Ενώπιον κρίσης διαδοχής βρίσκεται η ιαπωνική αυτοκρατορική οικογένεια

Ενώπιον κρίσης διαδοχής βρίσκεται η ιαπωνική αυτοκρατορική οικογένεια

Η αδυναμία των γυναικών να αποκτήσουν πρόσβαση στον θρόνο ή να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους από τη στιγμή που παντρεύονται, φέρει την ιαπωνική αυτοκρατορική οικογένεια κοντά σε μια κρίση διαδοχής, η οποία καθιστά επιτακτική την ανάγκη για θεσμικές αλλαγές στον θρόνο των Χρυσάνθεμων, γράφει η ισπανική El Pais.

Η ιαπωνική αυτοκρατορική οικογένεια διέρχεται μία άνευ προηγουμένου δημογραφική κρίση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Αυτοκρατορικού Παλατιού, η οποία διέπει τους όρους της αυτοκρατορικής διαδοχής, οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα στον θρόνο και οφείλουν να απαρνηθούν τα βασιλικά δικαιώματά τους σε περίπτωση που επιλέξουν να παντρευτούν έναν κοινό θνητό.

Όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα θηλυκά μέλη απ` ότι άνδρες μεταξύ των απογόνων και συγγενών του τωρινού αυτοκράτορα, η διατήρηση αυτού του νόμου ενδέχεται να  μειώσει σημαντικά τον αριθμό της αυτοκρατορικής οικογένειας, ακόμη δε χειρότερα να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη γραμμή της διαδοχής και μάλιστα σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Από τα 19 σημερινά μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, μόνο πέντε είναι άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκράτορα, Ακιχίτο, ο οποίος όμως θα παραιτηθεί όπως προβλέπεται στα τέλη Απριλίου 2019.

Ο Θρόνος των Χρυσάνθεμων θα περάσει στη συνέχεια στον μεγαλύτερο γιο του, πρίγκιπα Nαρουχίτο, 58 ετών.

Αυτός όμως έχει ως απόγονο μόνον μία κόρη, η οποία, βάσει του νόμου, δεν μπορεί να κληρονομήσει τον θρόνο. Επόμενη στη σειρά διαδοχής είναι η αδελφή  του σημερινού διαδόχου, η Φουμιχίτο (52 ετών) και έπειτα από αυτήν ο νεαρός γιος της Χισαχίτο (11 ετών), ο οποίος είναι και το μοναδικό άρρεν μέλος της γενιάς του.

Πριν πέντε χρόνια, ο αριθμός των μελών της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας ανερχόταν σε 23 άτομα. Η αλλαγή στη σύνθεσή της οφείλεται όχι μόνον στον θάνατο των πιο ηλικιωμένων μελών της, αλλά επίσης και στον αποκλεισμό αρκετών γυναικών λόγω γάμου.

Η ανακοίνωση φέτος των αρραβώνων της πριγκίπισσας Μάκο, μεγαλύτερης εγγονής του Ακιχίτο, προαναγγέλλει άλλη μία μείωση του αριθμού της οικογένειας το 2020.

Και φυσικά αναμένεται πως και άλλες γυναίκες της οικογένειας θα βρεθούν στην ανάλογη κατάσταση μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Ήδη εξ απαλών ονύχων με είχαν προειδοποιήσει πως θα εκπέσω του βασιλικού μου κύρους όταν παντρευτώ», δήλωσε η Μάκο, κατά την ανακοίνωση του αρραβώνα της.

Σε περίπτωση που παντρευτούν όλες οι πριγκίπισσες, ο Χισαχίτο και ο μικρός πλέον πυρήνας της οικογένειάς του θα απομείνουν οι μόνοι που θα κληθούν να εκπληρώσουν το σύνολο των καθηκόντων και υποχρεώσεων του αυτοκρατορικού οίκου.

Πολύ περισσότερο ο ίδιος, αλλά κυρίως η μέλλουσα σύζυγός του, θα κληθούν να ανταποκριθούν στην τεράστια πίεση και απαίτηση να φέρουν στον κόσμο ένα αρσενικό παιδί προκειμένου να συνεχισθεί η γραμμή της διαδοχής του οίκου.

Μία πίεση που είχε βιώσει αφάνταστα η Μασάκο, σύζυγος του πρίγκιπα διαδόχου Ναρουχίτο, που την έχει βυθίσει μάλιστα σε χρόνια κατάθλιψη.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)