Ενας στους τέσσερις ρεπουμπλικανούς δεν θα καταργούσε το σύστημα περίθαλψης Obamacare

Ενας στους τέσσερις ρεπουμπλικανούς δεν θα καταργούσε το σύστημα περίθαλψης Obamacare

Eνας στους τέσσερις ρεπουμπλικάνους στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλει να καταργηθεί το πρόγραμμα ασφάλισης του Δημοκρατικού Προέδρου Ομπάμα από τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Ο Τραμπ και οι ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν το Κογκρέσο, έχουν δεσμευτεί να αποσύρουν και να αντικαταστήσουν το Affordable Care Act (“νόμος προσιτής ασφαλιστικής κάλυψης”), γνωστό ως Obamacare, αλλά η πλειοψηφία των Αμερικανών, μεταξύ των και 25% όσων ρεπουμπλικανών ερωτήθηκαν, δεν θέλουν να αποσυρθεί.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ομπάμα, ο νόμος έχει βοηθήσει περίπου 20 εκατομμύρια άτομα να αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη. Μόνο ένας στους πέντε Αμερικανούς θα απέσυρε το νόμο άμεσα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Οι ρεπουμπλικάνοι που ερωτήθηκαν ήταν διχασμένοι σε έντονο βαθμό, με 25% να θεωρούν ότι πρέπει να μείνει ως έχει ή να βελτιωθούν τα προβληματικά του κομμάτια. Ενα 32% θα το απέσυρε άμεσα, ενώ 44% θα περίμεναν να εισηχθεί ένα εναλλακτικό σύστημα προτού καταργηθεί. “Υπάρχει μια εν μέρει αναγνώριση, ακόμα και από υποστηρικτές των ρεπουμπλικανών, ότι οι βασικοί στόχοι του νόμου είναι αξιόλογοι”, είπε ο Τζακ Χόντλι, καθηγητής έρευνας στο Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας του πανεπιστημίου Georgetown.

Περίπου 10% των δημοκρατικών που ερωτήθηκαν θα άφηναν τον νόμο αυτό του 2010 ως έχει, και ένα 70% θα τον κρατούσε με μερικές τροποποιήσεις. Ενα 19% επιθυμεί την απόσυρση του νόμου, μεταξύ των οποίων ένα 13% θέλει να περαστεί πρώτα ένας νόμος που τον αντικαθιστά.

Από όσους πήρε συνέντευξη το Reuters είπαν ότι θέλουν το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως το αυξανόμενο κόστος της περίθαλψης, αλλά ακόμα και πολλοί ρεπουμπλικάνοι που έχουν ασφάλιση δεν θέλουν να αποσυρθεί ο νόμος χωρίς αντικατάσταση από άλλον.

Μερικοί ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ταχεία απόσυρση του Obamacare, ενός σύνθετου και ευρείας εμβέλειας νόμου, χωρίς την αναπλήρωση του κενού που θα αφήσει από κάποιον άλλον, αλλά το Κογκρέσο βρίσκεται υπό την πίεση του Τραμπ να φέρει γρήγορα αποτελέσματα.

Η δημοσκόπηση του Reuters συμφωνεί με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης των αρχών του έτους από το Kaiser Family Foundation σύμφωνα με την οποία ο αμερικανικός λαός είναι πολωμένος, με σχεδόν τους μισούς να θέλουν την απόσυρση του νόμου αλλά 28% από αυτούς θέλουν να μάθουν τις λεπτομέρειες του νέου νόμου που τον αντικαθιστά προτού καταργηθεί ο Obamacare.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά στα αγγλικά και στις 50 πολιτείες. Η ερώτηση για τον Obamacare περιελάμβανε απαντήσεις από 2.232 Αμερικανούς ενήλικες, μεταξύ των οποίων υπήρχαν 951 δημοκρατικοί και 879 ρεπουμπλικάνοι. Εχει διάστημα αξιοπιστίας – μια μέτρηση ακρίβειας – 2 ποσοστιαίων μονάδων για το σύνολο των ερωτηθέντων και 4 ποσοστιαίων μονάδων για τους δημοκράτες και τους ρεπουμπλικάνους.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)