Ένας ναός για όλες τις θρησκείες του κόσμου
Όσον αφορά στο πνεύμα και στη δομή, το κτίριο δημιουργήθηκε έτσι ώστε να ενσαρκώσει την ενότητα της ανθρωπότητας, η οποία αποτελεί κεντρική πεποίθηση της πίστης Μπαχάι, μιας ανεξάρτητης θρησκείας που ιδρύθηκε το 19ο αιώνα στο Ιράν.
Ο ναός είναι ο όγδοος και τελευταίος που κατασκευάστηκε, με τους υπόλοιπους επτά να βρίσκονται από τη Βόρεια Αμερική μέχρι το Νέο Δελχί στην Ινδία.
Κοιτάζοντας τον από μακριά φαίνεται να δένει αρμονικά με το τοπίο των Άνδεων ενώ είναι φτιαγμένος από εννέα ημιδιαφανή πάνελ σε σχήμα φτερού από χυτό γυαλί και φτάνει τα 27 μέτρα περίπου.
Ο αρχιτέκτονας Siamak Χαρίρι, ο οποίος είναι ο ίδιος Μπαχάι και ο αρχιτέκτονας τοπίου, Juan Grimm.
Αποτελείται από εννέα εισόδους που συμβολίζουν το καλωσόρισμα των ανθρώπων από όλες τις κατευθύνσεις της γης για προσευχή και διαλογισμό.
Αντιμέτωποι με αυτή την αρχιτεκτονική πρόκληση, ο Hariri και η ομάδα του έψαχναν κάτι πρωτότυπο που να μην μοιάζει με τζαμί, συναγωγή ή εκκλησία, καθώς αυτό μπορεί να αποξένωνε ορισμένους ανθρώπους.
Πάνω απ ‘όλα, ωστόσο το φως ήταν το καθοριστικό στοιχείο για το σχήμα του, καθώς είναι καθολικό και συμβολίζει την ενότητα, αναφέρεται στο cnn.com.
Ο ναός έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να κάνει τους επισκέπτες να αισθάνονται σαν να ατενίζουν τους ουρανούς ή να στρέφονται προς το φως, όπως το ηλιοτρόπιο.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φως περνά μέσα από το γυαλί και πλημμυρίζει το εσωτερικό του από λευκό μάρμαρο ενώ στο ηλιοβασίλεμα το φως από το εσωτερικό λάμπει σχεδόν μαγικά.