες’ στο εναρκτήριο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πάφος 2017

H Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έναρξης του προγράμµατος Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισµού και υπό τη θεµατική ενότητα Ταξιδιώτες του Κόσµου, παρουσιάζει την έκθεση “Πλάνητες” σε επιµέλεια Έλενας Πάρπα.

Η κ. Πάρπα, ερευνήτρια σε θέματα τέχνης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η έκθεση φιλοξενείται σε δυο χώρους, στην Παλιά Ηλεκτρική και στην οικία της οδού Σέλλεϋ, προτείνοντας µια διαφορετική περιήγηση στον αστικό ιστό της Πάφου.

Με ετυµολογική προέλευση τη λέξη πλάνης, πλάνητες, εξήγησε, είναι οι περιπλανώµενοι άνθρωποι χωρίς µόνιµη διαµονή, που µετακινούνται διαρκώς χωρίς να εγκαταλείπουν το δικαίωµα της κατά βούληση άφιξης ή αναχώρησής τους. Η λέξη λοιπόν, συνέχισε, υπό την απόλυτη νοηµατική της ερµηνεία, παραπέµπει στους περιφερόµενους ασκόπως και στους ταξιδευτές, τους αθίγγανους και τους νοµάδες ή ακόµα και στους πάσης φύσεως πλανόδιους (µουσικούς, θιάσους, µικροπωλητές).

Όπως παρατηρεί ο Γάλλος ανθρωπολόγος Michel Agier, η παρούσα στιγµή της προσφυγικής κρίσης και της αναγκαστικής µετανάστευσης αναδεικνύει µια διαφορετική όψη στην εµπειρία της περιπλάνησης, ανέφερε. Για τον Agier, πλάνητες της εποχής µας, σημείωσε η επιμελήτρια της έκθεσης, είναι οι απάτριδες, οι πρόσφυγες και οι εκτοπισµένοι που ζουν σε συνθήκες επισφάλειας και υπαρξιακής εκκρεµότητας σε µεθοριακές ζώνες.

Έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι τον πόλεµο και τη βία, εγκαταλείπουν τις χώρες τους σε αναζήτηση ενός ασφαλέστερου µέλλοντος για να γνωρίσουν εν τέλει την απόρριψη και την περιπλάνηση ως µόνιµη συνθήκη διαβίωσης, παγιδευµένοι µεταξύ συνόρων σε πρόχειρους καταυλισµούς, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την κ. Πάρπα, ανταποκρινόµενη σε τέτοιου είδους θεωρήσεις, η έκθεση πραγµατεύεται την έννοια του σύγχρονου πλάνητα, χωρίς ωστόσο να παραµερίζονται οι επί µέρους προεκτάσεις της έννοιας και οι αποκλίσεις της σε διαφορετικού τύπου ερµηνείες.

Με έναν απλό καταβιβασµό του τονισµού στη λέξη, οι πλάνητες γίνονται πλανήτες, ουράνια σώµατα σε τροχιά σε ένα διαρκώς πολλαπλασιαζόµενο δίκτυο από παράλληλα σύµπαντα, όπου η Γη και το πεπρωµένο της ως ο µοναδικός κατοικήσιµος πλανήτης προκαλούν ερωτήµατα γύρω από το µυστήριο της ύπαρξης, όπως είπε.

Η έκθεση, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, επιδιώκει να κρατήσει τη συγκεκριµένη διπλή οπτική –του κόσµου από τη Γη και του κόσµου από το εξώτερο διάστηµα– µε την ελπίδα µιας πιο δηµιουργικής, διευρυµένης και κριτικής θεώρησης του παρόντος. Το επιζητά σε στενό διάλογο µε την ιστορία της Πάφου, αλλά και µε τους είκοσι τρεις καλλιτέχνες και οµάδες που συµµετέχουν στην έκθεση.

“Επιστρατεύοντας εικαστικά µέσα, όπως το φιλµ και η φωτογραφία, το σχέδιο και τη ζωγραφική, το κείµενο και τις εγκαταστάσεις, οι καλλιτέχνες πραγµατεύονται την έννοια από διαφορετικές οπτικές γωνίες, αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές ταυτότητες του σύγχρονου πλάνητα – ως µετανάστη, πρόσφυγα, ταξιδευτή, αθίγγανου, ανθρώπου του περιθωρίου ή ακόµα και ως µιας µεταβαλλόµενης αρχιτεκτονικής δοµής ή ενός αντικειµένου από το µακρινό παρελθόν”.

Η έκθεση πλαισιώνεται,-όπως είπε- από πρόγραµµα παράλληλων δράσεων και συνοδεύεται από κατάλογο µε τη συµµετοχή των Ευαγόρα Βανέζη, Esra Plumer Bardak, Michelangelo Corsaro, Peter Eramian, Henriette Huldisch, Γαβριήλ Κουρέα, Χρυσταλλένης Λοϊζίδου, Αλεξάνδρας Μαγκλή, Χριστόδουλου Παναγιώτου, Μαρίας Πετρίδη, Κυριάκου Σπύρου, Έλενας Στυλιανού, Ευανθίας Τσελίκα και Άλκη Χατζηανδρέου.

Συµµετέχουν επίσης οι καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Rosa Barba, Inal Bilsel, Andrea Bruno, Banu Cennetoğlu, Ναταλί Γιαξή, Χάρις Επαµεινώνδα, Ben Evans και Άλκης Χατζηανδρέου, Elizabeth Hoak-Doering, Ελένη Καµµά, Nurtane Karagil, Λητώ Κάττου, Μαριάννα Κωνσταντή, Μαρίνα Ξενοφώντος, Λευτέρης Ολύµπιος, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Γιώργος Πέτρου, Re Aphrodite, Έφη Σαββίδη, Σωκράτης Σωκράτους, Λευτέρης Τάπας, Σάββας Χριστοδουλίδης, Μαριάννα Χριστοφίδου

Η έκθεση “Πλάνητες” θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του εναρκτήριου προγράμματος των εκδηλώσεων του Πάφος 2017 κατά τις ώρες 10:00-13:00 και 16:00-19:00.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)